Представиха тракийски вина от уникални сортове в Брюксел

Европейският елит опита серията F2F на New Bloom Winery
2 фев 2018 13:35,
Представиха тракийски вина от уникални сортове в Брюксел

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз беше официално открито в Брюксел в четвъртък вечерта с концерт в центъра за изкуства BOZAR. В духа на Трифон Зарезан особено внимание бе обърнато на традициите, които има страната ни в правенето на вино.

"Това, което може би не знаете, е че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа", заяви министър Лиляна Павлова. Оперната прима Соня Йончева се присъедини към събитието от Ню Йорк, след което пожела на гостите "Наздраве" с чаша българско вино от тракийските земи.

Европейските гости опитаха бутикови вина F2F на изба New Bloom Winery, които се произвеждат изцяло от собствени масиви в Тракийска низина. Името на марката буквално означава "лице в лице" (face-to-face), a на етикета са изобразени две обърнати едно към друго лица. Купажът F2F съчетава Каберне Совиньон, Сира и Регент се ражда след 14 месеца отлежаване в нови френски дъбови бъчви като и трите сорта са винифицирани и отлежават поотделно.

"Щастливи сме, че можем да представим модерното лице на българското вино пред Европа и най-вече да демонстрираме какъв страхотен потенциал открива Тракийската низина дори и за редки и непознати сортове. Българското винарство преживява истински Ренесанс и вече сме една достойна конкуренция и на Стария, и на Новия свят вина", споделиха още експертите.

Представиха тракийски вина от уникални сортове в Брюксел

Избата е единствената в България, която отглежда Регент и Дорнфелдер. Именно тези два сорта са сърцето на техните бутикови вина. Всеки сезон се бутилират лимитиран брой бутилки F2F. Още при създаване на лозовите масиви екип от агрономи, енолози и технолози от избата са изследвали особеностите на климата, направен е анализ на почвените слоеве, прецизен избор на подложка и подходящ клон от сорта. Всеки сезон се бутилират лимитиран брой бутилки F2F.

Експертите правят още редовни замервания за ароматна и фенолна зрялост на гроздето, за да изберат най-подходящото време на беритба, която се прави ръчно. Корковата тапа е ръчно запечатана с восък, за да съхрани качеството от избата до чашата. Поради лимитирания брой бутилки, F2F може да се открие основно в ресторанти висок клас и в специализираните магазини.

Още по темата

New Bloom Winery работи само със собствени лозя – близо 6000 дка в западнотракийска низина. През миналата година беше избрана за най-добрата изба на България. Тяхното F2F е сред най-добрите родни вина в последната класация на DiVino. По време на откриването на председателството в София избата отново се включи със свои вина от едноименната марка New Bloom, която също включва екзотичните сортове Регент и Дорнфелдер.

На събитието в Брюксел присъстваха премиера, президента, министри и представители на европейските институции. В програмата на концерта в зала BOZAR участваха също Софийската филхармония, хор "Ваня Монева" и пианистът Людмил Ангелов. Те представиха произведения от българската и от европейската музикална класика, както и фолклорни творби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации