Шефът на БНБ: Политиците ни да убедят Запада за Еврозоната!

Димитър Радев очаква ръст на инвестициите тази година
30 яну 2018 12:05, Екип на Investor.bg
14
Шефът на БНБ: Политиците ни да убедят Запада за Еврозоната!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Да продължим с поддържането на изпреварващ икономически растеж при дисциплинираност на публичните финанси заедно с промените, които се извършват на пазара на труда. Това ще е отговорът за влизането в еврозоната.

Това заяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев в рамките на участието си в 12-тата годишна среща на правителството с бизнеса.

"Ние имаме този нужен изпреварващ икономически растеж и балансирана фискална политика. Задачата на политиците в България е да убедят западната публика, че в България институциите работят добре. Малко се знае например, че имаме стабилен паричен режим и евентуалното влизане в ERM II ще стане при фиксиран валутен курс. Няма изявление от ЕЦБ и БНБ за влизане в еврозоната, но когато чуете от тях изявление, това ще означава, че има пробив на политическия фронт", каза още Радев.

"България влиза в 2018 г. при много добра макроикономическа ситуация. Икономиката се развива с изпреварващ темп от тази на еврозоната. Надявам се този тренд да продължи и през тази година“, каза Радев. По думите му предпоставка за растежа е вътрешното търсене.

"Очаквам ускорение на инвестициите в основен капитал, износът се представя много добре. Очаквам увеличение и на дела на българската търговия", добави гуверньорът.

Управителят на БНБ предупреди, че трябва да се предпазим от всички онези действия, които ще подкопаят линията на икономически растеж и стабилни финанси. Той напомни,че състоянието на банковата система е добро, капиталовата адекватност е над 22%, ликвидността – 39%, а печалбата за миналата година е над 1,2 млрд. лева. По думите му кредитната активност се увеличава с над 4,8% на годишна база, а лошите кредити са паднали под 11 на сто при 14% през 2014 г.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Не че ми пука!!!! преди 6 години
Не на еврото в България!!!!! Народе събуди сеее!!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоз човек колко му е заплатата ? и как се формира? със сигурност и тои е богат и желае да е в клуа на богатите. Но защо банките ни грабят ? няма лихви по депозити , има такси за каквото си щеш. Ако имаш 100 лв. влог до края на годината ще си на червено , че може и да ти искат още за обслужването. Дреме ли му на накои от тез богатите, че вече тук трудно се живее?
11
2
 
8
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
Банките надуха НОВ КОЛОСАЛЕН ИМОТЕН БАЛОН !!!Вижте цените на жилищата,банките държат нарочно отрицателни лихви и по този начин удрят цените на жилищата до нереални и спекулативни нива.Мястото на този човек е в затвора !!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тука е добре за тия от русия. Не пускат кокала.За българите терминал 2
9
1
 
13
 
! Отговори
първо преди 6 години
Шефа на БНБ трябва да убеди Запада за това, че има стабилна банкова система. За сега и мен не може да ме убеди. Никой и до сега не може да разбере какви мерки са предприети за да не се случи отново КТБ. Отделните "играчи" които са изправени пред съда / и най-вероятно ще бъдат оправдани/ очевидно няма как да са виновни. Пролема е системен - това би видял и първокласник. Въпроса е как е променена системата.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шефът да каже какво ще правят с резерва на БНБ в евро при влизане в еврозоната.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От фалита на КТБ разбрахме, че шефът на БНБ не е виновен при слаб контрол и фалит на някоя банка. Нека говори заместникът му, който носи отговорността.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако приемем еврото цените ще скочат и нищо няма са спечелим. Еврото можем да приемем когато изравним поне малко стандарта на живот с европейския. Но кой да мисли за тези неща с тикви безродни за управляващи
5
2
 
20
 
! Отговори
FAKE news преди 6 години
И този се прави, че не знае, че от нашите политици нищо не зависи!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви инвестици бе??? ОЩЕ МАГАЗИНИ???? А КОЙ И С КАКВО ще купува?? Защото у нас "инвестициите" са само за продаване на стари и залежали западенски стоки, пластмасови и с никакъв вкус. НИКАКВА ПРОМИШЛЕНОСТ! Най-много някоя галантерийница или фабричка за ***! Докога ще ни смятате за ***.и!
3
1
 
9
 
! Отговори
българина преди 6 години
Иначе какво, ще ни фалират ли? Ще ни нападне някой ли? Ще обеднеем ли? По зле от сега трудно ще стане... Просто ще имаме още един началник който срещу пари ще ни мята мигранти, ци гани и мюсюлмани. България ще стане като Гърция
2
3
 
21
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
Абе смешници... нищо нямате! Имате една бедна, разорана държава, тарашена във всички сектори, с намаляващо и обедняващо население. Тъжно ми е за подрастващите деца, защото ще живеят в един измислен свят на ***, наркотици (сигурно и разрешени по-нататък), ликвидиране на историята ни и т.н. Плюя и на политици и на тези от европа дето го искат това за нас!!!
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
- ЩЕ АМА, НЕ ЩЕ! ПОЛИТИК НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ СРАБОТИ СЪС ЗАПАДА И ТО С БАНКИИ ТО С ЕВРО.Политика слуша Москва . От там му идва бонуса. Виж в народното събрание , какви са ВЕДНАГА МУ СЕКВАТ ПАРИТЕ , ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА , ЧЕ СА ИЗВЪН СТАНДАРТА НА ЕВРОПЕСКИТЕ НОРМИ. И трябва да мине на друга работа. Ама как да мине , като така си е свикнал

Спонсорирани публикации