Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност

Опасенията са, че тръбата ще засили зависимостта от руския газ
Обновена: 27 яну 2018 19:46 | 27 яну 2018 19:44, Веселина Йорданова
321
Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност
Снимка: БТА

САЩ гледат на планирания газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия като на заплаха за енергийната сигурност на Европа, каза днес американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Полша, Украйна и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на Европейския съюз.

"Както и Полша, САЩ са против "Северен поток 2", , защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа", каза Тилърсън на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович след разговорите им във Варшава. "Нашата опозиция (срещу газопровода) се базира на общите ни стратегически интереси", добави държавният секретар.

Северните европейски страни изразиха своите опасения за сигурността заради тръбата, която ще бъде положена край техните брегове по дъното на Балтийско море. Германия и Австрия обаче са фокусирани повече върху икономическите изгоди от наличието на по-евтин газ и казват, че всяка допълнителна газова инфраструктура може да допринесе за по-висока сигурност на доставките в Европа, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на неотдавнашно изявление на германското икономическо министерство.

Агенцията припомня, че и Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ.

"Ние сме горди, че подкрепяме енергийната диверсификация и сигурността на Полша", Каза Тилърсън днес.
Двамата външни министри се ангажираха също така да засилят отбранителното сътрудничество между Полша и САЩ. Чапутович каза, че Варшава би желала САЩ да засилят военното си присъствие в страната. "Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците чувство за сигурност и ние сме благодарни за това. Искаме това присъствие да се засили и да стане постоянно", посочи той, цитиран от Асошиейтед прес.

Полско-американското отбранително сътрудничество получи силен тласък миналата година с разполагането на около 5000 американски войници в Полша като част от две отделни мисии - американска и натовска. Тези мисии имат за цел да вдъхнат увереност на съюзниците от източния фланг на НАТО, че алиансът има сериозно намерение да ги защитава от руска агресия, посочва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: Северен поток 2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
31
 
7
 
! Отговори
ф 16 преди 6 години
За неразбралите ,ГЕРМАНИЯ има място само в един ред със САЩ и напускането на удобния 20 век след ВСВ и приближаването на ГЕРМАНИЯ към Москва ще докара катаклизмите от началото на 20 век . Но в Берлин не си дават сметка и продължават с алчната политика устройваща егото и бизнеса на Москва.Защо да не им продават газ като им прибират парите.Берлин е толкова алчен ,че отново е на първо място по износ .Всичко повтаря нещата от началото на 20 век .Може би все пак Картаген трябва да бъде унищожен
224
3
 
34
 
! Отговори
толерантен преди 6 години
Еми, руският газ мЕрише и не е демократичен.
223
16
 
11
 
! Отговори
ф 16 преди 6 години
Германската политика е ясна от 19 век насам .Сближение с Русия да доминира в Европа и после в света.Това беше смисъла на Бисмарковия ред от 19 век ,но впоследствие немската алчност докара ПСВ и ВСВ и последвалата Студена война.Не забравяйте,Германия финансира и болшвишкия преврат в Русия да спечели ПСВ .100 г още не може да се отървем от тази немска алчност в межд .дела.Виждате ,че политиката и в ЕС ,отношенията с Русия ,САЩ и Англия може би ще предизвикат ТСВ ,която пак ще загуби !
222
6
 
33
 
! Отговори
**** преди 6 години
Сащ усеща загубата си на лидер,и виждат с всеки един ден как Русия и Китай ги измрстват,и от това ги боли най много.Немогат да се примирят с тази мисъл,и зе опитват по всякакъв начин да пречат,било с налагане на санкции,било с настройване на други държави,само и само да се пречи на Русия, да се развива икономически,и да развива своята мощ,там ги стяга чепика краварите.
221
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да преведа думите на Тилърсън на разбираем за русофилството език.Севелен поток 2 няма да има. Слага му се кръста. За сега с добро, но ако все още има подкупени горещи глави в Германия, Австрия, Франция и Холандия може да им се въздейства и с финансови лостове. По-добре е да загубиш няколко милиарда долара бъдещи приходи от руската далавера отколкото да съсипеш бизнеса си окончателно.
220
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината ревовете на Украйна срещу СП-2 е ясна! Губят 2 млрд. транзитни такси. Полша и тя ще загуби от транзита! А мириканците кво? Те не губят от транзит, но целта е да нанесат удар на руснаците в кокалчетата. Но вероятно няма да им се получи, щото тоя поток отива директно в Германия и в него участват доста "яки" корпорации, които няма да си оставят магарето в калта. Все пак говорим за много пари и големи печалби, а никой от тях няма намерение да изпусне кокошката снасяща златните яйца...
219
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 244Много важни "исторически" факти пробутани от руските фашисти.
218
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
242, Полша в ситуацията преди Всв нападна Чехословакия и откъсна територия от нея. Направи го преди нациста да влезе в Чехословакия. ВСВ започна с Мюнхенският сговор и с нападението на Полша срещу Чехословакия.
217
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хахахахаааааааа.....В Давос бай Дончо се срещна с президента на Руанда. И него пита за същото. И него моли да помогне.
216
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша е в ситуацията преди Всв и само САЩ я подкрепя !
215
3
 
3
 
! Отговори
хахахахаааааааа..... преди 6 години
Тръмп попита Давос помогне на Америка да бъде първа......
214
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли лицемерите в Англия, Франция и САЩ и слугите им в България???
213
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той действително може да посети завода за втечняване на природен газ "Ямал - СПГ", но по-добре да не го прави, че да не занесе някой вирус.
212
2
 
5
 
! Отговори
хахаахаххааа..... преди 6 години
До Анонимен 236Ръководителят на министерството на Енергетиката на САЩ Рик Пери може да посети завод за втечняване на природен газ "Ямал CNG".
211
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хахаахаххааа.....С първият танкер натоварен с природен газ (CNG) от Русия за Пиндостан се случиха странни неща в Атлантическия океан, които забавиха с 2-3 дни пристигането му в Бостън.
210
1
 
8
 
! Отговори
хахаахаххааа..... преди 6 години
Първият танкер с руски природен газ Gaselys сега се намира на опашката за влизане в пристанището на Бостън.
209
1
 
8
 
! Отговори
хахаахаххааа..... преди 6 години
Втори танкер с природен газ (CNG) от Русия Provalys подготвя за изпращане в САЩ. Той трябва да стигне до крайната си точка около 15 февруари, предава Bloomberg.
208
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е важно да съм добре,Важно е Вуте да е зле!!!Абеее ...
207
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще задуши сащ и ще гиунищожи .Слугинчетата нищоне могат да направят .
206
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън американците от европа !Ако полша иска да купуваскъп втечнен газ -- да купува .Останалият свят нека й се смее

Спонсорирани публикации