По 300 лв. за декар земеделска земя от "Агрион"

Компанията пуска парцели на разсрочено плащане до 3 години и без първоначално самоучастие
Обновена: 26 мар 2018 11:18 | 26 мар 2018 11:18,
8
По 300 лв. за декар земеделска земя от "Агрион"
Източник: Агрион

Водещата българска компания за управление на земеделски активи Агрион пуска за продажба нови парцели в цялата страна. Цените са изключително атрактивни и започват от 300 лв./дка, съобщиха от дружеството. Големината на парцелите, точното им местоположение и цената им са обявени на сайта на компанията. Предвидена е и опция за онлайн заявка за купуване на имот.

Дружеството е предвидило възможност за сключване на сделка на разсрочено плащане за период от три години без първоначално самоучастие. "Възможността за покупката на поземлени имоти на вноски предизвика сериозен интерес сред потенциалните купувачи и набира все по-голяма популярност", казаха от "Агрион".

От подобна опция се възползват предимно по-малки земеделски производители, които търсят различни варианти да придобият земеделска земя, без да им се налага да плащат накуп за нея. По този начин те имат възможност да вложат свободните си пари в преработвателна техника или по-качествени семена, което води до по-ефективно и модерно земеделие.

От разсроченото плащане все по-често се възползват и земеделци, които кандидатстват по програмата "Млад Фермер". Мярката, която е част от Програмата за развитие на селските райони, осигурява финансиране в размер на левовата равностойност на 25 хил. евро. Наблюдава се тенденция парцели да купуват и хора, които до този момент не са се занимавали със земеделие.

Благодарение на субсидиите от европейските програми и държавните помощи за много начинаещи земеделци обработването на ниви е вариант за докарване на прилични доходи. За тази година предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми през тази година са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. От тях над 2.6 млрд. лв. са за сметка на ЕС, а близо 276 млн. лв. е националното съфинансиране.

"Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си", твърдят агроексперти.

По 300 лв. за декар земеделска земя от "Агрион"
Източник: Агрион

Комасацията увеличава производителността, намалява разходите и води до по-ефективно, и модерно земеделие. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което е предпоставка за увеличаване на  добивите и за развиване на селско стопанство с висока добавена стойност. Окрупняването на терени е важно и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Според експертите комасираните имоти държат доста по-висока цена в сравнение със средната за даден регион и собствениците ѝ могат да спечелят значително повече, ако в последствие решат да я продават. Земята у нас е изключително разпокъсана, като средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка., с което страната ни се нарежда на едно от последните места в ЕС.

Все по-често на пазара се наблюдава тенденция инвеститорите да влагат парите си в земеделска земя, за сметка на други недвижими имоти или традиционните финансови инструменти. Поземлените имоти постепенно се превръщат във важен инвестиционен актив, а не просто като място за реализиране на земеделска продукция.

Сметките показват, че земята гарантира доста по-добра доходност от банковите депозити и инвестиционните фондове. При средно покачване на цената с приблизително 4% на година и рента от около 50 лв. покупката на поземлен имот би могла да донесе доходност от близо 10%, дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на парцела. При това при нисък финансов риск, тъй като земеделската земя не се влияе от икономическите и политическите процеси. При нея не се наблюдават резки скокове и спадове, както при недвижимите имоти, например.

"С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя", казаха от Агрион. Във всеки от регионалните офиси на компанията купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
ЗП преди 5 години
Лично си направих труда да погледна имотите, да ви кажа пуснали са си неработните земи за продажба, и честно казано семята е с доста голяма надценка, понеже такива земи сме ги купували за по 150-200лв/ДКА. От доста време съм в бранша и ми прави впечатление, че тези се опитват вечно да шмекеруват, то не беше изнудване за авансово плащане при условие, че в нашите среди от както свят светува се плаща след стопанска година, то не бяха покупка на части от цели имоти и след това отдаването на целият..
7
0
 
2
 
! Отговори
Zef преди 6 години
Fakenews.
6
0
 
12
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 6 години
Един квадратен метър хубав килим е 300 лв. господа от тази велика фирма "АГРИОН".Не ви ли е срам да давате на бедните стари хорица 300 лв. за 1 000 м2.Знаете ли, че преди 9 IХ с продажбата на нивичка от 5 - 6 декара се купуваше апартамент в София. Въобще, за какво ли го пиша това.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафия няма връщане на зад изкупиха на болните стари хора ливадите за без пари за да имат за лекарства и искате да се напълнят селата и малките градове няма връщане на зад България обезлюдява и мафията сади жито и слънчоглед с хиляди декари отчитат проценти за герб и вие им се радвайте колкото си щете.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 лв/дкр при изкупна цена между 1000и3000евро/дкр звучи интересно. Или невероятно.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бул шит, продават безсмислени парцели и не за 300 лв.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия Агрион са егати алтруистите и Благородни хора! А зад тях стоят безскруполни мафиоти....
1
4
 
14
 
! Отговори
а преди 6 години
След 2020 г цените надолу на земята и имотите .Намаляват субсидиите и еврофондовете и българина се отказва да стопанисва земята ............... .

Спонсорирани публикации