Какво, ако богаташите плащат държавните разходи?

Най-скъпите за управление правителства са на Япония, Полша, САЩ
12 фев 2018 19:28, Бойчо Попов
6
Какво, ако богаташите плащат държавните разходи?
снимка: Pixabay

 Колко дни може да работи дадено правителство, ако най-богатият човек в страната му плаща за него? За да отговори на този въпрос, Bloomberg представя данните за 2018 г. от индекса си Robin Hood.

Изданието е разгледало 49 страни (без България) с различни политически режими и видове разходи, както и най-богатите лица във всяка една от тези страни, чието общо богатство възлиза на 911 млрд. долара, или 1% от световния БВП за тази година. След това сравнява нетното им богатство към края на декември 2017 г. с дневните разходи за управление на всяко едно правителство. Изданието отбелязва, че само в четири от 49-те страни най-богатите хора са жени: в Ангола, Австралия, Чили и Холандия.

Ако хипотетично на всички правителства им свършат ресурсите незабавно и активите на най-богатия гражданин бъдат ликвидирани и дарени на правителството, индексът оценява колко дълго това „финансиране“ няма да позволи на съответното правителство да спре работата на администрацията си. Оценките са базирани на индекса на Bloomberg за милиардерите и на данни на Международния валутен фонд.

От индекса се вижда, че най-богатият човек в Кипър – Джон Фредриксен, може да поддържа работата на правителството в продължение на 441 дни. Очаква се държавните разходи за 2018 г. да бъдат 23,6 млн. долара на ден, а тъй като страната има малко население и съответно малки разходи за социално осигуряване, благоприятна данъчна политика и икономика, фокусирана върху туризма и услугите, Кипър би се възползвал най-дълго в света от най-богатия си човек, чието състояние възлиза на 10 млрд. долара. 

За сравнение, най-скъпите за управление правителства са на Япония, Полша, САЩ, както и Китай, където Джак Ма – 16-ият по богатство човек в света със своите 47,8 млрд. долара, може да спаси Комунистическата партия само за 4 дни.

Джеф Безос не би се справил много по-добре дори със своите 99 млрд. долара. Тъй като държавните дневни разходи на САЩ са най-високите в индекса Robin Hood, най-богатият човек в света ще може да помогне на правителството си само 5 дни, подобно на Хю Гросвенър във Великобритания и Дитер Шварц в Германия.

Разбира се, оценяването на държавните разходи за всички страни и какво биха направили те със свободните пари е трудно, защото трябва да се вземат под внимание множество съображения, отбелязва изданието. Някои от тях може дори да нямат разходи по същество – т.е. бюрокрация – или пък да зависят малко или много от определени политики, което означава, че може да харчат повече за транспорт и по-малко за отбрана например, и т.н. Това, което се вижда от индекса обаче, отбелязва изданието, е, че повечето западни страни няма да могат да удържат фронта твърде дълго, дори с помощта на най-богатите си граждани. 

Още икономически новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ставайте смешни . На стадото само контейнерите няма да са достатъчни .
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако плащат държавните разходи ще трябва да получават и държавните ПРИХОДИ.Аз нямам нищо против.
4
2
 
10
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
Държавните разхиди се плащат от стадото, пардон -от избирателите, защото богаташите са в Парламента и в Министерския съвет и са на власт благодарение на стадото избиратели.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо. Ама няма да стане.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая дето се отказа днес колежкатата им бе доста нервна ами да попитам дали любимата им дъщеря свърши това умно деяние че тя не става нищо и се е недоволна като всички в това семеиство но явно е голяма да е жива и здрава и да им плаща сметките които харчи отдавна знам какво е да си голям я град дето няма работа затова не сме виновни ние а тия в ловеч дето разсипаха всичко да и лъжат децата с глупостите си лъжете така всичко ще доизбяга и един ден ще гледате умно
1
1
 
12
 
! Отговори
ined преди 6 години
Богатите могат да плащат разходите на държавата ама няма да го направят, навсякъде по света основната тежест се поема от работещото население, а не от богатите.

Спонсорирани публикации