Европейският съд разреши газовите резерви да стоят в чужбина

Държавата трябва да осигури подаване за уязвимите клиенти
Обновена: 25 дек 2017 12:33 | 25 дек 2017 12:30, Екип на Dnes.bg
10
Европейският съд разреши газовите резерви да стоят в чужбина
Снимка: Reuters

Европейският съд разреши на газовите доставчици да държат националните резерви в друга европейска държава, ако това им е по-изгодно.

Магистратите в Люксембург отсъдиха срещу френската държава по дело, което газовите компании Eni, UPRIGAZ и Power France заведоха срещу изискването да съхраняват поне 80 процента от националните резерви за спешни случаи на френска територия.

Според магистратите обаче такова изискване нарушава конкурентността и застрашава работата на вътрешния пазар като не позволява на газовите доставчици да се възползват от по-изгодни условия в газовите хранилища на други европейски държави. Освен това, като ги задължава да държат резервите на френска територия, Париж не позволява на съседите си, да се възползват от газа на тези компании в резероарите на собствена територия в случай на авария или недостиг на синьо гориво.

Съдебното решение няма да доведе до директни промени в европейската регулация, но всички национални съдилища, към които газови доставчици се обърнат с подобно питане, ще трябва да отсъждат в същата посока.

Европейските магистрати обаче са съгласни с френските магистрати, че националните власти могат да въвеждат допълнителни изисквания към доставчиците, за да защитят т.нар уязвими потребители. През 2010 г. ЕС въведе серия задължения към тази категория клиенти, сред които е осигуряването на непрекъснати доставки на газ, включително при аварии и спиране на газопроводи.

Междувременно България трябва да въведе до средата на 2018 г влязло в сила на 1 ноември ново еворейско законодателство за газовите доставки. Според него държавите от ЕС могат взаимно да си помагат при газова криза, като предоставените количества газ се заплащат от страната получател по механизъм, създаден за първи път в Съюза.

Законодателството беше прието, след като през 2009 г. България и още няколко страни в Източна Европа пострадаха от спирането на руските доставки през Украйна. Тогава българите стояха няколко дни на студено, след като националните хранилища бяха изчерпани до дъно, а българската енергийна система не можа да набави газ от околните държави, за да възстанови топлоподаването.

През 2014 г Брюксел направи стрес тестове в държавите членки за сигурността на газоподаването. Анализът показа, че България ще бъде сред най-засегнатите държави от прекратяването на преноса на руска газ през Украйна. Очаква се това да стане през 2019 г, като плановете на Москва са да пренасочи трасетата за Европа през две нови тръби - Северен поток 2 и Турски поток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Автогол преди 6 години
До Су-57Най евтини за отопление са въглища, дърва, природна газ, пропан бутан, червена нафта, ток.При санирни жилища газта няма никакво значение и ще бъде заменена без поскъпване в сметките.Ще бъде разорен само прословутия софииски ТЕЦ на проруския Ковашки.
6
0
 
10
 
! Отговори
айде бе преди 6 години
Хем да имало резервна газ, хем да била достъпна за чужди страни. Такава логика само от евромандрил може да се очаква.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Части от златният резерв съхраняван от държавите в чужбина резерв ли е??Има ли го в наличност като резерв въобще??Колкото е резерв,толкова и газовите резерви ще са!!!Някой отново с трици маймуни гледа да лови и по-лошото е че още намират балами да им вярват.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има газови резерви в Сибир.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DREME MU NA PUTIN MISLETE VIE CHE SCHTE TREPERITE MNOGO DRAGI BUGARI KOI NAI PRECAKAN TYPOTO BG DOBRE CHE BEGAX OT TAM
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Су-57Трупа той, трупа резерви...
1
10
 
11
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
Путин трябва да натрупа достатъчно валутни резерви и да врътне кранчето на газта в отговор на санкциите на триполовите и със Китай да си търгуват във петро-рубли и Юани.

Спонсорирани публикации