"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море

Демонтират съоръжения, свързани с по-големите обеми газ
Обновена: 20 мар 2018 11:37 | 20 мар 2018 11:37,
215
"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море
Схемата на "Турски поток". Снимка: "Газпром"

"Газпром" започва да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани с проекта "Южен поток", пише "Интерфакс", позовавайки се на съобщения на руския холдинг.

Първоначално идеята на Москва беше да изгради газопровод по дъното на Черно море от станция Анапа до Варна от четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра.

След това обаче плановете се трансформираха - тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а капацитетът се намали наполовина - до две тръби с общ капацитет от малко над 31 млрд. куб. метра.

В момента "Газпром" строи и двете тръби - едната трябва да захранва турските потребители, а втората - клиентите в Европа. На този етап компанията има разрешително за строеж само на морската част на втората тръба, издадено от турските власти в средата на януари.

Като част от плановете за демонтаж ще бъдат премахнати разширения на съществуващата газова инфраструктура на територията на Русия, свързана с по-големите обеми газ, необходими за захранване на "Южен поток".

В началото на март от компанията оператор на "Турски поток" съобщиха, че 50% от тръбите по проекта са вече положени. По двете секции вече са положени общо 930 километра по дъното на Черно море.

Следващата фаза за втората тръба е още 180 километра по сушата на Турция до газов хъб - на гръцката или българската граница. Бъдещето на тази тръба обаче все още не е ясно, защото няма разрешение от турските власти.

Ако газовият поток мине през България, това няма да е нарушение на европейските правила, защото страната ни няма да е транзитьор, а търговец (чрез газовия хъб Балкан).

Още новини за енергетика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хъба вече са се настанили лапачи.Откъдето и да идва газ за там,тя ще е по-скъпа,ако изобщо идва някаква.А с Турски поток ставаме зависими от Турция и ще плащаме транзитни такси.Къде е Киро на кирия.
176
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние газ не пием !
175
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кубанская столицаТова, че поназнайваш малко болгарский - это хорошо. Но, че не разбираш българскатапозиция, не е хубаво. Защото трябва да разбереш, че българската позиция не е българска, а антибългарска. И си има конкретни виновници за нея! Так, что не путай болгар с правящими! А то надоесть и сделаете из русофилов - неприятелей! Как успешно делают дурочки из Правды.ру и разные полукровки, корчащих из себя историков!
174
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция при всички случаи ще изгради друг газопровод до други държави за да задоволи нуждите си от газ. Това предполага икономиката и, която има нужда. Няма да стане заложник на неразбориите между Русия и ЕС.
173
11
 
4
 
! Отговори
182 преди 6 години
Не пиша за да се харесам на някого.Просто съм чел турските медии и така. А ЕС не иска да купува газ от Русия от този газопровод и затова Русия спира. Ако знаехте и четяхте руски медии щяхте да знаете, но къде този акъл у *** "русофил"?
172
6
 
19
 
! Отговори
до 182 преди 6 години
Абе умнико сороски, не ти ли идва на акъл, че:1. Когато започнаха проекта Крим все още беше в състава на Украйна?2. ЕС купува газ, защото този газ му е крайно необходим и сделката е изгодна за ЕС. Суджука години наред обещава реки от петрол и газ от всякакви други места и нищо. Няма, няма и да има. От луната ли да купуват? Или са луди като нашите управници, в угода на САЩ да се самопрецакват всеки ден?3. Дай от къде другаде Турция се снабдява с газ вместо руския и си готов за Нобелова награда
171
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете, че не тръгва от Крим, а от територия на РФ, явно ги е страх, че утре Крим няма вече да е техен. Това първо.Второ, ако ЕС не купува руски газ няма за какво да има газопровод. Ще останат само тръбите до Турция.И трето, след като влошиха отношенията си Турция реши да започне да се снабдява с газ от другаде, за което им трябват 3 г. Та и Турция не е сигурна за руският газ, защото турците искат да имат сигурност, а не да бъдат рекетирани с доставки на газ, каквато е рускат политика.
170
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега повече боб, повече плюене по Русия, целуване на американски *** и ще съберат газ за хъб "Балкан" нашите управници.Радев да изтича да благодари за освобождението на България от турско робство на всичките 104 националности, които са били налични в руската армия.Може да пропусне руснаците. Все пак, те не са в НАТО.После ще имаме голяма печалба - дедовия.
169
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Евростат от 35 страни България е на 7-мо място по ниска цена на газа, около 0.03? за квтч .На първо е Украйна, с най-ниска цена 0.02?, а последна с най-висока цена 0.10? е Швеция. В ЕС само Румъния е малко пред нас
168
6
 
1
 
! Отговори
PD преди 6 години
Не написаното и изяснено в статията е, че тръбите наистина са две. Турция иска и двете, макар че в договора за нея на преференциални цени е само едната. По втората цената е справедлива, ама Турция, не иска да я плаща. Така че газ, за БГ по този тръбопровод, вероятно ще има, стига да си доиграем играта. Но в ЕС и дори в БГ има много чуждестранни агенти, дето редовно подливат вода. Много скоро, ще излезнат директно наяве, или ще си отидат при странни обстоятелства. Хъб ще има.
167
8
 
22
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Бати Бойко, какво стана с хъба Балкани? Какво става с европейското председателство - останаха само представленията по театралните сцени? Спомняш ли си как участваше активно в закриването на Южен поток. Сега Тръм ще то докара втечнен газ. Напускай България, не ни тормози повече. Имаш достатъно пари в офшорните си сметки. Но мисли къде ще отидеш, защото има един човек от Сърбия, който отдавна ти има зъб за едни пари
166
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОТО Борисов заговори да въэзобновяване на Южен поток , който да му захранва хъба, руснаците окончетилно го зачеркват този Южен поток и заобикалят България. По Турски поток строят тръбата за Европа, но газът ще минава през Гърция, а ние ще купуваме оттам.През Боколандия руска тръба няма да минава.А в българския участък на морето няма газ, няма петрол.
165
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DAITE GI NA BG BYRZO
164
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питам защо има северен поток,който прескача Полша?...?!И друг проект Южен поток за Балканите бе спрян?...?!ЕВани са по-слабите,това е,другите си въртят далаверата,а ние ще купуваме скъпо през посредници или нищо няма да ни се дава.Южен поток трябва да се довърши!
163
6
 
9
 
! Отговори
Свободният преди 6 години
Хахаха от четири тръби само една която си е за Турция
162
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега да не уволнят Сидеров?
161
4
 
10
 
! Отговори
нищо преди 6 години
Ще си покрията загубите на милиарди с аферата Белене
160
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велият Газпром се срутил ?! Ле-ле. Не мога да повярвам. Какви неща приказваха до изборите за Путин.
159
3
 
17
 
! Отговори
До 166 кубанская преди 6 години
Българска позиция няма. Има позиция на поредните български политици изразяващи се в "плати още комисионни и на мен". Затова такива проекти в България не вървят.
158
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путколандия се срутва с всеки изминал ден.

Спонсорирани публикации