Защо минималната работна заплата е вредна за икономиката?

Владимир Сиркаров с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
15 фев 2018 19:22, Екип на Bloomberg
63
Защо минималната работна заплата е вредна за икономиката?
Снимка: Pixabay

Минималната работна заплата присъства като тема изключително често в обществените дискусии. Виждаме и за голямо съжаление сериозно политическо обвързване с темата, яхва се много съществено и здраво от редица партии. Възприемането й като доста социална мярка е основата за съществуването на минималната работна заплата, както и за непрекъснатото искане за нейното увеличение. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Тезата на защитните на увеличаването на минималната работна заплата е, че тя осигурява един минимум, необходим на един човек, за да живее. Друг е въпросът дали тези 510 лева могат да гарантират този минимум, защото имаме сериозен регионален дисбаланс в България".

Този социален контекст е изключително лесно манипулируем от политиците, а тези, които казват, че минималната работна заплата се отразява негативно на икономиката се обявяват за неморални, а тяхната визия се рисува гротескно в общественото пространство - че защитават алчния капитал, който по всякакъв начин се опитва да използва и да манипулира трудовия пазар в своя полза. По тази причина темата е сложена на едно от първите места, когато става въпрос за икономическа политика, отбеляза Сиркаров.

Какви са вредите за икономиката от минималната работна заплата? Могат ли те да бъдат туширани, ако не може да се премахне? Възможно ли е минималната работна заплата да бъде изчислена справедливо?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
12
 
! Отговори
Ааа не преди 6 години
Всички се изсухлят по терлици ,на пръсти из чужбината.И кой ще им плаща сметката на патроните?Амсалаците ли ще останем последни ,да бъхтим за тоз дето клати дървата.
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 35Ако минималната заплата стане 1000 лева, ще има издъхнали на работното място хора от чорбаджийския гърч, на който ще ги подложат.
37
0
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
До 35:Браво! Ей на това му се вика право в десетката!
36
0
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Да сте виждали НАЦИОНАЛНА стачка на БРАНШОВА организация в България, която да е организирана от синдикална структура? Не сте виждали и скоро няма да видите.
35
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз живея във Франция, брат ми в Италия, друг в Израел, Канада,Мъчно, тъжно, пак мине,олекнеНе разбраха ли че корупцията, липсата на закони, изгони хората.
34
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също съм пазарен анализатор и казвам, че ако минималната заплата стане 1000 лева, работодателите няма да ходят на о.Бали на почивка, а в съседна Гърция. Кайена ще бъде заменен от Пасат, в държавата ще постъпват повече средства от осигуровки. БВП ще се вдигне поне с 1% заради увеличеното потребление при лихва =0. Разбира се ще има и фалити на работодатели, но те няма да са масови. Накрая мързеливите наистина ще са безработни, защото никой няма да си позволи лукса да държи мързеливи връзкари
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тая политика,още 5 години давам на България.
32
0
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
до 29Ти ми говориш за бяла държава,тя от бели хора се прави.Тука живеем в условия жалки,а на крадците затвор им е малко.Средната класа отдавна се сетии се изнесе със самолети.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се въведе минимално почасово заплащане според образованието на работещия. Заплатите да се дават в края на всяка седмица, според изработените часове. Не е трудно, но нашите нямат воля да го направят.
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До номер 11Предложенията на няколкото картелни работодателски организации граничат с национално предателство. Минималната заплата, 500 000 индийци и вносът на роби или нископлатени работници, ако изобщо "мечтите" на бизнеса са реални, ще доведат до това, което е сега в САЩ и Западна Европа.
29
0
 
17
 
! Отговори
денчо дънера преди 6 години
Минималната заплата е вредна за бизнеса.Изобщо заплатата е вредна за бизнеса.Най много се допуска някой баткойни и купони за ляб и други имитиращи продукти ,вместо.заплата.
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка държава (бяла моля)се грижи да има средна класа, защото тая купува,ражда деца,накратко,прави живота и икономиката, показва богатите, показва че има условия за успех.Да ,ама не в България
27
0
 
22
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Защо некоректните работодатели са вредни за икономиката?Защо корумпираната съдебна система и прокуратора, която НЕ наказва некоректните работодатели е вредна за ?Защо неспазването на трудовото законодателство е вредно за икономиката?Защо високите данъци и такси са вредни за икономиката?Защо здравеопазването, като търговско дружество е вредно за икономиката?
26
0
 
29
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
В Германия има минимална заплата. Не ми се вижда да им е навредила на икономиката.
25
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Всеки ден лъжатГербарки Гербари,ДС школуванистари другари.*** иматмизерни заплати,шеФове ширят сев скъпи палати.
24
0
 
18
 
! Отговори
СТАМАТ преди 6 години
Тоа анализатор в анадола да го анализират, а дано. Дали минимала заплата или минимално почасово заплащане ги има у цел свет! Аман от ***!
23
0
 
7
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Са ше ви го обясна по ceлcки!Не се ли усещате че ПАК ви праят на лyди, и ви точат мaнapaта.И вместо да се стегнете, ми се правите на финансови специалисти.Курсове, валутниЗамразениФиксирани..и незнам си кво си
22
0
 
21
 
! Отговори
ED преди 6 години
Минималната работна заплата във Франция е 9,88 евро на ЧАС. Защо тук да няма минимално заплащане? И като го има - защо да е толкова ниско?
21
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен11 Моите адмирации за поста ти! Така е навсякъде!!!
20
4
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Айде бе При Бай Тошо като млад инженер започнах с 162 лева. В последствие стигнах до 250, 320. Смея да кажа-стигаха ми, жена ми получаваше и тя толкова.Жилище, кола, издръжка на 2 деца докато завършат, не сме се лишавали от нищо в дивия и мързелив Северозапад. Срещу социализма реват сега наистина мързеливите и тарикатите, защото някога се успяваше със знания и работа, а не с тарикатлък...