Лидия Шулева: Реформирайте пазара на труда!

Ниската безработица се дължи на демографската криза, смята тя
10 яну 2018 18:39, Екип на Bloomberg
14
Лидия Шулева: Реформирайте пазара на труда!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да бъде сериозно преосмислена политиката на пазара на труда. Ниската безработица се дължи на демографската криза и липсата на хора, които могат да бъдат наети на работа.

Това коментира бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако говорим за прегряване, аз по-скоро бих казала, че в момента липсата на качествена работна ръка може да бъде едно много голямо силно ограничително условие пред ръста на икономиката“.

Според нея това е сериозен проблем, който заслужава както да се дискутира, така и да бъдат ориентирани редици политики от страна на правителството.

По думите ѝ в групата на безработните попадат и ученици от 15-20 годишна възраст, които са отпаднали от образователната система.

„Една част от тези младежи преживяват на база на доходите на родителите. Друга част са хората, които работят сезонно в чужбина. И тъй като тази работа по никакъв начин не се отчита в нашата страна, те не са обхванати от статистиката. Има и една интересна група от рентиери“.

Какви грешки допуска политиката по отношение на пазара на труда и как това може да се промени? Кои са порочните практики, които обезсърчават безработните да се върнат на пазара на труда?

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая Шулева не направи ли някаква далавера с една сграда в Стара Загора!Сега почнала да дава акъли!!!
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямало квалифицирани кадри казват често. Аз съм квалифициран, работя за 2 бона и сега си търся нова работа. Отказаха ми от 3 места, защото съм искал много, а аз искам 200лв над сегашното ми заплащане. И това са големи фирми, които първоначално не пропускат да казват колко са големи и доказани. И Боко Тиквун в същото време вика, че се увеличавали заплатите. Къде? Кого лъжат? Те казват, че нямало квалифицирани кадри, като в същност имат в предвид, че няма достатъчно балъци.
10
1
 
17
 
! Отговори
Р.Р. преди 6 години
Народа ни е вред прочут с най евтино заплащан труд,За сметка на това началника харчи двойно на глава.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е възможно само когато няма корупция.И тези хора работят на светлоНо бизнесмените ще останат без работна ръка.
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тая крадла не можа ли да се скрие завинаги.
7
2
 
18
 
! Отговори
хах преди 6 години
Ами като стане бизнеса демократичен може и да се оправят нещата за нула време.Трябва да има прозрачност във всяка фирма и да се знае какви са приходите, разходите, и колко % се отделя за реинвестиция и разширяване.По този начин всеки един служител на фирмата ще знае какъв % от печалбата получава и дали това съответства справедливо на приноса му и извършената работа.Ако това се направи, ще се окаже че в 99% от случаите чорбаджията прибира над 80% от печалбата за себе си.
6
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателите прогонват и отблъскват работниците.
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има работници, но алчникът да си промени манталитета. Да спре да унижава и стъпква хората, да цени кадрите си, да не се чуди какви кусури да връзва, да се научи да плаща. Задължително 2 почивни дни в седмицата. Има начини да се привлекат хората, да се върнат на работа. Ама това няма да стане с изнудване, рекет, рязане на заплати, 12 часов работен ден. С ЛОШО НЕ СТАВА!
4
23
 
13
 
! Отговори
ДоГорскио-1 преди 6 години
Горски те плащат.По български.Когато моят колега Кристоф отФранкфурт- ГФР получаваше през 1970 година 800марки там,за същата работа тук аз получавах 83 лева.В дивия капитализъм и тогава и сега плащат защото не строиха ,,зрял социализъм" Крушката си има опашка мой човек.След 20-30 години и тук ще почнат да стават нещата.Сега още сърбаме попарата на 45 годишният експеримент.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или е от евросъюза
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щат само дигат за часовника ли дигнаха цените на булсат сигорно.Добър часовник има тая тв
1
3
 
49
 
! Отговори
Gorskio преди 6 години
Когато започнат да плащат - ще се намери кой да работи.Примерно в дивия капитализъм на запад дават социален пакет, плащат здравни застраховки, почивки. Борят се за работниците.А тук - да си ходят, навън чакат други. Още не им се е сменил манталитета...