Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност

Опасенията са, че тръбата ще засили зависимостта от руския газ
Обновена: 27 яну 2018 19:46 | 27 яну 2018 19:44, Веселина Йорданова
321
Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност
Снимка: БТА

САЩ гледат на планирания газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия като на заплаха за енергийната сигурност на Европа, каза днес американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Полша, Украйна и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на Европейския съюз.

"Както и Полша, САЩ са против "Северен поток 2", , защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа", каза Тилърсън на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович след разговорите им във Варшава. "Нашата опозиция (срещу газопровода) се базира на общите ни стратегически интереси", добави държавният секретар.

Северните европейски страни изразиха своите опасения за сигурността заради тръбата, която ще бъде положена край техните брегове по дъното на Балтийско море. Германия и Австрия обаче са фокусирани повече върху икономическите изгоди от наличието на по-евтин газ и казват, че всяка допълнителна газова инфраструктура може да допринесе за по-висока сигурност на доставките в Европа, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на неотдавнашно изявление на германското икономическо министерство.

Агенцията припомня, че и Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ.

"Ние сме горди, че подкрепяме енергийната диверсификация и сигурността на Полша", Каза Тилърсън днес.
Двамата външни министри се ангажираха също така да засилят отбранителното сътрудничество между Полша и САЩ. Чапутович каза, че Варшава би желала САЩ да засилят военното си присъствие в страната. "Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците чувство за сигурност и ние сме благодарни за това. Искаме това присъствие да се засили и да стане постоянно", посочи той, цитиран от Асошиейтед прес.

Полско-американското отбранително сътрудничество получи силен тласък миналата година с разполагането на около 5000 американски войници в Полша като част от две отделни мисии - американска и натовска. Тези мисии имат за цел да вдъхнат увереност на съюзниците от източния фланг на НАТО, че алиансът има сериозно намерение да ги защитава от руска агресия, посочва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: Северен поток 2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНа мен ми се струва,че се точат за ресурсите на Русия,дори и да не нападат,ще са близо до тях в переспектива,когато намалеят в други държави.Но това е само предположение.
184
5
 
23
 
! Отговори
Ха,ха , ха ... преди 6 години
тоя *** да каже ЗАЩО ПИНДОСИТЕ АМЕРИКАНЦИ КУПУВАТ ГАЗ ОТ РУСИЯ ???? ТОВА ЗАПЛАХА ЛИ Е ЗА ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ ???? НЯМА ТАКИВА НАХАЛНИ И ДЕБЕЛООКИ НАГЛЕЦИ КАТО ПИНДОСИТЕ !!!!
183
1
 
21
 
! Отговори
Пряпорец преди 6 години
Най- лошото е, че България е една от тези държави.
182
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агенцията припомня, че и Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ.Това е разковничето за протеста на Полша и САЩ . Германия обаче не е България .
181
5
 
26
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До SpaceXМного хубава цена дават американците,ама е като чудесиите на Илон Мъск-не струват,въздух под налягане,при това с държавна субсидия.Както се казва:"Дядо поп не дава,само взема!"-напълно важи за САЩ,досега на никой(освен Израел) не са дали нищо стойностно.
180
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
191 Това с руския газ украинците го направиха нарочно защото не искат да купуват директно за това . А това с въглищата е някаква ваша тролска щуротия .
179
3
 
11
 
! Отговори
7 преди 6 години
За този старчок вече всичко излишно пенсия това е
178
2
 
16
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До АнонименАми схемата не е сложна-заявява се,че на Украйна ще бъдат доставени американски въглища(ако не се лъжа от Пенсилвания).Обаче това излиза дявол и половина!Е,има *** начин за сваляне на цената.От руско пристанище се товарят донбаски въглища,по пътя стават демократични(американски) и ...всичко е точно.Ама не е новост-руски газ се препродава на Украйна през Германия и Словакия.В бъдеще на България ще се продава руски газ като турски.Абе далаверата си е далавера,само дето бу*далите все
177
2
 
12
 
! Отговори
Пряпорец преди 6 години
В момента Америка прилага концепцията Intermarrium. Създава коридор от враждебни (вече) на Русия държави разпростиращ се от Балтийско до Черно море за да изолира Русия от Европа.
176
5
 
7
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
100 долара цена как ви се струва за втечнен газ
175
3
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
3,55 Prices in Dollars per Thousand Cubic FeetВие преценете много ли са или са малко Това е реален експортна ЛНГ а Литва
174
0
 
26
 
! Отговори
Пряпорец преди 6 години
В доктрината на САЩ за национална сигурност е никога да не се позволява обединение на руските природни ресурси с немския капитал! От 1871 год. до наши дни това най- важното нещо за Америка. Това е единствената комбинация която може да конкурира САЩ в световен мащаб!!! Да не ви изненадват такива новини
173
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
185 В грешка си , корабът се върна обратно в Европа . Какво значи препродажба на въглища на Украйна от американски фирми , би ли дешифрирал.
172
2
 
27
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ако САЩ предложат на Европа газ на близка до руската цена(дори малко по-висока) и то трайна,готов съм да се откажа от всичко,което съм поддържал досега и поклон пред Америка!Обаче явно няма да се наложи...Всъщност,напоследък видяхме доста интересни неща-закупуване на руски втечнен газ и износът му към САЩ,препродажба на донбаски въглища на Украйна(!?) от американски фирми и още няколко прелюбопитни нещица.Абе парите не миришат,вкл. на нефт и газ....
171
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изглежда добре направихме,че останахме в ЕС.Като ги виждам как се карат помежду си всичките,най-доброто за нас е ЕС.
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайските екипи от обсерваториите Юннан успешно използваха отражателя, оставен на Луната от астронавтите на мисия "Аполо 15", за да измерят разстоянието между Земята и естествения ни спътник. Това беше направено като подготовка към мисията, която китайците планират да изпратят до обратната страна на Луната до края на настоящата 2018-та година.
169
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EI KVA AMERIKA TAM PALNO S KÜMÜR VAGLISHA NA TOVA E BOGATA AMERIKA NIAMA E ONAZI BIALA AMERIKA S BILOTO NASELENIE EI NAVREMETO GLEDAHME AMERIKANSKI FILMI S BELI EVROPEIDNI AMERIKANZI I AMERIKANKI SEGA SA KUMUR SEN
168
5
 
33
 
! Отговори
българина преди 6 години
а сащ е заплаха за европа, кои са тия че да казват какво може и неможе в европа? аз пък съм против добива на шистов газ в сащ? дали ще ме послушат? долу сащ, вън американските бази
167
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бжежински ..117 е добре какъв етнически произход има бжежи ами отговарям веднагаа като на сломон паси и меркел имаt същият произхд
166
4
 
16
 
! Отговори
Осман преди 6 години
САЩ могат да бъдат унищожени единствено от Йелоустоун...и Русия.