За втора година: Еврозоната изпреварва САЩ по икономическо развитие

Франция дърпа единната зона напред
30 яну 2018 14:35, Бойчо Попов
13
За втора година: Еврозоната изпреварва САЩ по икономическо развитие
снимка: Ройтерс

 Икономиката на еврозоната изпреварва американската за втора поредна година през 2017 г., като отбелязва най-силния си ръст от десетилетие насам, подпомогнатa от съживяването на инвестиционните разходи на френския бизнес, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Икономическият растеж на валутната зона достига 2,5 на сто на сезонно коригирана база през 2017 г. - най-бързият темп на повишение от 10 години, става ясно от предварителна оценка на Европейската статистическа служба (Евростат). Икономиката на целия Европейски съюз (ЕС) също нараства с 2,5 процента, сочат данните на Евростат.

През четвъртото тримесечие растежът в еврозоната и в ЕС е 0,6 на сто спрямо предходните три месеца, когато брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0,7 на сто (възходяща ревизия с 0,1 пр.п. от предходната оценка за растеж с 0,6%). Днешните предварителни данни потвърждават осредните очаквания на финансовите пазари.

Това е поредното доказателство за синхронизирания възход на глобалната икономика, като САЩ и Китай вече отчетоха ускорения през 2017 г., съответно с 2,3% и 6,9%, отбелязва изданието.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вече отбеляза, че годината бележи прехода от „следкризисното възстановяване“ към по-нормалното „разширяване". Бизнес проучванията показват, че икономиката е стартирала 2018 г. с още по-силен темп, но е изправена пред редица потенциални препятствия, включително усилията на ЕЦБ за прекратяване на политиките за стимулиране, както и възможността за мерки от страна на САЩ, насочени към намаляване на търговския дефицит с еврозоната.

На годишна база икономиката на ЕС се разширява през четвъртото тримесечие на 2017 г. с 2,6% след експанзия с 2,8% през третото тримесечие. През цялата минала година БВП на ЕС също нараства с 2,5 на сто.
Тези експресни оценки обаче включват относително малък брой данни за икономическия растеж в отделните страни членки на еврозоната и на блока. По-подробна оценка за представянето на европейската икономика ще бъде направена на 14-и февруари.

Перспективите на еврозоната за тази и следващите години се основават на две големи икономики, които изоставаха в началото на възстановяването от края на 2013 г.: Франция и Италия.

Данните показват, че френската икономика се ускорява през 2017 г. с 1,9 на сто – най-бързото разширяване от 2011 г. насам. Статистиката може да отбелязва края на продължилата половин десетилетие френска инерция, която запази безработицата близо до 10% и възпираше общото европейско възстановяване.

Фирмите и инвеститорите аплодираха първите стъпки на френския президент Еманюел Макрон за намаляване на бюрокрацията и данъците. Това според икономистите отдавна е причина за относително недоброто икономическо представяне на страната.

Инвестициите от нефинансови компании нарастват с 4,3% през 2017 г., което е най-бързото увеличение от десетилетие насам.

Възстановяването придава на Франция по-голямо влияние на европейската и световната сцена. В рамките на Световния икономически форум в Давос през миналата седмица Макрон порази с нестандартно уверената поза за френски лидер, обявявайки, че „Франция се връща" и настоявайки бизнес лидерите и държавните глави да преразгледат правилата на световната търговия.

Негово правителство планира през тази година да извърши по-мащабни икономически реформи, за да премахне бариерите пред растежа за малките френски компании и да им помогне да се конкурират на експортните пазари.

„Посланието, което искам да предам тук, в Давос, е много ясно: това е само началото на нашата история", каза френският финансов министър Бруно Льо Мер в интервю за The Wall Street Journal.

Това се отразява и на дребния бизнес. Така например в сайта на туроператорската компания Travel Planet клиентите са управлявали пътните си разходи ден за ден преди вота за президент, казва главният изпълнителен директор Тристан Десе-Желене. След победата на Макрон клиентите са започнали да резервират пътувания в рамките на идните четири до пет месеца - рядко ниво на ангажираност в индустрията. До края на 2017 г. приходите на 100-годишната компания са с над 50% по-високи от генерираните през 2016 г. - на ниво от около 100 млн. евро.

Ускоряването на икономиката на Франция помага да се компенсира охлаждането в Испания, икономиката на еврозоната, която се разрастваше най-бързо през последните години. Данните показват, че четвъртият по големина член на еврозоната отчита слабо понижение на темпото на разширяване на икономиката през 2017 г., като нараства с 3,1% през 2017 г. при 3,3% през 2016 г.

Какви са предизвикателствата вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Научиха се да произвеждат само дрога и оръжие. Ще им доставяме другите продукти, но само срещу евро.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ ще станат като Африка. Трябва да им пращаме помощи. Вървят към Третия свят.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!Той Тръмп затова рИве!
10
0
 
1
 
! Отговори
До джурналист преди 6 години
Що за *** логика и каква е връзката ЕС да издухва САЩ при това с Китай и Русия. От къдя на къдя бе :))))) когато бяхме деца разисквахме как каубойците са по силно от турците или като дойдат нинджите как ще бият турците :)))) та това е детската и наивна логика на джурналист. Колко ли трябва да си глупав за да пишеш като него ако си над 20 :))) глупчо
9
3
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До Джурналисг, "ЕС в икономическо партньорство с Китай и Русия.."Абе къде слагате все Русия? Единственото което може да предложи е газ и нефт. Тя няма производство, няма конкурентоспособна икономика. Всички гущери отиват по сметките на Вова. "Ох, какой тьй мАладец... "
8
0
 
9
 
! Отговори
La France преди 6 години
Европа е създателка на цивилизацията, Европа е най-развития континент, най-доброто място за живот. Без Европа съвременния свят е немислим. Гордейте се, че сте европейци и не позволявайте на никой да ви убеждава в противното. Ще се справим с всички проблеми защото сме доказали през вековете, че за нас преграда е само хоризонта! Европа ще я има много след всички останали!
7
0
 
0
 
! Отговори
Статистик преди 6 години
Поръчки всякакви приемем, ускорения всякакви пресмятам.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали знете какво означава, като ви облъчвата колко добре живеете и колко добре се развива всчико, и в България, и в ЕС, и колко е зле в Русия.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашаните още ли ядат камъни? :)
4
1
 
6
 
! Отговори
strategic expert преди 6 години
До БългаринаДай да видим 1-рво , катастрофата е за наивните и невежи ! САЩ ще продължат в спиралата на стагнация и увеличаване на дълга , ще печатат $ но в 1 момент ще се сгромолясат ! Затова внимателно все още вържат ЕС далеко от Русия....няма нужда от черногледство , а от реални анализи на реални факти !
3
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Не за дълго.... "специалистите от Африка и близкия изток" ще се погрижат - това да не е така!550 000 vs. САЩ - мдаЗа Китай да не говорим..
2
3
 
13
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
ЕС в икономическо партньорство с Китай и Русия би издухал САЩ по всички показатели, но янките не биха дали лесно такава възможност.
1
8
 
2
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ускоренията завършват с катастрофа