"Булгартрансгаз" купува активите на "Южен поток България"

Те ще бъдат използвани за други проекти
19
"Булгартрансгаз" купува активите на "Южен поток България"
Снимка: архив, БулФото

"Булгартрансгаз" обяви преди минути, че купува активите и земите на "Южен поток България" за 13 187 688 лв.  Това става ясно от решение за класиране на единствения участник в обществена поръчка - "Южен поток България", която е по процедура договаряне без предварително обявление, пише "24 часа".

Обществената поръчка бе обявена на 6 март и приключва на 20 март с решение за подписване на договор за покупка на активите на компанията, която щеше да е собственик на газопровода "Южен поток" на територията на България. В нея 50% бяха собственост на БЕХ, а 50%  - на "Газпром".

Още по темата
До поръчката се стигна след писмо от министъра на енергетиката Теменужка Петкова от 26 януари 2018 г. до "Булгартрансгаз", по повод постъпила информация, че акционерите в "Южен поток България"  са приели решение за прекратяване на дейностите по проекта и са дали мандат на директорите на съвместното дружество да продадат активите на компанията "Южен поток България".

Шефът на БЕХ Петьо Иванов пък е изразил становище, че е целесъобразно активите на "Южен поток България"  да бъдат запазени в рамките на групата БЕХ и да бъдат използвани за други проекти,  които ще бъдат реализирани от "Булгартрансгаз".

Какво се купува?

Активите интелектуална собственост включват доклад за Оценка на въздействието върху околната среда, подробен устройствен план - парцеларен план и план за застрояване, технически проекти, геотехнически, геоложки и археологически проучвания, учредено право на строеж .

Придобива се право на собственост върху 28 поземлени имоти, собственост на "Южен поток България" и придобиване на право на строеж върху 5 имота, учредено в полза на "Южен поток България".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
СП2 - ноемри 2016 преди 6 години
Киев и Варшава са против реализацията на проекта, защото ще останат без такси за транзита на газ от Русия. Затова те по всички начини се опитват да попречат на Северен поток-2. Антимонополният регулатор на Полша не позволи на австрийската компания OMV и на още четири енергийни концерна да създадат съвместно предприятие с Газпром, обаче в Австрия намериха обходен път!Каква икономическа война се води в Европа, само БГ е на друга планета и се отказа доброволно от транзит и ток.Безумие!!!
14
2
 
1
 
! Отговори
БГ и ЕС преди 6 години
Факт Полша използва дори безумието "Ступпидчок", за да принуди Меркел да не строят "Северен поток" 2. Германският външен мин. Маас отговори на поляците, че СП 2 е икономически проект.Извод: Спечелиха държавите и политиците които милеят за народа си - Германия.Разбира се, от Балканските войни БГ винаги е губеща, лоши управленци.Крайно време е да преосмислим качеството на политиците си и да боравим с факти.А те са БГ не печели от слугинажа си към ЕС и САЩ, да вземе пример от Германия и Меркел.
13
1
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
ЕС притисна Русия да продава газ на по-скъпи цени ЕВРОПЕЙСКИ. Русия започна да продава по-скъп газ, Украйна ревна и започна да не плаща и да краде с хъбчета. България и БАЛКАНИТЕ пострадаха от Украйна - защото Русия не беше съгласна да я крадът. След това ЕС в това число и БГ отпуснаха пари на Украйна, за да си плати милиардите дългове. Полша и Украйна реват от скъпия втечнен газ на САЩ.ББ реши "няма ЮП - няма проблем" - народът на БГ ще страда.Плащаме милиарди за съхранение на реактор и тръби
12
0
 
3
 
! Отговори
САЩ и ЕС несигурни преди 6 години
На кой е собственост "Булгартранс газ"?ЮП беше замразен от ЕС и условията и др. д-ви да ползват тръбите на Русия.В същото време "Северен поток" беше изграден, Германия доволна, България нещастна.ББ каза "За кво са ми половин милиард транзитни такси" ? и остави БГ без ЮП под натиск на САЩ-тримата сенатори и ЕС.Всяка транзитна д-ва има роля в политиката на ЕС. Ненапразно Полша и Украйна реват срещу СП. Искат евтин, газ купуват втечнен скъп от САЩ.Германия доволна, България, Полша, Украйна зле
11
6
 
1
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 6 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене.
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газпром разпродава всичко де каквото може. Закъсацията на т.н. руска икономика е огромна. Стрелят на всяка копейка. За някакви папки ще издоят България с 15 милиона лева. Халал да им са само по-скоро да се махат от България тия руски крадци, бандити и разбойници.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е те това е бойко икономика - направиха компания захранихая с 400 милиона а сега плащат още 16 милиона за да я купят - за едно име 416 милиона официално!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩеревИзвади си пръстите от контакта и следвай инструкциите на Главната сестра, че ще ти нахлузим пижамката с дългите ръкави.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МеВярно бе. И Крим ще върнат на гъзоблизците . и Северен 2 няма да правят сигурно.Те руснаците са като нас ,само като им подсвирнат и са готови.
6
9
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
"Изборите" в руската империя закончили и потоците няма да ги има..ха.ха И Китай се отказа от Силата на Сибир . Жалко за изписаните томове коментари на рубладжииските ***..ха.ха
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хъб на Бойко Г.за!Тоя окончателно погреба българската държава.
4
6
 
4
 
! Отговори
История... преди 6 години
Южен поток тръгна от Анапа на запад. Насочи се към Варна, но по средата зави на юг, към Турция. После се поспря и направи чупка на югозапад. Насочи се към Истанбул, но се сети нещо и зави отново на север. После тръгна към Армения. Направи осморка, после втора осморка. Тръбите тръгнаха на изток. После спряха и отново завиха към Варна. Оттам към Румъния, после към Крим. Останаха два квадратни километра непокрити от тръби, тази грешка беше поправена и нскрая Потокът излезе... в Анапа!
3
1
 
8
 
! Отговори
бЕ преди 6 години
ме,купувай си запалки ,да ти зарежда чичко Байден с Тръмп течен газ,но си купувай много запалки ,а то ще останеш без газ ,щом няма Южен поток.
2
9
 
13
 
! Отговори
Ме преди 6 години
И турски поток няма да има, ако не сте разбрали още :)
1
7
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Александър Йорданов: Честито на п'родажниците. Ще си доставяме газ от Турски поток. Ние сме богата държава, можем да плащаме транзитни такси, вместо да ги получаваме. Важното е да не бъдем зависими само от Русия, а от Русия и Турция едновременно.