2017-а създаде нова ситуация на родния трудов пазар

Липсата на кадри се оказа основен проблем
1 яну 2018 18:41,
54
2017-а създаде нова ситуация на родния трудов пазар
Снимка: архив, БулФото

2017 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2017 г."

Изминалата 2017 година приключва с изненадващо добри резултати за пазара на труда - рекордно висока заетост и почти рекордно ниска безработица, трудовите доходи продължават да нарастват с добри темпове.

Липсата на работна ръка се оказа основният дефицит, което се превръща в риск не само за трудовия пазар, но и за новите инвестиции и за икономиката като цяло.

Ефектите от посочените фактори не закъсняват - наличната работна ръка става все по-взискателна към работодателите и упражнява натиск за покачване на доходите. Бизнесът от своя страна има да наваксва по отношение на осъзнаването на ползите от отказ от традиционното работно място и предимствата на дистанционната работа.

Като цяло пазарът на труда през 2017 година продължи да създава работни места, безработицата в страната падна до нива под 6%, което е рекордно ниско равнище за последните осем години, доходите тръгнаха нагоре. В същото време остарялото трудово законодателство се превръща във все по-сериозна пречка в контекста на дигитализацията и новите технологии, които навлизат на трудовия пазар.

2017 година показа, че ако досега конкурентоспособността на фирмите се измерваше с тяхното технологично обновление, тя вече ще се измерва с възможностите на компаниите да дават търсените работни заплати. Предприятията, които не могат да генерират достатъчно добри печалби, няма да могат да си осигурят работна сила.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някой да знае датата на следващото преброяване на населението в България ?
29
0
 
59
 
! Отговори
Оттело преди 6 години
В Дания средно 40% от печалбата на една фирма отиват за работниците в България под 5%....После нямало работници,мързеливи били производителността била ниска аре в лево калпаци партизански.
28
1
 
45
 
! Отговори
Сбъркано мислене преди 6 години
Почва се от благата та дотогва се стига до кадрите. Първо високи заплати,за да може човек да живее нормално и да се храни нормално и да има по 3 деца.След това вече човек ще има стимул да учи и да ходи да работи за готини пари. Ся човек учи Висше и после един училтел зима 600 лв, а Айшето от Стояново отива в Германия да мие тоалетни и взима 1600 евро, кара кола има дрехи,надула е парното и ходи на море в Испания , понеже Испания е по-близко до Германия. И къде е стимула някой да учи и кадрува?
27
1
 
47
 
! Отговори
Бачкатор родулюбец преди 6 години
Днес скача и пенсионната възраст за мъжете е 64г при средна продължителност на живота на мъжете в българия от 71г.....за 6 години пенсия плащаш 40 години по 200лв на месец. Яко а?
26
0
 
39
 
! Отговори
Патриотичен Бизнес преди 6 години
Липса на кадри е поради мизерните заплати, но вместо да ги вдигат патриотите ще вкарват патриотични молдовци и украинци да мизерстват редом с нас .Като подарак по една кока кола с българска носия.Само дето молдованците и украинците пътуват вече свободно в ЕС и при нас ще дойдат индийци и бангладешци за тях по една носия на входа да изглеждат и те патриотично.
25
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО ТУК ДОБРЕ. А НЯКОИ ЗАДАВАЛИ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО БЕЗРАБТОНИТЕ НАМАЛЯВАТ? ТЪЙ КАТО НЯМА КОЙ ДА ДАДЕ ВЕРЕН ОТГОВОР ОТГОВОРА Е ЧЕ НАРОДА СПРЯ ДА СЕ РЕГИСТРИРА В БЮРАТА ПО ТРУДА. ТОВА Е СЛЕДСТВИЕ НА ОГРОМНАТА МИГРАЦИЯ. НИСКОТАРИФНИТЕ ЛИНИИ НЕ СМОГВАТ ДА ПРЕВОЗЯТ ЖЕЛАЕЩИТЕ КОИТО НАПУСКАТ КИТНАТА ЦЪФНАЛА И ВЪРЗАЛА МУШМУЛИ МУТРОЛАНДИЯ. ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ СЕ УСЕТИ осезаемо липсата на специалисти и като цяло работна ръка там където евентуално има работа. Работа в провинцията няма. села и градове са опустяли!
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен20 Приятелю, има една стара , много стара поговорка. "Ц и.ганин никаго не е хранил Българин, няма и да го храни!", а ти искаш да работят.....В коя държава работят?
23
2
 
29
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
А така! Закривайте и преструктуирайте училища, особенно професионални, и после ревете, че няма кадри, а тези, които могат и знаят, искат добро заплащане.И да отворите навсякъде специалности "Счетоводство и контрол", "Публична администраци", както и всичски видове "Информатика".А после се чудете, че няма кой да стои зад машината, в трактора, комбайната. И да, работодателите-повече от минимална не е необходима на знаещите и можещите, те не издържат семейства, не им трябват пари.
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Койчев и до моя квартал имаше един завод в който се ремонтираше военна техника и работеха стотици хора но преди няколко години нищoжеството Ковачки го наряза и сега там е една ливада. Преди това правеше в едното хале фалшиво сирене със свинска мас и сухо мляко.
21
0
 
47
 
! Отговори
Пазар на труда преди 6 години
Сестра ми като завърши средно и предлагаха 360 лв за сервитьорка в България и 1500 евро плюс бакшиши за Германия. Нали се сещате,че за ниско образованите със средно образование по-голям килипир им е да идат в Германия,Белгия,Холандия,Франция,Англия,където със средно образование за работа,която не изисква мислене,интелект и начален финансов капитал могат да взимат минимум еквивалента на 3 000- 4 000 лв и да живеят нормално. Кой ще ти произвежда и работи в обслужващата сфера за жълти стинки.Ха-ха!
20
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички мангуcти да се назначават в ИТ фирми и да започват да програмират :)
19
0
 
31
 
! Отговори
Койчев преди 6 години
Живея в малък град. Едно време имахме азвод с над 500 работника. Всеки 3-ти от трудоспособното население работеше там. Заселваха се хора от окръжните градове дори за а работят при нас. Сега от този завод камък не е останал, но искам да кажа че ако един работодател е сериозен ще се намери кой да работинавсякъде.
18
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото в България има една етническа група дето се толерира по всякакви начини. Ако се впрегнат тези 1 милион неработещи същества, това ще е един огромен тласък за икономиката. Ако трябва да се върнат трудови войски.
17
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България минимална заплата под 1500 лева не трябва да има.
16
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите работещи в чужбина са повече отколкото в самата България. Що ли ?
15
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изгонихте хората с мизерните си кирливи заплатки а сега чакайте кадри. Ходете да си назначавате афганистанци и мaнгасари от бангладеш и пакистан.
14
0
 
51
 
! Отговори
eve1 преди 6 години
За ниските заплати сме си виновни всички ние,защото стоим и робски търпим да се подиграват с нас. Във всяка нормална държава хората ще се надигнат и ще протестират,няма да търпят!
13
8
 
37
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
В България ще работим за добри пари само ако се допуснат световни големи компании да развиват бизнеса си. Само че умишлено не се допускат. Това е държавна политика. Иначе назначените милионери от БСК и КРИБ просто ще фалират. Никой няма да им работи за трохи. А чужденците работодатели ПЛАЩАТ ИСТИНСКИ!
12
3
 
35
 
! Отговори
Безработица 0% преди 6 години
Реалната безработица е 0% . 3 млн пенсионери взимат пенсии,2 млн роми взимат помощи, 1 млн инвалиди,майки с деца,затворници,хора в лудницата взимат социални. Общо 6 млн. Останалите 1 млн бачкат на макс и са взели всички работни места. Хората,които завършват училище директно отиват да работят на запад,а хората които вече работят на запад няма никога да се върнат.По този начин никой не се записва в бюрата по труда и безработицата е 0% ,а служителите в бюрото играят карти и си проверяват фейсбука!
11
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно искате да кажете липсата на роби които да работят по 12 часа на ден за 500 лева? Кадри има, като не си намирате българи внесете си германци и французи бе!

Спонсорирани публикации