Кои са течовете в българския воден сектор?

Има системно замърсяване, смята експертът Иван Иванов
20 дек 2017 19:23, Екип на Bloomberg
6
Кои са течовете в българския воден сектор?
Снимка: Pixabay

Абсолютно право на потребителите е да знаят за какво се изразходват парите, които се събират от ВиК операторите и това може да стане видно от бизнес плановете, които те изпълняват. Това каза Иван Иванов от Българска асоциация по водите в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Няколко са параметрите, които експертите наблюдават за това как се използват тези пари, като най-важно е качеството на питейната вода, при което не трябва да има компромиси. За съжаление, обаче, и към момента такива съществуват".

В някои населени места качеството на питейната вода не е на това ниво, на което трябва да бъде, каза гостът. "Има системно замърсяване. Малко са тези случаи. Даже в началото на тази седмица излезе официален доклад на ЕК, който потвърждава, че качеството на питейната вода в България е добро, но това не трябва да ни успокоява".

"Другото, което се следи, са големите загуби във водопреносната система - над 60%. Усилията, за да се намалят тези загуби са големи, средствата също са сериозни, но е нужно постоянство и добър инженерен подход, за да се намалят тези загуби, които са основно от течове, но също и от кражби".

Назряла ли е и кадровата криза в системата на ВиК и докога висококвалифицираните инженерни кадри, ангажирани в системата на ВиК в България ще могат да бъдат задържани на работните си места на заплати близки до минималната работна заплата? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
ВСИЧКО Е ГООООЛА ВОДААААААААААА....?!ПРОБИТА , КОМУНИСТИЧЕСКА КАЦА ...БЕЗ ДЪНО!ЗАТОВА:--РАБОТА НА ЗАПАД...--ДЕЦАТА , У ЗАПАДЕН ВУЗ ...--ПАРИТЕ В ЧУЖДИ БАНКИ......И ДУШАТА В РАЯ.....!!!!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се краде в здравната система наказват пациентите, за кражбите на вода - потребителите, за престъпността -гражданите ... Те са мнооого търпеливи, но напоследък вече са мнооого ядосани. Май ще се сбогуваме с крадливците! Сега приготвяме дряновите сурвакници!
2
1
 
6
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ЗАГУБИТЕ на вода според г-н Иванов са "над 60 %". Само че, загубите на вода от течове са само 3-4 %, а другите загуби са от несъбрани вземания и кражби. Ще се аргументирам. Всеки ден в София постъпват около 150 000 куб. м вода. Няма как 90 000 кубика да текат по улиците, а 2 милиона софиянци да се задоволяват с останалите 60 000. Тогава? Просто ВиК операторите включват в загубите и несъбраните задължения на клиентите си и кражбите на вода, които са в особено големи размери.
1
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Грешен въпрос, трябва да се пита спедното:Има ли един сектор в България, където да няма кражби и корупция?

Спонсорирани публикации