Новото лице на българския туризъм през 2017-а

Секторът продължи да се развива във възходяща посока
28 дек 2017 13:15,
6
Новото лице на българския туризъм през 2017-а
снимка: Ройтерс

Повишената активност на нискотарифните авиокомпании наред с геополитиката продължават и през 2017 година да са основните фактори, които допринасят за значителния ръст в пътуванията и възхода на сектора на туризма в България.

През изминалата година българският туризъм продължи да се развива във възходяща посока след върховата за сектора 2016 г., която реализира рекорди по всички параметри - брой туристи, нощувки, туристически посещения, както и като приходи. 2017-та обаче ще бъде запомнена с бум при международните пътувания и умерен интензитет при вътрешните. Наред с това евтините полети до България създадоха още един феномен - културният туризъм в градска културно-историческа среда изпревари като дял доминиращият досега морски туризъм.

Културният туризъм с изпреварваща роля

Добрите резултати в туристическия сектор бяха отчетени от Министерството на туризма в края на летния сезон. За първите десет месеца на 2017 г. общо чуждестранните посетители на България са повече от 8 млн., като се отчита ръст от 7,6% в сравнение със същия период на предходната година. Около 6 млрд. лв. са приходите от международни пътувания за времето от януари до септември. Нарастването в постъпленията е над 9% спрямо същия период година по-рано. Само през летния сезон страната е посетена от над 5,3 милиона чуждестранни туристи, което с 5,7% повече в сравнение със същия период на 2016 г.

Въпреки добрите данни от лятото морският туризъм стагнира през тази година, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. За 2017 г. ръстът в морския туризъм е около 2% и няма значителен напредък. Хотелиерите са оплакаха от липса на туристи още в началото на сезона, а в пика му вече редица дискотеки прекратиха работа заради показни проверки, посочи експертът. От една страна, стагнацията на морския туризъм, от друга, водещата роля на евтините полети, превърнаха културния туризъм в градска историческа среда във феноменът на 2017 година, заяви Драганов.

Нискобюджетните полети на авиокомпаниите само до столицата създадоха над 1,1 милиона посещения на чужденци в София само до края на септември. Като цяло ръстът на културния туризъм за града е около 20%.

Годината ни показа, че в България има преразпределение по отношение на нагласите на гостите към видовете туризъм. За първи път рязко се променя съотношението морски туризъм и други алтернативни форми на туризъм – ако преди две години морският беше две трети от туризма у нас, сега вече е под 50 на сто, тоест морето вече не е структуроопределящо за сектора, каза специалистът.

Външните фактори продължават да благоприятстват малки туристически дестинации като България. Броят на влезлите чужденци към края на 2017 г. ще надхвърли 11,6 милиона души или с около 1,1 милион туристи повече, което е значително за малък пазар като нашия, сочат данните на Института. Има значително подобряване на резултатите и по отношение на приходите от туризъм, заради по-стриктната събираемост на данъците в сектора.

Какви ще са стимулите за сектора през следващата година вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЛКОХОЛИЗЪМ -НОВОТО ЛИЦЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ ТУРИЗЪМ !
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алкохолен туризъм ? И това да се напиваш, ако е туризъм .Пък и по демократична традиция излъгаха . Хотелиерите отчетоха,че около 16 -17 % от леглата останали незаети .
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кулинарен туризъм в България ?
2
6
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Балконинг, секс-туризъм, алкохолни турнета.. Абе привличаме *** за жълти стотинки.. Толкова ли можем?
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!

Спонсорирани публикации