Китай и САЩ в тайни преговори за търговията

Може да се договорят скоро
26 мар 2018 13:07, Бойчо Попов
6
Китай и САЩ в тайни преговори за търговията
Тръмп и Си по време на двустранен икономически форум в Пекин. Снимка: архив Ройтерс

 Китай и САЩ са стартирали тайни преговори  за подобряване на достъпа на САЩ до китайските пазари след седмица, изпълнена с остри думи от двете страни относно заплахата от Вашингтон за използване на наказателни мита за справяне с търговския дисбаланс, предава Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на информация на Wall Steet Journal.

Разговорите, които обхващат широки области, включително финансовите услуги и производството, се ръководят от Лиу Хе, китайският икономически топ съветник от Пекин, и от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и търговския секретар на САЩ Робърт Лайтхайзър във Вашингтон.

В писмо до Лиу, изпратено от двамата американци през миналата седмица, администрацията на Доналд Тръмп посочва конкретни искания, които включват намаляване на китайските мита върху американските автомобили, по-големи покупки на американски полупроводници и по-голям достъп до китайския финансов сектор от страна на американски компании, твърдят източници. Мнучин обмисля пътуване до Пекин, за да продължи преговорите, твърди един от източниците.  

В събота Мнучин се е обадил по телефона на Лиу Хе, най-довереният икономически съветник на президента Си Дзинпин, чиято номинация като вицепремиер по време на сегашната легислативна сесия го прави де факто „икономическия капитан“ на страната.

„Мнучин се обади на Лиу, за да го поздрави за официалното влизане в новата му роля", каза говорител на Министерството на финансите. „Те обсъдиха и търговския дефицит между нашите две страни и се ангажираха да продължат диалога, за да намерят взаимно приемлив начин за намаляването му".

Дискусиите зад кулисите може да се окажат облекчение за онези, които са разтревожени от съобщения през миналата седмица за плановете на САЩ да засегнат Китай с наказателни мита, инвестиционни ограничения и други мерки, насочени към справяне с търговския дефицит на САЩ от 375 млрд. долара със втората по сила икономика в света. Оповестяването на тези мерки, и непосредствената заплаха от китайски отмъщение, предизвикаха срив на американските акции през миналата седмица.

Мерките на президента Доналд Тръмп, чийто износ е изправен пред възможни ответни тарифи от страна на Китай, предизвикаха сериозни опасения сред експортно ориентираните концерни, а в редица чуждестранни столици - от Канбера до Брюксел, американските съюзници нервно претегляха дипломатически варианти на фона на напрежението, което се наложи между Вашингтон и Пекин.

През миналата седмица Тръмп намекна, че САЩ обмислят „както моркова, така и пръчката“. „Говорихме с Китай и сме в разгара на много големи преговори", каза той в четвъртък, като обяви, че заплашва Китай с мита за внос за стоки на стойност над 60 млрд. долара и други ограничения. „Ще видим къде ще ни отведат разговорите“.

Въпреки че Пекин реагира гневно на американската заплаха, китайските официални представители внимават да не ескалират твърде много спора. Китайското министерство на търговията обвини САЩ в „създаването на сериозен прецедент" и наложи санкции за американски стоки за 3 милиарда долара, включително плодове, свинско месо, рециклирани алуминиеви и стоманени тръби. Министерството заяви, че тези мерки пряк отговор на новите мита на САЩ за китайска стомана и алуминий.

Досега обаче Китай не е включил в списъка и не споменава компонентите на най-големия износ на САЩ за Китай, като соя, сорго и самолетите на Boeing Co., което според някои наблюдатели подчертава желанието на Пекин да договори решение на проблема с администрацията на Тръмп.

Какво е казал Лиу на Мнучин по време на телефонния му разговор и с кого се е срещал още китайският представител при посещението си в САЩ преди дни вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
налазили са само психопати
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, САЩ можели да се справят едновременно с Китай и Русия... Абсолютно неадекватно изказване. Те ако можеха щяха да са го направили вече.
3
7
 
3
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До Анонимен 2 Я прочети пак какво си написал. Второто изречение абсолютно опровергава първото. Никой не може да победи САЩ , а що се отнася до НАТО , те превишават 10 пъти моща на Русия. Наскоро американски генерал каза че само САЩ може да се справи с Китай и Русия едновременно.Видно е обаче че Китай предпочитат да търгуват със Сащ отколкото с Русия.Путин пак гризна дръвцето от към дебелия край.Китай добре разбират че икономиката им се крепи най вече на САЩ.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факт Китай е единствената държава в света която може не само ,да се защити успешно от американско нападение,но и да победи САЩ,това е факт!Проблема за китайците идва от факта,че янките имат страховит ядрен арсенал,но и това ще се навакса с времето!
1
4
 
3
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Китай на практика може да фалира САЩ за броени дни.Обаче това ще предизвика американска военна агресия,щото САЩ нямат друго спасение!Естествено,Китай засега не може да се защити и няма да поеме никакви рискове.Ще си договори нужните му условия и ще продължи да превзема нови икономически територии,бавно и методично.И така,до момента,в който стане достатъчно силен да диктува своите условия.Не е много далечно това време...

Спонсорирани публикации