Крайно наложително е централните банки да повишат лихвите

За да бъдат подготвени за негативно стечение на обстоятелствата
14 фев 2018 11:00, Екип на Bloomberg
20
Крайно наложително е централните банки да повишат лихвите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очевидно през 2018 волатилността ще бъде един от факторите, които ще влияят на пазарите. По никакъв начин не можем да кажем, че даден актив ще бъде защитен. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Виждаме, че централните банки са в патова ситуация от гледна точка на това, че когато през 2007-2008 се намесваха на пазарите, основният аргумент бе сериозният риск от финансов крах, от цялостната структура на финансовата система. Сега подобен риск поне в краткосрочен план със сигурност не съществува. Виждаме от икономическа гледна точка добри данни. Реално ако има обаче някакъв пазарен шок, то аргументите, свързани с намеса на централната банка изглеждат доста неясни“.

Той посочи, че икономиката върви добре, инфлацията се повишава и може би ще достигне доста близо до 2%, както е таргета при Фед и при останалите централни банки.

„Ако се случи примерно сериозна флуктуация надолу и някакво притеснение за системен риск на чисто пазарно ниво, централните банки по никакъв начин не могат да реагират към днешна дата“.

Според Сиркаров е крайно наложително централните банки да форсират малко или много процеса на повишаване на основните лихви, на изтегляне на ликвидността, на участието на централната банка в икономическите процеси.

„За да може при евентуално негативно стечение на обстоятелствата да имат буфер, лостове, с които да влияят малко или много вербално или директно върху очакванията и настроенията на пазарните участници“.

Какво да очакваме от пазарите през тази година? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Ганев преди 6 години
Платена персона защитавайки нечии интереси. Нещата са ясни - банковата мафия има една цел - КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ДА СЕ КРАДАТ. Не мога да му слушам глупостите както и повечето потребители тук.эЩе му задам въпроса по-иначе - ОТ КОЛКО БАНКИ ИМА НУЖДА - БГ при население 6,5 млн.Половината са за изхвърляне-НАЙ-МАЛКО. Най-големия бич за една държава са разни банки и измишльотината - ЗАСТРАХОВАНЕ.И най-голямото безобразие е, че си направиха някакви фалшиви училища.Извод-БЯГАЙТЕ ОТ кредити.
17
2
 
0
 
! Отговори
Б.Б преди 6 години
До Имотен балонХАХАХАХ
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До dddкупуват, тези дето ги е страх, че ще свършат и не съзнават, че са в излишък и цената им не отговаря на цялостната политическа, икономическа и най-вече демографска картина. Но не е виновен, който яде баницата.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се върнат големите лихви, че депозитите ми не носят нищо сега. По-рано си живеех царски само от лихвите.
14
1
 
3
 
! Отговори
ddd преди 6 години
До Анонимен 13Да не мисли че тия апартаменти от по 100к някой ги купува, тва са разни крадци откраднали милиони и инвестирали в кооперации и си държът високи цени и не ги интересува дали ще купиш, на тях тва си им е инвестиция.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига, току що договорих един тристаен на 140 хиляди евро, намалиха ми го от 160 хил, цели 20 хил евро спестих. Дали не се прекарах а?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анализи на минали събития всеки може да прави.
11
0
 
3
 
! Отговори
грре преди 6 години
Нали канехте често и оня измамник Джабаров... Нещо много го разнесоха по медиите, и май сте гузни.
10
3
 
4
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
Kой си ти че ше кажеш кво ше правят ЦБ ....бе всезнайко !
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Положението е толкова трагично,че оня ден бай Пешо се принуди да продаде 5 биткойна за да си купи местната кръчма във Враждебна.Свършили били къщите вика,та купил кръчмата да не е капо.Абе сега трябва да се купува,какво са 3000лв на квадрат,има няма 3 средни месечни заплати,че това си е оферта,за година и половина си изплащаш тоалетната.А и с тези безплатни кредити на по 4%, пей сърце.
8
4
 
15
 
! Отговори
От 7 преди 6 години
Утре влизаме в Евро зоната и се очаква огромно търсене на жилища в Люлин от пенсионирани германки в Берлин.Скандинавците също чули,че тук е рай и скачат като скакалци за панелки.Огромни строежи се вихрят в София само и само да успеят да успеят малко да поемат търсенето,но уви,вече всичко е разпродадено.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде народе,лихвите се вдигат,бързо теглете кредити на ниски лихви,че после ще е късно.Цените на имотите също се вдигат,ето вече в София на по 3000лв/м^2 на ЗЕЛЕНО.Всеки ден прииждат инженери и доктори от Сирия,Афганистан,които купуват та се пушек вдига.Чернморието свърши вече,руснаците се насочват към зимните курорти.Кака Пена е бременна и тази година,ще ражда 8-мото,и вече е капарирала 210кв къща в Гаритаж Парк,на супер комуникативно място до Камбаните,след околовръстното,за има-няма 600 000л
6
1
 
28
 
! Отговори
Опиии преди 6 години
Адвокат на дявола.Банкерите заслужават разтрел,няма по-големи мошеници от тях на тая вселена,дават ти хартийки,а след това ти взимат и душата.
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама да вдигнат и лихви по депозит не само на кредитите.
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е време за купуване на жилище! Спрете търсенето и цените ще паднат! Думата "банка" само по себе носи престъпно значение, а този *** лобира за повишаване на лихвите! Как дават трибуна на такива индивиди....?
3
1
 
20
 
! Отговори
Edin преди 6 години
Този получава добри проценти от банките
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лихвите надолу за да се произвежда. При лихви нагоре се стимулира корупцията.
1
5
 
31
 
! Отговори
Имотен балон преди 6 години
Един от резултатите е имотния балон който се наду при жилищата заради ниските лихви.Цените на апартаментите в София станаха нереално завишени и балонизирани.Десет години след 2008 *** година,светата троица банки,имотни агенции и строителни фирми успяха да надуят само за 2 години цените на жилищата ДВОЙНО !!!.Лихвите ще бъдат вдигнати и да му мислят всички купувачи които сега купуват на тези цени.Пак ще има излъгани и разочаровани както всеки път.

Спонсорирани публикации