КЗП предупреди: Внимателно на банкомата по празниците!

При неправомерни трансакции се обадете в банката
3
КЗП предупреди: Внимателно на банкомата по празниците!
Снимка: архив, Ройтерс

При теглене от банкомати по време на празници има по-голям риск от кражби, тъй като се ползват външни банкомати, предупреждават от Комисията за защита на потребителите.

Точно в такива периоди е най-вероятно да бъдат поставени скимиращи устройства, които могат да копират данните от картата ви и да откраднат пин кода. Това са и едни от най-честите измами с пластики, според специалисти.

Още по темата

От КЗП напомнят на гражданите да бъдат внимателни и да съблюдават всички правила за финансовата си сигурност, както при трансакции на суми от терминални устройства АТМ и ПОС, така и при загуба или кражба на картата.

В случай на неуспешен опит за теглене от АТМ устройство, но отчетени и неотменени трансакции, както и при установено неправомерно източване на средства от сметката съществуват механизми за възстановяване на сумите.

Ако на екрана на банкомата се появи надпис, че трансакцията е неуспешна и не може да бъде извършена в момента, а парите са отчетени като изтеглени, веднага се обадете в кол центъра на банката, която е издала картата ви.

В случай, че не успеете да се свържете, в първия работен ден посетете най-близкия клон на банката и подайте възражение. В 14-дневен срок следва да получите отговор.

Ако не ви удовлетворява, можете да се обърнете за съдействие към функциониращата към КЗП Помирителна комисия за платежни спорове.

 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
най добре чакайте от умрял писмо.
2
2
 
2
 
! Отговори
Неа преди 11 месеца
Добре е , но повече хора незнаят как да проверят за скимшращи устройства и карат на Заешки молитви ...
1
5
 
4
 
! Отговори
Невен преди 11 месеца
Транзакции ...., не със "с". Иначе е добре, че предупреждавате хората.