След подема през 2017 г. – има ли рискове за борсите?

Ускоряване на инфлацията ще натежи над търговията с ценни книжа
4 яну 2018 20:29, Екип на Investor.bg
1
След подема през 2017 г. – има ли рискове за борсите?
снимка: Ройтерс

 Ралито на Wall Street може да продължи и през 2018 г. благодарение на данъчната реформа в САЩ и силната икономика, но инвеститорите оценяват и рисковете, които могат да сложат край на партито, пише в свой анализ Ройтерс.

Широкият индекс S&P е прибавил през годината около 20% към стойността си, като много анализатори очакват бичите настроения, които започнаха през 2009 г., да продължат и през 2018 г., макар и с по-малки печалби. При бенчмарка Dow Jones записаният ръст за годината е близо 25%. Оптимизмът остава висок, след като през декември Конгресът одобри данъчната реформа в САЩ, която се очаква да даде допълнителен тласък на корпоративните печалби през следващата година.

Въпреки това ето и рисковете за следващата година, които стратези и инвеститори посочват като важни за пазарите.

Фед да бъде прекалено агресивен

Увеличаването на лихвените проценти, особено на фона на по-силни макроикономически данни може да изпревари пазара, смятат някои анализатори. По последни данни американската икономика през третото тримесечие нараства с най-бързо темпо за последните две години. Най-големите банки на Wall Street очакват Федералният резерв да повиши лихвените проценти в САЩ три пъти през 2018 г., като такива са очакванията и на самата централна банка. Точно три пъти бяха вдигнати лихвите и през 2017 г.

„Това ще бъде риск за пазара, тъй като ще рискуваме да обърнем кривата на доходност и да осигурим разумна конкуренция на акциите“, смята Пол Нолте, портфолио мениджър в чикагската компания Kingsview Asset Management, цитиран от Ройтерс.

Ускоряване на инфлацията

Някои анализатори се опасяват, че инфлацията може да се ускори твърде бързо, тъй като икономическият растеж нараства, оказвайки натиск върху Федералния резерв да увеличава лихвите по-бързо, отколкото анализаторите очакват.

„Инфлацията може да преобърне сегашната ситуация на стоковите и кредитните пазари, като нарастване на заплатите е може би най-важният фактор за фондовия пазар“, се казва в последния анализ на Bank of America Merrill Lynch.

В същото време Павел Бандилов, директор "Бизнес развитие" в Bulgarian Property Developments, обясни пред Investor.bg, че моделът на Business Cycle Index представя 25% вероятност да настъпи рецесия в САЩ през следващите 12 месеца, като процентът не е стряскащо висок, но при евентуални три повишения на лихвите може да се повиши внезапно.

Избори и политическа несигурност

Инвеститорите определено ще обърнат сериозно внимание на изборите в средата на следващата година. Демократите се надяват да възстановят местата си в Конгреса, контролиран в момента от републиканците.

„Ако републиканците загубят Камарата на представителите или Сената, или и двете, вероятно това ще се приеме отрицателно от пазара“, коментира Джон Правийн, старши инвестиционен стратег в Prudential International Investments Advisers. Според него пазарът може да се притесни, че програмата на Тръмп може да бъде спряна по средата на пътя й.

Геополитически проблеми

Нарастващото напрежение между САЩ и Северна Корея разтърси пазарите по света през 2017 г., но Wall Street успя да се справи с тези притеснения. И през 2018 г. този и други казуси ще се появяват отново.

„Напрежението е в изобилие и продължава да се покачва, както в Северна Корея, така и в Близкия изток“, обобщава Кийт Лернер, анализатор в SunTrust Advisory Services. Той добавя и че политическото махало се движи към популизъм и национализъм по цялото земно кълбо. 

Темпът на ръст

Корпоративните печалби в САЩ подкрепиха цените на акциите през 2017 г., но според данни на FactSet темпът им на ръст намалява през всяко изминало тримесечие. Според Павел Бандилов остава да видим обаче дали данъчната реформа може да ускори отново растежа им. Анализаторът е убеден, че американският пазар е надценен в исторически план вследствие на безпрецедентната политика на Фед в последните години.

Къде е Европа?

В Европа основните индекси завършват годината с двуцифрени ръстове, макар и не толкова големи, колкото щатските. Лондонският бенчмарк FTSE100 се записа с преднина от 7,27% повишение в края на 2017 г. При германския индекс Dax придвижването на положителна територия е с над 13%, а френският показател CAC40 отчита ръст от около 10%.

„Индексите и цените на активите, търгувани на капиталовите пазари на континента, са на привлекателни нива, като излизащият от криза финансов сектор предоставя възможност за добра доходност. Сравнявайки пазарите от двете страни на океана, очакванията ми са за по-силно представяне на европейските индекси“, прогнозира Павел Бандилов.

Според Георги Георгиев от Карол доста сериозен фактор за европейските акции може да бъде силното евро, което значително да намали конкурентните предимства на европейските износители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.