BG бумът предстои! 2,5 млрд. в индустриални зони

Всеки по-голям град вече прави място за инвестиции
12 фев 2018 08:10, Златко Желев
118
BG бумът предстои! 2,5 млрд. в индустриални зони
Снимка: flckr

2,5 млрд. лв. са инвестициите в частни и държавни индустриални зони в страната, показват данни на Министерството на икономиката и на компаниите, които ги развиват.

В държавните зони инвестициите са 390 млн. лева в края на 2017 г. Част от вложенията на компаниите, които са избрали тези паркове, ще продължат и през 2018 г.

Девет са индустриалните паркове, които управлява Националната компания "Индустриални зони". Най-много - 350 млн. лв., са в Божурище, 13 млн. лв. са в зоната в Бургас, останалите са на инвеститори, които са влагали пари в наети имоти.

Стартът на "Икономическа зона София - Божурище" бе даден на 17 юни 2013 г. Тогавашният президент Росен Плевнелиев направи две първи копки. С първата даде старт на изграждането на завод на немската компания Behr-Hella Thermocontrol, а с втората стартира строителството на инфраструктура в зоната.

Днес 20 компании там са купили земи и са изградили или правят в момента производствени мощности или логистични центрове, пише "24 часа".

Зоната в Божурище отесня, тъй като на 29 юни миналата година министърът на икономиката Емил Караниколов разписа увеличаване на капитала на националната компания "Индустриални зони" чрез апорт на недвижим имот. Това са 115 375 кв. м в землището на село Гурмазово, община Божурище. С този терен зоната се разшири и с това се приключва обособяването ѝ.

Началото на "Индустриален и логистичен парк - Бургас" бе сложено през 2004 г. В него акционери са с 51% Национална компания "Индустриални зони", а с 49% - община Бургас, която влиза с апорт на земи. Паркът вече има сключени договори с 30 инвеститори. 80% от площта вече е заета и се търсят нови производствени терени.

Свободните зони в Русе, Свиленград и транзитната търговска зона във Варна са преди всичко логистични и предлагат сгради и терени под наем, където могат да се изграждат складови помещения.

Предстои развитието на икономическата зона във Видин. В края на миналата година правителството премахнати разпоредбата, с която се забранява да се продава терен и да се отстъпва право на строеж. Това спъваше и отблъскваше инвеститорите.

Има идеи за зони в Димитровград, Кърджали, Стара Загора. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че летището край Стара Загора, чийто принципал е ведомството му, може да стане място за инвеститори.


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
2
 
! Отговори
Трак до 111 преди 8 месеца
Даваш мнение по тема , която очевидно не разбираш.Ти знаеш ли колко обучени от родния бизнес кадри , избягаха на запад.Или просто си глупав по рождение.
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
къде ли са ? инвеститорите вече са на Марс.
112
3
 
11
 
! Отговори
а инвестиции? преди 8 месеца
Къде са инвеститорите?

Хвалите празните площи, разни сгради и халета. ПРАЗНИ.
111
6
 
16
 
! Отговори
стига вече! преди 8 месеца
До хх
А, стига с това обучение!
Бизнесът, ако иска кадри, ще си ги обучи. Бизнесът търси недостатъци и унижава, стъпква работниците с една едничка цел- ДА НЕ ПЛАЩА. Чорбаджията като е решил да търси кусури в работата ти и свръх обучен и кадърен да си в професията си- ще те стъпче и изрита, ей така като едното нищо и окото му няма да мигне, че изпуска квалифициран кадър.
БИЗНЕСЪТ ТЪРСИ ПРИЧИНИ, ЗА ДА НЕ ПЛАЩА.
110
2
 
9
 
! Отговори
Св преди 8 месеца
Няма бъдеще за масов ръст на работната ръка в индустриалните зони. Това, на което се радват управляващите, скоро ще им стане ясно, че ще е просто - даване на площи и работа за няколко човека, броящи се на пръсти, висококвалифицирани. Четвъртата технологична революция чу.ка на вратата и ние сме безсилни. Технологичния свят ще има нужда от площи, енергия и потребление, което донякъде ще се реши с Безусловния базов доход - нищета. Някои ще имат по - добър сносен живот от масовката...
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 107

а ти защо вместо да прочетеш едун учебник по икономика за да дпбиеш поне бегла представа, си губиш времето тук?
108
0
 
5
 
! Отговори
PV преди 8 месеца
А защо готовата индустриална зона в Караджалово се продаде за най-големия фотоволтаичен парк, защо готовото се развали. И колко такива зони ще се разпродадат за други цени??
107
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хахахах.. е добре де. Защо тогава пенсията е 100$.. защо има отрицателен прираст.. и защо всеки бяга навън ?????
Хахах БГ не съществува !
106
0
 
12
 
! Отговори
Иво Андонов преди 8 месеца
До хх

Това което си написал не е вярно и по - скоро са единични случай. За производствен директор 2-3000лв разбира се е нормално, но не техните запкати коментираме в момента. Разтърси се в нета за работниците на Сенсата, Либхер, Спринт, Профи линк, текстилните фирми и т.н. Мизерия. Не са им нито по 2 нито дори 1000лв чиста заплата.
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Гого

бум на кражибте ли имало при Станишката? Той нали викаше че асфалт не се ядяло пък хукна да реже лентичката на магистрала... която още не беше построена...
104
9
 
4
 
! Отговори
Гого преди 8 месеца
Бум имаше преди 10 години ,при Станишката сега има гюм - гюм.
103
3
 
10
 
! Отговори
хх преди 8 месеца
Ето как е в Пловдив
Заплатите са 800 на тези които сега започват обучение.И навсякъде осигуровките са върху брутна заплата.За съжаление в последните 30 г. БГ образование се срина, а професионалното изобщо го няма.Така че, днес почваме пак от нула.Няма как работодател да дава голяма заплата на човек дето не знае какво прави,първо обучение,после показваш резултати и чакаш повишение.
Но има и момчета завършили в Германия,знаещи и можещи ги назначават с 2500 пробно при договори за 3000 на месец.
102
3
 
8
 
! Отговори
Иво Андонов преди 8 месеца
Така е , бъдещето определено е на високоинтелектуалния труд. Именно когато една машина ти произвежда колкото ръчно 5 работника можеш да дадеш 2000лв на работника, който я оперира, но уви - не - виж в Пловдив какво става.Там има същински бум на пр-вото и недостиг на раб.ръка. Защо ли - защото заплатите са 800лв, а осигуровките на 510.
101
2
 
1
 
! Отговори
живот-песен преди 8 месеца
До Вапцаров

колко прозорлив е бил поета 75 години напред?
100
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 месеца
е то един трябва да е лидер в операцията да му се вярва тя вроден талант хубава умна и красива какво пак идолка на модерното мислене трима или петтима разпределят останалите няма които е по симпатика
99
0
 
7
 
! Отговори
Вапцаров преди 8 месеца
До Анонимен
Машините ще работят а хората ще пеят... така живота ще бъде песен!!!!!!!!!
98
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
ти пак ако снасят на нея тя ги води за носа това е тя ги командва тя им казва тия са отдавна бити карти ма нали ние срам да си кажем висят на витиня все така и те с приоритет
97
3
 
2
 
! Отговори
лошия капиталист преди 8 месеца
До 95

празни приказки, с които ви промиват мозъците за да правдават некомпетентността си. България е съществувала още когато 30 000 българи се обединили с 200 000 славяни (теоретични цифри).
96
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
затова красимир е голям и фирмата муе голяма станал слуга на друг голям гледам такмо работника му влезе в офиса на друга голяма фирма е така се влиза в големия бизнес дотам я докарахте глупава дама дето няма един кормилен 4ас да ви командва поздравления в лове4 сме царе
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До лошия капиталист

хората измряха!!!!!!!