Към какво бъдеще се движат недвижимите имоти в София?

Георги Павлов пред Bloomberg TV Bulgaria
19 мар 2018 21:46, Екип на Bloomberg
27
Към какво бъдеще се движат недвижимите имоти в София?
Снимка: Pixabay

Обикновено разбираме дали има балон на даден пазар или не едва, когато той се спука, а преди това правим много умни заключения. Моето много умно заключение е, че все още нямаме балон на недвижимите имоти или поне той не е толкова надут, че да очакваме скоро неговото спукване. Това каза Георги Павлов, изп. директор на Адрес Недвижими имоти, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Основанията ми за това са, че все още цените не са достигнали пика от 2008 година, а едновременно с това доходите на населението за тези 10 години се повишиха. Така че дори да има балон, ние сме в много по-ранна фаза или пък сме много по-добре подготвени за него".

Един от измерителите, които се използва, за да се прецени дари ръстът в определен сектор има реална база или става дума за балон, е текущата доходност на активите и текущата им цена, каза гостът. "При жилищните имоти това е наемната цена на имотите тя все още не е стигнала до опасните си нива".

"В България традиционно доходността от жилищните имоти е около 6%, а при предишния балон тя бе спаднала до 3%. Това ясно показваше, че пазарът е надценен. Все още този фактор не подсказва наличие на балонизация. Ръстът на доходите за тези 10 години доведе до ръст на наемите, които са готови хората да платят. Според мен в момента е между 4 и 5%".

Как се отразява кредитирането в момента на имотния пазар днес? Колко голяма е зависимостта на пазара на жилища в големите градове в момента от кредитирането? Колко голяма е зависимостта на българския пазар - имотен и кредитен - от действията на ЕЦБ? Защо общината може и трябва да бъде най-активният инвеститор и стратег в недвижимите имоти?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия брокерчета да спрат с телефонния терор над гражданите.
3
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората купуват като изкуфели. Рано или късно ще изпищят понеже в България няма никаква икономика и високите доходи на които се дължат тези високи цени са временно явление. А и скоро умните ще почнат да се ориентират към предградията на София.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви имам заглавието.
1
2
 
29
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Еми този"специалист" е заинтересован и как ще дава адекватни оценка на НИ ?Цирк по български !

Спонсорирани публикации