Срещу злоупотреби: КЕВР иска запор на вещи, тел. разпечатки...

Законови промени разширяват правомощията на регулатора
5
Срещу злоупотреби: КЕВР иска запор на вещи, тел. разпечатки...
Снимка: flickr

Комисията за енергийно и водно регулиране да може да изисква записи на телефонни разговори и предаване на данни, предвиждат промени в Закона за енергетиката, които са публикувани за обществено обсъждане.

Те разширяват правомощията на регулатора за контрол на прозрачността на пазара, на манипулации и пазарни злоупотреби. Министърът на енергетиката или председателят на КЕВР назначават контролните органи, които да извършват проверките. А те имат право още да поискат от съд да наложи запор на движими вещи и вземания и/или възбрана върху недвижим имот.

Третото правомощие е да правят предложения за временно лишаване от право на професия или дейност, пише "24 часа".

С промените се вкарва в действие еврорегламент от 2011 г., който обаче не е бил отразен в българското законодателство, тъй като у нас не е имало енергийна борса.

Преди дни председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че регулаторът ще контролира само организираният пазар, тоест борсата, а не и търговците.

Глоби от 1500 до 15 000 лв. се предвиждат при нарушенията на регламента, в частта му за прозрачност на пазара на ток и газ, манипулации и пазарни злоупотреби. Когато това се прави от юридическо лице или от едноличен търговец имуществена санкция е от 20 000 до 150 000 лв. Тези санкции са и за опити за манипулиране на пазара за търговия на едро с енергия. При повторно нарушение глобата е трикратна и то изчислена по максималния размер. Това означава, че за физически лица тя е 45 000 лв., а за фирми – 450 000 лв.

КЕВР може да наложи и наказание лишаване от право за упражняване на определена дейност за срок от шест месеца до една година, ако нарушението не подлежи на по-тежко наказание.

В проекта за първи път е предвиден раздел за зарядните точки за електрически автомобили. Законът определя техните оператори при сделките с ток като крайни клиенти. Собствениците на електромобили обаче не са страна по сделките с ток и нямат договорни отношения нито с търговците на ток, нито с мрежата.

Предвижда се операторите на зарядната точка да могат да купуват ток от търговец, различен от този, който доставя еленергия на сградата, в която е тя. ЕСО няма право да откаже свръзване на зарядна станция с мрежата, с мотив за претоварване или повече разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Глупак преди 6 години
Нито една от тези компаний не са на България, защо ни са закони за чужди хора. Аз не ги искам в бг.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майстор на рекета е Тиквата. Тая година ще си докара 30 милиарда, докато ни будалка с конвенции, Балкани, преЦедателсва и прочее глупости.
3
0
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
На мен ми е много интересно какво се случи с един бивш шеф на тази комисия - Ангел Семерджиев,който се оказа,че е разписвал като селски кмет всякакви данни от електро, газови дружества ,а и не само от такива, уж за многомилионни разходи за инвестиции,които уж са правени,но се оказа,че не са правени и на тази база лежат едни от сериозните повишения на тока и газта. Нито е съден,нито нищо..харчи си парите на воля и не му дреме, а ние плащаме за " безхаберието" му...ама като ни е толкоз акъла..
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айдии още една полиция създадоха. Ми вече само полиции, честни съдебни изпълнители,мутри. Е вече нема държава , бедния ги носи сите на гърбо си.
1
0
 
4
 
! Отговори
Майстора преди 6 години
Хехе, няма и половин милион глоба и то това е най-голямата възможна :)Че аз като се договоря с колегите да вдигнем заедно газта с 50 стотинки и ще ги изкарам за по-малко от ден тия пари :))