Цените на храните леко тръгнаха надолу

Домати, зеле, портокали се продават по-евтино
36
Цените на храните леко тръгнаха надолу
Снимка: Булфото, архив

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,62 процента до 1,462 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Доматите поевтиняха в първите дни на февруари с 8,7 на сто и се продават по 1,47 лева за килограм. Краставиците от внос поскъпват с 0,5 на сто, до 1,89 лева средно за килограм. Картофите се търгуват по 0,63 лева за килограм на едро.

Цената на морковите се повишава с 4,1 на сто до 0,71 лева, а зелето поевтинява с 9,3 на сто и се търгува по 0,49 лв./кг на едро.

Ябълките поскъпват със 3,8 на сто и се продават по 1,37 лв./кг. в края на седмицата.

Цената на лимоните се повиши с 2,3 процента до 2,18 лева.

Портокалите поевтиняват с 5,3 на сто до 1,24 лева за килограм.

Мандарините поскъпват с 4,2 и се продават по 1,75 лв./кг.

Кравето сирене поскъпва с 3,1 на сто до 6,04 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се търгува по 11,92 лв./кг., а олиото се купува по 1,94 лева за литър.

Каймата поевтинява с две стотинки и се търгува по 4,83 лева за килограм. Цената на пакетче краве масло от 125 грама се понижава с 0,2 на сто до 2,33 лева.

Пилешкото замразено месо поскъпва с 2,6 на сто и се продава по 4,02 лева за килограм на едро. Захарта се търгува по 1,22 лв./кг, а брашното, тип "500" - по 0,79 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,27 лв./кг. Яйцата се продават по 0,24 лева за брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ценихранидоматизеле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Червен трол преди 6 години
Еееее ужас!Какво направихте с опорните точки бе другари?А аз защитавах пропагандата като Матросов на амбразурата
31
1
 
0
 
! Отговори
от 22 преди 6 години
До Hafen die Wahrheit1г. семена за домати има 250-350 семена, а площите са ограничени. Далеч по-добре е за една фирма за производство на ГМО семена да ти продадат 300 кг. семена за ГМО царевица, отлкото 5 грама семена за домати. За това и не се напират да разработват ГМО домати
30
0
 
1
 
! Отговори
от 22 преди 6 години
До Hafen die Wahrheitпо естествн път, разбира се. Създаването на ГМО не е нито лесно, нито евтино. Влагат се милиарди за разработване и после се харчат десетки милиони годишно в следене дали някой фермер не ти използва технологията без да си е платил. Ето защо на този етап фирмите се фокусират над създаването на ГМО за по-разпространени култури (по-голяма рентабилност), като царевицата например.
29
0
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Благодаря за информацията! Аз за това питах по естествен начин ли.Аз уважавам опонентите си.
28
0
 
0
 
! Отговори
от 22 преди 6 години
До Hafen die WahrheitГМО е нещо съвсем различно. Например - ако учените вземат външен ген от гъба, който отделя токсини които убиват листни въшки и го добавят към генът на доматито. В резултат самото растение става токсично за листни въшки и те умират ако ядат от него. Това е пример за ГМО, но такъве още НЯМА РАЗРАБОТЕН при доматито. Накратко: опрашване на 2 вида домати - селекциониране. Вкарване на външни гени неприсъщи за домати - генно модифициране. Можеш ли да асимилираш разликата?
27
0
 
1
 
! Отговори
от 22 преди 6 години
До Hafen die Wahrheitпак ли ти бе? Не стига че от икономика бъкел не разбираш, а сега и от храни. Сега ще ти кажа как се разработва по естествен начин. Поне едно нещо да научиш. Дивото домате (оригиналното) е зелено на цвят, горчиво на вкус и доста твърдо. Селекционерите кръстосват диви сортове домати с култивирани за да получат по-твърди но по-безвкусни домати. След това стабилизират новия сорт. БЕЗ ГМО. Все едно да си кръстосаш Немската овчарка с Померан - ***, а не ГМО.
26
2
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 22,"..а просто защото сорта е разработен за слаба светлина и не синтезира захари."ГМО е именно това генно-модифицирани домати които да издържат с малко светлина, малко вода, да са устойчиви на пестициди и на вредители. Сорта им бил разработен..! Как го разработват този сорт, по естествен начин ли?
25
1
 
4
 
! Отговори
нищо не поевтенява! преди 6 години
Къде е тая кайма на 4.83? Каймата е над 7лв.Домати, портокали, кайма поевтеняват само на промоции. Всичко е скъпо. И по магазините и по веригите.
24
0
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
България е единствената държава в ЕС с пълно ДДС върху храните. В целият ЕС ДДСто за хранителни стоки е около 50% по-ниско от стандартното. Подобно е положението с книги и учебници
23
1
 
9
 
! Отговори
не са тръгнали надол преди 6 години
Кравето масло вече го няма по 2-3лв/250гр, сиренето е масово по-10-15лв, май само месата не са много по-скъпи, даже и много видове хлаб са 1,8-2лв. Стъкмистиката я усещаме по джоба си, всичко пълзи само нагоре...
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално иде сезона на вталяване и диети
21
0
 
17
 
! Отговори
от 22 продължение преди 6 години
До бай ПЕТКОта вземи семена от "пластмасови" домати и ги гледай в най-чистата почва торена само с оборска тор. Пръскай само с био препарати. Накрая пак ще имат вкус на пластмаса. Не заради "ГМО" или каквато и да е друга глупост която ти идва в ума, а просто защото сорта е разработен за слаба светлина и не синтезира захари. Едно магаре ако ще и с шампанско да го къпеш - кон няма да стане
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай ПЕТКОтоест искаш да кажеш че ти трябва да се занимаваш с разпространение на глупости, а ние трябва да поемаме тази информация като химическа тоалетна?"И все пак селския домат е къде, къде по добър." - за въпросния "селски домат" (чиито семена в повечето случаи се внасят от Холандия и Франция), е нужна силна слънчева светлина, която липсва по това време на годината. За това и по това време се отглеждат "пластмасови" домати - защото те имат по-малка нужда от силна светлина.
19
2
 
3
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
До Анонимен Ставаш излишно оригинален, просто искаш да се упражняваш в краснопис. И все пак селския домат е къде, къде по добър. Ние с жена ми обикновен зимата правим салатки от кореноплодни, моркови, черна ряпа, гулия и такива подобни. Домати, лятото ...
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай ПЕТКОда ти перифразирам думите: "Изнесохме компютри" -> това което имахме впредвид е че "внесохме компоти". Това е несериозно.
17
1
 
5
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
До Анонимен Чети го като "пластмасови"
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай ПЕТКОне само че съм късал, но и си отглеждам сам доматите. Та пак не каза - какво е това "ГМО" в томатите и изобщо имаш ли представа какво е ГМО?
15
3
 
5
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
До Анонимен Явно не си късал слънчев селски домат. Въпрос на вкус, казало кучето, и си облизало г... !
14
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от 11Всичко. обичайно, русофилите са необичайно ***. За тях всичко е на зле и всичко е проблем, щото е демокрация а не тоталитарен строй.
13
0
 
2
 
! Отговори
от 11 преди 6 години
До 12какво общо има всичко това което написа, с нулевите познания и култура на някои от хората тук, когато стане дума за храна и здраве?

Спонсорирани публикации