Най-екстремна е ножицата бедни-богати в Русия и САЩ

Най-богатият 1% държат 27% от световното богатство
14 дек 2017 13:30, Бойчо Попов
36
Най-екстремна е ножицата бедни-богати в Русия и САЩ
снимка: Pixabay

Най-богатият 0,1% от населението на света е увеличил общото си богатство почти толкова, колкото и най-бедните 50% от 1980 г. насам.

Това показва актуален доклад за неравенството по света на френския икономист Тома Пикети, изготвен съвместно с организацията The World Wealth and Income Databasе. Това означава, че богатството на около 7 млн. души е нараснало толкова, колкото това на най-бедните 3,8 млрд. души през последните над 35 г.

От изследването става ясно, че несъответствието между най-бедните и най-богатите в световен мащаб е нараснало до „екстремни нива“ в някои държави, като тази тенденция ще се запази, ако правителствата не предприемат общи действия за увеличение на данъците и борба с тяхното укриване, посочва британският вестник Guardian.

Според данните, събрани от над 100 изследователи, най-богатият 1% от хората държи 27% от увеличението на световното богатство за периода от 1980 г. до 2016 г. Най-богатите сред най-богатите са забогатели дори повече. Най-заможният 0,1% от хората притежава 13% от световното богатство, а първият 0,001% - или около 76 000 души, общо притежава 4% от новото богатство, акумулирано от 1980 г. насам.

Въпреки това обаче за хората между групата на най-богатите и най-бедните се наблюдава друга тенденция.

„Обратно, ръстът на доходите е тромав или дори нулев при населението между долните 50% и горния 1%“, се казва в доклада.

Изследователите посочват, че най-екстремно е неравенството между бедни и богати в Русия и САЩ.

Най-заможният 1% от американците притежава 39% от богатството в страната през 2014 г. – почти двойно увеличение от 22% през 1980 г. Според авторите на доклада това се дължи най-вече на увеличените средства на най-богатия 0,1%.

В доклада се посочва още, че макар и неравенството да е значително в Северна Америка и Европа, то е още по-подчертано в Африка, Бразилия и Близкия изток, където то „остава относително стабилно с изключително високи стойности през последните десетилетия“.

В Бразилия и Субсахарска Африка най-богатите 10% получават цели 55% от доходите. В Близкия изток пък този процент хора притежават дори още по-голям дял от богатствата - над 60%.

Авторите предупреждават, че пропастта между бедни и богати ще продължи да нараства, освен ако не бъдат предприети координирани политически действия на глобално ниво. Според тях, ако не бъдат взети мерки, до 2050 г. най-заможният 1% от хората ще притежава над 24% от световното богатство. Ако това стане, най-бедните 50% вече ще държат по-малко от 9% от всички богатства.

Положителната новина е, че тенденцията може да бъде обърната, ако се въведе прогресивно подоходно облагане. Според авторите обаче данъците сами по себе си не могат да решат проблема, тъй като най-богатите имат и най-добри възможности за укриването им. Според данните една десета от общото световно богатство се съхранява в данъчни убежища.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тайните общества са тея... За съжаление те дърпат конците...
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЗНАЧИИИ" като видя думата ИКОНОМИСТ и ми се доповръща! Винаги виновни за глобалната катастрофа пък камо ли като ми напишете, че е франсе!Парите не са щастие и това е факт! Парите имат само правят врагове: "всеки ти си пише приятел" няприятели, фалшива любов, измислено щастие и 21век отнемат живот.НИКОГА НЯМА ДА СЛАГАМ ПАРИТЕ НА ПЪРВО МЯСТО КОЛКО СЕ МОЖЕ ДА НА ПОСЛЕДНО!!!
11
4
 
10
 
! Отговори
да преди 6 години
Цената да си велика сила се заплаща от обикновенните хора.ЕС не е най великата сила,но европееца има най добър стандарт на живот-работно време,данъци,здравееопазване,цени социални услуги ит.н.Когато САЩ и Русиоя са били едни диви племена,западноевропееца е владеел целия свят и се е бил с другите западноевропейци за територии и богаства.След това са еволюирали и с създали държави с общество,където всеки да се чуства добре,като са наблегнали на мира, правата на човека и върховенството на закона.
10
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само където бедните в САЩ са бедни колкото богатите в Русия.Има разлика.
9
1
 
7
 
! Отговори
До 2 Анонимен преди 6 години
Аз бедни с iPhone не познавам. И какво могат да заделят по малко като нямат доходи. Тук става въпрос за 10-те %-а най-бедни от всички, които се имат за бедни съпоставени с 10-те %-а най-богати.
8
6
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
До Анонимен 2 И аз се опитвах да заделя по нещо през соца, но няма. Вет. лекар в научен институт с 210 лв. заплата не можех да вържа месеца. След 10г. едва сколасах с заем за един кирлив трабант.Та така де!Хубав си беше соца. Всички бедни и нямаше завист и надежда.
7
0
 
5
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
И какво излиза, че нищо не може да се направи.
6
1
 
33
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Това трябва да покаже на филите и фобите, че няма ляво, няма дясно, нито Изток, нито Запад. Нявсякъде има олигарси и бачкатори.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нормално, където олигархията участва в правителството и в управлението и краде от народа и богатее
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е. се получава, че САЩ и Русия са най-капиталистическите държави.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... богатите по богати - бедните по бедни , А Интел все по малки и по умни
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато бедните не разберат че айфон последен модел не е инвестиция а разход,ще са си бефни.Богатството е начин на мислене и заделяне всеки месец по малко пари.А не да чакаш да умре леля ти.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, да. Да дойдат да видят при нас какво чудо е.

Спонсорирани публикации