Криптовалутите – децентрализирани, но данъците си остават!

"1Legal.Net" организират дискусия за правните и финансовите аспекти на дигиталните пари
8 яну 2018 09:52, Златко Желев
15
Криптовалутите – децентрализирани, но данъците си остават!
Снимка: flickr

Криптовалутите – за някой плашещи, за други балон, а за трети крайно объркващи. Въпросът е, че все повече хора започват да се престрашават да погледнат към дигиталните пари, а дори и да ги използват.

Редица от интересуващите се от този феномен на 21 век са изпадали в непозната територия, щом темата опре до (крипто)данъци и (крипто)юридически отношения. 

Но първо накратко: Със създаването на криптовалутите се цели установяване на революционна децентрализирана парична система, която да прескочи банковото посредничество и допълнителните комисионни.

Първоначалната идея на неизвестния създател на първата криптовалута Bitcoin - Сатоши Накамото – е именно безпосредническа размяна на парични средства – Peer-To-Peer (P2P).

От смъртта и данъците няма бягство… или с други думи – как се облагат криптовалутите, кой ги облага, с колко и защо? За щастие на търсещите отговори, "1Legal.Net" организират събитието "Legal Chains of Blockchain" именно посветено на правните и данъчни аспекти на дигиталните пари. И специално за тези, на които им звучи сухо и неразбираемо - събитието е планирано като презентация и дискусия по всички въпроси от интерес за аудиторията.

Дискусията отваря врати на 10 януари от 19 ч. до 21 ч. в "SOHO Sofia", намиращо се на ул. "Искар" 4, близо до Софийската минерална баня. Събитието е платено и с ограничени места.

На дискусията са поканени разнообразни гости, които да дадат експертизата си по темата и да се опитат да отговорят на зададените им въпроси. Част от тях ще бъдат началникът на отдел Данъчно-осигурителна практика в НАП Моника Петрова, методологът по прилагането на ЗДДС в НАП Росица Благоева, основателят на "1Legal.Net" Евгения Ганчева и много други експерти.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Какви експерти са тези .... Те нямат понятие от тези неща
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и сега парите са виртуални вече. Получаваш заплата по банка и харчиш по банка.
Въпроса е монетите отдавна е избягала целта си. Там всяка транзакция се заплаща на борсата или посредника. Аз лично не виждам разлика в тази насока. За мен това е модерен Форекс. Акции с разликата че са адски динамични - може да прехвърляш , да купуваш , да оставиш с цел инвестиция и т.н.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
улицата е ИскЪр
11
0
 
7
 
! Отговори
бай х преди 1 година
на виртуални пари
виртуални данъци
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно време и аз не бях наясно с криптовалутите, но се поинтересувах малко, но гледам че има страшно много хора, които нищо не разбират но разбира се имат мнение :D
9
0
 
1
 
! Отговори
Отдавна видях преди 1 година
До Виж ти

Личи си кой е неразбиращ. ;)
8
3
 
1
 
! Отговори
Виж ти преди 1 година
До 5
Мечтата на неразбиращия е да не плаща, на разбиращия - също. Разликата е, че разбиращия, разбира, че това няма как да стане. Говоря за банките, иначе за данъците винаги си е имало, има и ще има начини да се избегнат.
Но не се надявай, о, неразбиращи, някой си Сатоши да елиминира банките. Тях ги бяха елиминирали комунистите, затова днес думата "комунист" е любима по света:)))
7
2
 
6
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Има и българска такава валута : levcoin.bg
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво биткойна и криптовалутите се различават от всеки друг бизнес.Приход разход амортизация загуби осигуровки.Всичко се знае от а до я за човек който е вътре в нещата.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признава си, не разбирам нищо от крипто валута. Но искрено се надявам да елиминират банките. Данъците да бъдат заобиколени. А държавата да си събира пари от закупени и продадени имоти и от работещи фирми и др...
4
14
 
4
 
! Отговори
Виж ти преди 1 година
Няма как биткойн или която и да е валута да прескочи банковото обслужване и таксите, защото някой трябва да регистрира сделките, да обслужва операциите извършвани с тази валута. Дали това ще се нарича банкиране, или "копане" на биткойни е без значение - това е работа по обслужването на сделките и тя се плаща.
Ако зад "неизвестния" Сатоши, не стояха крупните банкери, днес нито биткойн щеше да има, нито пък Сатоши.
Векове банкерите воюваха за правото да създават пари, някой хей така ще им го вземе
3
9
 
6
 
! Отговори
Виж ти преди 1 година
Иха, започва да става истински интересно.
Криптовалутите са объркващи и плашещи по една проста причина - Няма в медийното пространство до днес обяснение смислено, какво всъщност представляват, и не говоря за българските медии като вашата, пишещи статии за неща от които си нямат и грам представа.
Или Вие имате представа как "неизвестния създател" Сатоши, създава пари?
Няма отговор на два важни въпроса - Кой емитира валутата? С какво я обезпечава?
Прескачане на банковото посредничество глупост:)
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да вметна, че съм кеширал около 40 000 лева за 2017-та от Ethereum, и още около 6 000 от Bitcoin. Не съм платил и стотинка данък, щото се прави по "умния" начин.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска им се да се намърдат с данъци и комисионни върху криптовалутите, ама ще хванат шушляка и ще го помачкат...

Да ми разяснят при една деценрализирана система, с анонимни преводи, как въобще ще търсят данъци и такси?