Бижу от компютърни части... българска разработка

Така ТУ - София обединява изкуството с техниката
6 мар 2018 21:44, Екип на Bloomberg
19
Бижу от компютърни части... българска разработка
Снимка: Free images

Катедрата по инженерен дизайн в Технически университет - София обединява изкуството с техниката. Тази година за пръв път ни дадоха задача да направим бижута от компютърни части. Това каза доц. д-р Георги Червендинев, ТУ - София, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Доц. Червендинев гостува заедно с д-р Емилия Очкова от ТУ по повод инициативата на студенти от Технически университет за производство на бижута, направени от компютърни части, и събитието "С отпечатък на нежност", представящо "бижута през погледа на жената инженер".

Идеята се роди от Кариерния център на Техническия Университет. Подадена ни бе идеята за празника на жените, 8 март, когато центърът организира сбирка на интересни, успели дами, завършили Техническия университет, каза от своя страна Очкова. "Нашата задача, като катедра по дизайн, е да създадем настроение и да вкараме нотка авангардност на това събитие".

"За да подчертаем авангандността, за да сме актуални и интересни, да отговаряме на съвременните тенденции, ние решихме да използваме компютърни детайли и части. Интересните бижута, които се родиха, са плод на уъркшоп, който направихме в рамките на една седмица".

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУ има и стая за 3D реалност, в която е поместена инсталация ползвана доскоро от OPEL за разработка на автомобилите си.Какво знаете вие бе ей?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУ има и отбор по автомобилизъм като автомобилът им участва в състезания с университети от цяла Европа и се представя чудесно.Лабораториите на ТУ са оборудвани с техника, която е на най-високо технологично ниво в момента.Металорежещи машини, 3D принтери, електронни микроскопи, някои от тях струващи повече от брониран Мерцедес S-Klass.
13
0
 
3
 
! Отговори
хихихи преди 6 години
До хахаха В ТУ-СОФИЯ е проектиран EGR клапана на последното поколение ДВГ на Мерцедес.Лично съм държал в ръцете си прототип изработен в лабораторията на катедра МТФ.Конструкцията на ТУ е спечелила в конкурс с участие на най-добрите университети в Европа. Ударно пробивните машини на Sparky също се проектират в ТУ-София като прототипи на корпусите им се изработват чрез рапид прототайпинг също в лаботаторията на катедра МТФ.Разработват също изкуствени стави, зъбни импланти и други.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето значи как в ТУ губят времето на бъдещите Айтита. После как да си намерят работа?"Имам вишу в ТУ, мога да праа мартеници и сиджимки."
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невероятно!Мисля ,че заслужават Нобелова награда.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9В платките няма злато и платина. Навремето крачетата и част от корпуса на процесорите бяха златни или позлатени, както и пиновете на паметите, сим картите и т.н. Но говорим за злато от рода на 0,1-0,3 грама.Процесора с най-много злато беше първия Пентиум Про - 1 грам.Процеса по извличане на златото е доста труден и с опасни химикали и не си заслужава да се прави, освен ако нямаш огромно количество материал.Например от кило сим карти се изкарва около 1,5 гр. злато.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-красивото изобретение на български инженер е чушкопека.
8
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Някой от ТУ се е поразходил по коледните базари и е видял бижутата на едно момиче, мисля че се подвизаваше под псевдонима Charlie Klotski, корто прави бижута от компютърни платки. Нещата и бяха дотса интересни и запомнящи се. Идеята е готина.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като прочетох заглавието си помислих че са открили иновативен метод за извличане на съдържащото се в платките злато и платина, след което от ценния метал с подръчни средства са изработили бижу.Като започнах да чета съдържанието на статията, започна да ме хваща срам.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видеокартите на Palit (това на снимката) са истински бижута само, че са китайски.
5
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Насам народе , имам кашони подобни бижута в мазето натрупани за многото години подмяна на компютъра :)давам ги на килограм
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това някаква комедия ли е!? Или по-скоро трагедия. Човек да се чуди да се смее или да плаче....
3
2
 
22
 
! Отговори
шматка преди 6 години
В чужди ТУ вземат матрял и правят компютри а у наще вземат компютри и ги правят на матрял
2
2
 
16
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Хората и на изток и на запад във техническите си университети имат развойни центрове и лаборатории във които постоянно изобретяват нови технологии, материали, и какво ли не. Студентите не са просто там за едната диплома и да отбият номера.Хората там учат и едновременно работят (наистина) и създават иновации които после намират приложение във индустрията. Благодарение на това държавите им са толкова богати и развити.Междувременно в Бг. студентите си правят бижута от стари комп. части.
1
2
 
3
 
! Отговори
Fatmagul преди 6 години
Miasa na elektricheskata stranica na mevereto... :-)

Спонсорирани публикации