"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море

Демонтират съоръжения, свързани с по-големите обеми газ
Обновена: 20 мар 2018 11:37 | 20 мар 2018 11:37,
215
"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море
Схемата на "Турски поток". Снимка: "Газпром"

"Газпром" започва да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани с проекта "Южен поток", пише "Интерфакс", позовавайки се на съобщения на руския холдинг.

Първоначално идеята на Москва беше да изгради газопровод по дъното на Черно море от станция Анапа до Варна от четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра.

След това обаче плановете се трансформираха - тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а капацитетът се намали наполовина - до две тръби с общ капацитет от малко над 31 млрд. куб. метра.

В момента "Газпром" строи и двете тръби - едната трябва да захранва турските потребители, а втората - клиентите в Европа. На този етап компанията има разрешително за строеж само на морската част на втората тръба, издадено от турските власти в средата на януари.

Като част от плановете за демонтаж ще бъдат премахнати разширения на съществуващата газова инфраструктура на територията на Русия, свързана с по-големите обеми газ, необходими за захранване на "Южен поток".

В началото на март от компанията оператор на "Турски поток" съобщиха, че 50% от тръбите по проекта са вече положени. По двете секции вече са положени общо 930 километра по дъното на Черно море.

Следващата фаза за втората тръба е още 180 километра по сушата на Турция до газов хъб - на гръцката или българската граница. Бъдещето на тази тръба обаче все още не е ясно, защото няма разрешение от турските власти.

Ако газовият поток мине през България, това няма да е нарушение на европейските правила, защото страната ни няма да е транзитьор, а търговец (чрез газовия хъб Балкан).

Още новини за енергетика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
14
 
10
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Договорите с Русия са винаги губещи за нас. Замислени са като такива. Откакто намалихме вземането-даването с Русия покрай санкциите, икономиката ни тръгна нагоре...
136
10
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Изпуснахме питомното с Южен поток и сега ще гоним дивото. Май съюзниците ни в ЕС нямат сметка България да получава евтина газ и да печели от транзита на газ. Всеки си гледа интереса, само българските политици изпълняват каквото им наредят западните им господари.
135
10
 
7
 
! Отговори
до j преди 6 години
В същност до 1995-2000 газ за битови нужди почти не се използваше, чат пат по някоя кола с газова инсталация. Русия е непредсказуем партньор и дори ние сме изпитвали това на гърба си като спряха газа (уж) за Украина. Използват икономически инструменти да оказват политически натиск. Това е и причината държави като Германия, които ако и да имат директна тръба с тях, така организират икономиката си, да е 100% независима от Руски газ в случай, че и на тях врътнат крана.
134
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на Европа и е останало все още някакво чувство за достойнство и самостоятелност, трябва да довърши Южен поток,а не да купува скъпия газ от Украйна и с наредени маса посредници,олигарси по украинската тръба.Или поне да оставят Южна Европа да си построи ЮП.
133
0
 
4
 
! Отговори
До 140 преди 6 години
Последно, прочети новината и после не задавай въпроси, чиито отговор е в новината. Всичко е казано от ясно по ясно, освен за 80-те процента при които положението е неспасяемо.
132
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не плачете за Южен поток. Кажете ми една сделка с руснаците, която да е била изгодна за нас и да не са ни прецакали със ситния шрифт или анекси. Отървахме се
131
10
 
16
 
! Отговори
j преди 6 години
вие наистина заслужавате да погладувате и да помръзнете като Украйна за да разберете кой ви е приятел и кой не !като не искате Руска газ за 280$ сега ще си купите Американска втечнена за 1000$мръзнете и целувайте дирника на Амерока дето дори визите не ви отмени
130
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не разбрах от тая статия. Първо Русия ДЕмонтира тръби и съоръжения, после в бъдеще време как всичко се очаква да работи: "следващата фаза ще е да положат още 180км по суша"?!??!?!Последно?
129
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми не е вярно,западни фирми са посредниците,които увеличават цената.А ако Южен поток беше построен,хем такси щеше да получава България,хем щеше да е осигурена енергийно,хем по-евтина щеше да е газта.Между другото,в този проект ЮП участваха и немците,доколкото знам,но по вестниците ни лъгаха и пропагандираха срещу него.
128
0
 
1
 
! Отговори
амиииии преди 6 години
До ники 137 същото като САЩ
127
12
 
2
 
! Отговори
ники преди 6 години
И к'во? Рассия върви към фалит. А след този фалит какво ще прави?
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като изберете кюфетето за четвърти път ,тогава може и да му просветне
125
14
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Газпром не се отказва-Газпром го отказаха от този проект...Европа разбра какво представляват руските "партньори" и никой не иска да е зависим от тях...
124
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв евтин газ е получавала България от Русия бе серсе ми купувахме най скъпия газ в Европа в Германия 140 евро е България братушките ни го продаваха за 420 долара защото сме братя нали и това продължи десетилетия - факти и бедния българин пълнеше гушите на олигарсите на пу-тя.Добре че беше ЕС да нахлуе в Булгаргаз да събере документи за картел да осъди руснаците- "братя" и да намали цените за България, но това го забравяте нали рубладжии защо!
123
2
 
4
 
! Отговори
ко ,каза ко ? преди 6 години
До Анонимен 120 В Турция ,Унгария , за Китай д а не говорим , надолу Индия , русия ще строи АЕЦ Строи " силата на сибир " и т.н и т.н
122
5
 
17
 
! Отговори
призив преди 6 години
Моля ,всички родолюбиви българи , да подкрепим икономиката на братска америка за целта всеки един от нас да организира пътуване дотам и да доне се по една кофа минимум втечнен газ така хем ще напълним хъбчто и ще поставим русия на колене , хем пак ще ме галят по главата С уважение - винаги мислещ за вас - ББ
121
2
 
12
 
! Отговори
тцтцтцтцтцт преди 6 години
До Анонимен 121 Ахахахохоохохкакви глупости само щяла Европа да пусне една тръба до Горно Мексико и да си взима от там газ , вярно - германските домакинства щели да плащат по 3500 евро за отопление на месец , вместо сегашните 250 евро Заводите щели да увеличат цените на продуктите си , ама европейсите шели да купуват в името просперитета на братска Америка Пита се - защо сега Европа не си купува втечнен газ , я от САЩ , я от катар - ами чака газпром да увеличава доставките
120
10
 
14
 
! Отговори
фактите преди 6 години
КОй ни е виновен ,ч е сами се отказахме от Южен поток , в услуга на америкнските и европейските господари на ББ / да го галят по главата , затова живее все пак човекът / СП ще го бъде - Германия и около нея ще се подсигурят с газ , Турция ще си има тръба А ние ще сме оставени на милостта на съседните нам държави А лошо ли щеше да ни е , да си прибираме транзитните такси - милиард нагоре годишно ???От много слугинаж - така става
119
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европата нейния газ ще си го получава, за това няма съмнение. Но се настоява да е само през Украйна както досега. Заради това бе спрян и ЮП.
118
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега само Байх... трябва да ни светне какво точно ще правим в това хъбче.Морска сол ли ще добиваме или цаца ще въдим.

Спонсорирани публикации