Петролът полудя! Нови рекорди, но ще има ли срив?

Могат да сринат споразумените на ОПЕК за ограничаване на добивите
17 яну 2018 20:48, Екип на Bloomberg
56
Петролът полудя! Нови рекорди, но ще има ли срив?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резкият ръст на петрола, който премина нивата от $70 за барел (сортът Brent) за първи път от над 3 години, се дължи на множество фактори. Един от тях е силното глобално съвкупно търсене, продиктувано от стабилния растеж на икономики като САЩ и Европа, който респективно води до по-голямо търсене на суровината, нужна за довършване на проектите, започнати благодарение на създадения във финансовата система изобилен кредит.

Това коментира в студиото на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Кузман Илиев.

Значителен ръст има и в потреблението, като дневното такова през 2017 се повишава с 1,5 млн. барела в сравнение с предходната 2016, отбеляза гостът в студиото. Увеличават се значително както и добивът, така и предлагането, най-вече от страна на шистовите производители.

Това обаче не е безкраен процес, когато цената расте толкова бързо, това може да доведе до обръщане на процеса, на рязко свиване на потреблението, продиктувано от високите ценови нива.

От друга страна обаче множество фактори, които в миналото са влияли положително на цената на черното злато - слабият долар и нестабилността в Близкия изток, са налице и днес, посочи още Илиев.

Следователно, смята анализаторът, е много трудно да се каже, кои фактори ще надделеят, т.е. дали серията на ръст на ценовите нива ще бъде спряна или напротив, ще продължи.

Едно обаче е сигурно – високите цени са огромно предизвикателство за ОПЕК и страните извън петролния картел, подписали споразумението за ограничаване на добивите. Именно високите ценови нива могат да накарат ключови играчи като Саудитска Арабия и Иран, които имат интерес да спечелят от възходящата тенденция, да го направят, дори и с цената на провал на споразумението.

Подробен анализ на тенденциите и очакванията на пазара на черно злато вижте във видеото


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
0
 
! Отговори
Фани ми уя преди 9 месеца
До Боли ме ***
Съболезнования, има ли нещо, което да не те боли? Ще ти вкарам с иригатор "боиаришник" в района на ивицата Газа и ще се оправиш!
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не забравяме , че Русия организира срещите за УВЕЛИЧАВАНЕ на цената на петрола и изкуствено намаляне на добива , за да се постигне това. Вечни гадове.
38
0
 
9
 
! Отговори
руските хакери преди 9 месеца
са благодарни за пазарната цена на петрола която ще помогне на руския бюджет!

(PS Има ли още вярващи че ще настанат социални бунтове в Русия заради цената на горивата в обозримо бъдеще?)
37
1
 
4
 
! Отговори
бг смешки преди 9 месеца
цената на петрола се влияе от много неща ....... тва е един от най-манипулираните пазари в света ... обяснението му с повече търсене показва тотално неразбиране на механизмите на този пазар ....нещата са комплексни и сложни .... но най общо казано цената на петрола се влияе от инфлацията ....
36
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Нормалната цена на петрола е 60+-5$.Тогава всички видове производители печелят,има и за инвестиции.Ако няма изкуствени манипулации на пазара-това щеше да е що годе постоянна цена.Обаче има едни хора,дето се хранят от несигурноста и движат цените нагоре-надолу,като печелят и в двата случая.И не става въпрос само за петрола...
35
1
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 9 месеца
дрън- дрън та пляс ... 1во цената на петрола е директно свързана с долара .....2ро САЩ са нетен вносител на петрол така че писанията ти няма как да са верни изобщо .... вярно е че цената на петрола се влияе е от доста неща но в случая се вижда че и долара поевтинява което си е просто нарисувано поскъпване на суровината ... търсенето и предалгането са от малко значение на такива пазари като петрола ...... там играят други фактори ....
34
1
 
4
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 9 месеца
да инфлалцията е директно свързана с цената на долара и петрола .....в момента който се качи инфлациятацената на петрола директно удря потребителите ...това е стаВАЛО вече 70-те години и доларавата криза .... ФЕД ще вдихне лихвите и американската иконмика ше отиде по дяволите ....
33
1
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 9 месеца
До #37. За мен не бери грижа,аз съм добре. Мислете му вие бозаджиите...
32
0
 
8
 
! Отговори
Andreshko преди 9 месеца
До #33. Вярно е че Путин няма да спечели повече,но ще взима същите пари с по-малко петрол,но хората от западните страни ще купуват по-скъп бензин,което не е добре за техните правителства,защото може да се засили недоволството от управлението на правителствата им.
31
4
 
11
 
! Отговори
Andreshko преди 9 месеца
А какво стана с икономическата блокада на Русия???
30
9
 
5
 
! Отговори
Боли ме уя преди 9 месеца
За Пиздин

Доларите отиват в офшорките му

За мужиците -Боиарщник
29
1
 
9
 
! Отговори
:):) преди 9 месеца
70 долара е цената при която шистовите находища имат реална рентабилност но на мин печалба. Бай Дончо се спазари със Саудитуте за този временен скок , за да подкатат инсталациите, иначе от седяне се скапват, т.е находището иска ново разработване. до месец и половина цената пак ще легне около 50/55 долара.
28
4
 
10
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 9 месеца
TAВАРИЩ Путин си е вързал гащите ..... да му мислят американците ! рано или късно т нар наречения петро- долар ше бъде заменен с нещо друго и тогава амсериканците ше пият една голяма студена вода ....
27
3
 
25
 
! Отговори
гого преди 9 месеца
и кой е печелившия..... товариш Путин, а щяха да го сриват с ниски цени на петрола уж. Нещо не устискаха да продават на безценица...
26
2
 
22
 
! Отговори
Ба си майтапа преди 9 месеца
Долара пада ама цената на бензина се качва
Може би защото сме вързани за еврото
25
3
 
27
 
! Отговори
БГ МАФИЯ преди 9 месеца
ключовите играчи на пазара са Русия и Саудитите ..... САЩ също но те са далеч по-мали сравнение с добивите на руснаците и саудисатка Арабия .... петрола се качва заради слабостта на долара ....няма друга причина .... иначе американците се опитаха да ударят Русия 2014та- 2016та с изкуствен спад на цената на международните пазари ...ама к@урец батко ви Путин беше предвидил всичко .... не е *** Горбачов !
24
2
 
16
 
! Отговори
Burzum преди 9 месеца
Путин се грей на огъня в дачата и потрива ръчички....
23
2
 
12
 
! Отговори
бг смешки преди 9 месеца
големи всезанйковци има в тая държава .... петрола се качава заради спада на долара .... близко е до акъла .....ама на българина нали от всичко му разбира главата ..... та си говори наизуст разни измишлиотини ....та така
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЦЕНИТЕ НА ВОЕННИТЕ КАМПАНИИ НА НЯКОИ ДЪРЖАВИ СЕ ВДИГАТ ДВА-ТРИ ПЪТИ ЗАРАДИ ПЕТРОЛА, ЗАЩОТО КОРАБИТЕ БЕЗ ГОРИВО НЕ ВЪРВЯТ...
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
стабилен растеж на икономиката на сащ и ес засега е само добро пожелание