"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море

Демонтират съоръжения, свързани с по-големите обеми газ
Обновена: 20 мар 2018 11:37 | 20 мар 2018 11:37,
215
"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море
Схемата на "Турски поток". Снимка: "Газпром"

"Газпром" започва да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани с проекта "Южен поток", пише "Интерфакс", позовавайки се на съобщения на руския холдинг.

Първоначално идеята на Москва беше да изгради газопровод по дъното на Черно море от станция Анапа до Варна от четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра.

След това обаче плановете се трансформираха - тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а капацитетът се намали наполовина - до две тръби с общ капацитет от малко над 31 млрд. куб. метра.

В момента "Газпром" строи и двете тръби - едната трябва да захранва турските потребители, а втората - клиентите в Европа. На този етап компанията има разрешително за строеж само на морската част на втората тръба, издадено от турските власти в средата на януари.

Като част от плановете за демонтаж ще бъдат премахнати разширения на съществуващата газова инфраструктура на територията на Русия, свързана с по-големите обеми газ, необходими за захранване на "Южен поток".

В началото на март от компанията оператор на "Турски поток" съобщиха, че 50% от тръбите по проекта са вече положени. По двете секции вече са положени общо 930 километра по дъното на Черно море.

Следващата фаза за втората тръба е още 180 километра по сушата на Турция до газов хъб - на гръцката или българската граница. Бъдещето на тази тръба обаче все още не е ясно, защото няма разрешение от турските власти.

Ако газовият поток мине през България, това няма да е нарушение на европейските правила, защото страната ни няма да е транзитьор, а търговец (чрез газовия хъб Балкан).

Още новини за енергетика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКаква Русия,бе?Европа и България са потърпевшите,които ще пострадат от спиранетпо на Южен поток,удря се по Европа и това се вижда от самолет!Защото по-евтината газ означава по-малко разходи на домакинства,производства,административни сгради и т.н.Европа трябва да си защити собствения интерес!А не да ги е.б.а.т през гащите и да ги държат в ръцете си.
116
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за хъбчето на Баце ще са необходими извънземни количества бобец,които да бъдат раздадени на неговите фенове,та да могат 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата да правят пръц-пръц-пръц и с по една фуния и един маркуч,завряни в дирниците им да пулнят тръбитес прясна смръдлива гербераска пръдння.
115
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 121Блажени са верующите и тяхно е Царството небесно-о!Русия не живее само от износ на въглеводороди, както Сауди Арабия! Продава много неща. Само от турците ще вземат $ 2,5 млрд за 4 дивизиона С-400. Питам те, смотаняко, Р България, членка на ЕС, демократична до повръщане, какво изнася, от какво живее, колко има да плаща за заемите, които Разбойко взе? Не плачи за Русия, ще подгизнеш от сълзи, ще настинеш!
114
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южен поток трябва да се върне,това беше европейски проект и в полза на Европа,южна Европа трябва да се обедини и си защити интереса!Защо Турция да може,а Европа да не може!Освен това,южна Европа е по-бедната част на Европа и такива икономически изгодни проекти,които ще ни дадат по-евтин газ и трябва да защитят,стига сте лицемерничели и и сте се съобразявали с интереси,които не са в полза на европейските държави!
113
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ах Русииката на колене! Ах ах!
112
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газпром не се отказва от проекта, а ликвидира 506 км тръби и консервира компресорните станции за 2-те линии, които няма да се строят. Иначе другите 2 си остават. Целта е обаче по всякакъв начин да се попречи на реализирането на СП2 и Турски поток, за да не се лиши Украйна от $2.5млрд годишно транзитни такси, както и Полша съответно Затова е цялата работа. Газпром има сключени договори със Зап.Европа за доставка , които няма как да спази при това положение, освен ако не удължи договора с Украйна
111
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе къде изчезнаха рубладжиите които поискаха по сайтовете че турски паток ще мине през Гърция а България щяла да губи и так дале ?Европа се усети и няма да допусне зависимост от газ на Русия! Европа е богата ще плати за газ от другаде но ще постави на колене руснаците защото те не могат да продават нищо освен природни богатства за да живеят!
110
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха ха голям смях с мафиотската бензиностанция наречена Русия никой не иска да си играе с хулигана на Европа и не иска да прави бизнвс с него защо ли?Отговора е ясен Русииката не може да произвежда нищо друго и за да живее и трака оръжия трябва да продава това което природата и е дала на готово! Нужни и са долари и евро за да има какво да яде за западни технологии и т.н. Но освен България която и наля 600 000 000 евро за стари самовари други хамаци няма.
109
3
 
8
 
! Отговори
би преди 6 години
аз не мога да разбера от къде българите са толкова сигурни че едната тръба няма да мине през българия най вероятно българите не могат да четат между редовете ами само плямпат колкото да покажа колко са кухи
108
3
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Тая работа със спирането на доставките през Украйна си я представяте прекалено опростено. Договорът за транзита през УКрайна е до 2019-та, но с нас има договор до 2030-та (говоря за газпром). Отделно през Украйна минават 4 от 6 от газовите транспортни трасета на Русия за Европа. Това няма лесно заместване, още повече до 2019
107
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия имат договор с Украйна, за определени обеми газ, който в крайна сметка ще изтече, горе-долу когато завършат Турски поток. После Украйна да се опарвя на свободния енергиен пазар. Най-вероятно цената за Украйна ще скочи поне тройно. Лошото е, че и България губи, че вместо Южен поток има Турски поток.
106
8
 
4
 
! Отговори
би преди 6 години
спират проекта нарочно,след като спрат газа през украйна щат не щат руснаците ще накарат европа да завърша спрения проект и така русия ще плата по малко за неговото доизграждане и ердоганчо ще даде не малка сума ,руснака е бил винаги една крачка пред останалите.
105
7
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Ще си пазаруваме скъп газ от матушката, е, стига братушките да спазят договора, че по принцип не им е в стила
104
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем скоро Русия ще разбере , че с *** от Турция не може да се разбере. Няма как Русия да се съюзава с мюсюлмански неграмотници.
103
4
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
"През декември 2006 Газпром експорт и Булгаргаз подписаха договор за транспортиране на природен газ през територията на България за трети страни до 2030 г. като същевременно се запази обемът на заръчаните мощности за транзит - 17.80 млрд куб. м. годишно.". Така че, спокойно, другаре, няма да пазаруваме скъп турски газ
102
2
 
4
 
! Отговори
Язък преди 6 години
А вчера Сидерович преговаряше за газ в Мисква.Според новините само той бил допуснат до думата.Нещо май, номинарите не са си свършили работата.
101
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само война би дала още няколко години на империята на злото
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 104Не се прави на умен, че знаеш руски език бе джендар. Носиш ли женско бельо ?.поназнайвам. що питаш?
99
5
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименТо ако можеше, щеше да е по дъното на Черно море. Така че през Украйна.
98
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
над 50 % от руския износ минава през Украйна просто нямат алтернатива поне през следващите 5-6 години, дори и в Крим немогат да доставят газ без Украйна

Спонсорирани публикации