Лайтмотивът на 2018-та: Имотният пазар лети нагоре!

Хотелите ще започнат да наваксват изоставането, смята анализатор
2 апр 2018 17:15, Екип на Investor.bg
61
Лайтмотивът на 2018-та: Имотният пазар лети нагоре!
Снимка: архив Reuters

Пазарът на недвижими имоти в България постигна напредък миналата година, регистрирайки рекордни нива в редица основни сегменти. Индикаторите показват, че растежът ще продължи, пише Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International в България, в свой анализ за сайта Emerging-Europe.com.

В областта на инвестициите и офис площите бяха постигнати изключителни резултати, като аутсорсинг и автомобилната индустрия допринесоха за процъфтяващия пазар. Инвестиционният пазар отбеляза рекордна година през 2017 г., като общият обем на продажбите по данни на Colliers е достигнал 957 млн. евро за първи път през последните десет години.

Засилена бе и активността на международните купувачи, които взеха превес над местните, което се случва за първи път от 2012 г., пише Йорданова. Южноафриканските фондове поеха лидерството, като допринесоха за 71% от общия обем трансакции, привлечени главно от търговските центрове, следвани от офисите. За годината се вижда и свиване на доходността вследствие на положителното развитие и големия брой мащабни сделки с висококачествени активи, генериращи доходи.

Прогнозите са, че след силната година за инвестициите в търговски площи офисите, индустриалните и логистичните площи и хотелите вероятно ще започнат да наваксват изоставането през 2018 г. Силното търсене от крайни потребители остава сред предимствата на страната ни, което може да засили още повече интереса на инвеститорите.

Пазарът на офисни площи също е имал рекордна 2017 г., като общият обем на усвоените площи надхвърля 200 хил. кв. м, което представлява годишен растеж от 55%. Сегментът не е постигал такъв ръст от десет години. Като специфика на пазара се отбелязва големият брой трансакции с имоти на етап в строеж заради недостига на налични модерни офис площи. През 2017 г. равнището на свободните площи е било 9%.

IT и аутсорсинг компаниите са били основните двигатели на търсенето в последните няколко години. Приносът на аутсорсинг сектора в общия брой трансакции е очевиден с дела му от 53% при сделките през втората половина на миналата година. Освен това секторът явно се превръща в приоритетен за икономиката на страната като цяло и сега оформя дял от 3,6% от БВП.

Друг сектор със сходен дял от БВП (4%) и нарастващо значение за страната и конкретно за имотния пазар е автомобилният. Според последното проучване на Colliers International, Аутомотив клъстер България и PwC, проведено миналата година, автомобилните компании в страната, произвеждащи компоненти за водещи международни автомобилни марки, са 130 и в тях работят над 37 хил. души.

Това са предимно доставчици от първо, второ и трето ниво, включително производители, които обслужват и други индустрии. Произвежданите в България компоненти са предназначени за водещи марки като Tesla, Audi, Mercedes-Benz, BMW, Mini Cooper, Porsche, Bentley, Lamborghini, Ford, Nissan, Seat, Alfa Romeo, Volkswagen, Volvo, Renault, Mitsubishi, Skoda, Fiat. 90% от сензорите за отваряне на въздушната възглавница в европейските автомобили например са произведени в България.

Безспорните предимства на страната, установени от изследването, включват стратегическото географско положение, членството в ЕС, данъчните стимули, ниските данъци и оперативни разходи, валутния борд, разнообразието от образователни институции. Всичко това, наред с едни от най-ниските корпоративни данъци в ЕС от 10%, което е доста под равнището от 16% в Румъния, 19% в Полша и 21% в Словакия, превръщат България в предпочитана локация за автомобилната индустрия.

Другите големи сегменти на имотния пазар в страната – търговските площи и индустриалните и логистични площи, макар че не подобриха рекорди, продължават стабилното си развитие нагоре. Сегментът на търговските площи, който беше най-привлекателен за инвеститорите през 2017 г., вероятно ще преживее по-висока динамика – промени в микса на наемателите, трансформации и реконструкции, резултат от промяната на собствеността на някои от търговските центрове. Привлекателността на търговските площи ще расте пропорционално с продължаващото разнообразяване на микса от наемател.

Потенциалът на пазара на индустриални и логистични площи може да се развие, повлиян до голяма степен от разрастването на автомобилния сектор. Държавните индустриални зони вероятно ще се радват на нарастваща популярност благодарение на стратегическата си локация, бърз достъп до големи пътни артерии и техническа инфраструктура. Изграждането на спекулативни площи също ще продължи, като се очаква 55 хил. кв. м да бъдат завършени през 2018 г.

Заради ускоряването на растежа в повечето големи имотни сегменти през 2017 г. очаква се лайтмотивът на 2018 г. да бъде още по-голям просперитет на пазара, завършва Йорданова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
5
 
! Отговори
Неброкер преди 1 година
Понеже напоследък често излизат такива статии от всякакви експерти, искам днес.бг да ги пази в архива си, и след около 2 години пак да ги публикува. Ако може и повторно мнение да чуем, да видим какво ще е обяснението за грешната прогноза.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябваше ли вчера да я пуснете тази статия. Днес сме вече 2 ри април, стига шегички, но и аз на патерици тогава да кажа, че търся 2 стаен панел в Люлин 1 на цена между 80 и 100 хил евро. Шегувам се, не тровете баба си, панелката й не е толкова голямо наследство.
57
1
 
16
 
! Отговори
До 2018 преди 1 година
Заменям боксониера в София за остров на Карибите с построена вила и басейн с минерална банкянска вода.
56
1
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
До Професор Тюхчеф

Научи се да пишеш "професорче"
55
1
 
12
 
! Отговори
То6 преди 1 година
София е бунище и ще става още по голямо. Айде, всички в софия. А както се качват, така и ще се сринат. Юруш, копувайте.......
54
2
 
12
 
! Отговори
София-град-държава преди 1 година
Айде дружно да се местим в София ,а за останалите празни места Валери Симеонов ще ни внесе виетнамци и молдовки...
53
0
 
16
 
! Отговори
Въйййй преди 1 година
Не е реално цената на имотите да скочи 20 пъти ,а заплатата едва един път....
52
0
 
24
 
! Отговори
Ъпсурд преди 1 година
До 2018
Бърза справка в сайтове за имоти , верно едностаен от 1958 година в центърална София струва колкото тристаен обзаведен с естествен паркет в широк център на Гент -Белгия......
51
18
 
0
 
! Отговори
До www преди 1 година
Т.р.о.л.ч.етата си лаят ,керванът си върви,другари!Вълкът не се влияе от мнението на овцете.Лайте,блейте ,социализмът няма да върнете.
50
1
 
27
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 1 година
Статията звучеше много убедително , докато прочетох , че сме рай за автомобилостройтелите .. Припаднах от толкова силен прилив на оптимизъм.
49
1
 
21
 
! Отговори
2018 преди 1 година
Заменям грасониера в София за вила на Ибиза или мезонет в Брюксел ,с доплащане от клиента- 10 000 Е .
48
0
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
песимистично ама си мълчи като миш ок и го търпи вече 10 години на власт ! ПРО@ст народ !
47
0
 
22
 
! Отговори
www преди 1 година
Според данните за страната ни в Евростат цените на жилищата падат драстично през последните три мандата на Борисов. Има и чудовищен спад в раждаемостта. Не знам дали и кои точно офис площи са продадени и на кого, но знам, че маса хотели по Банско и по морето са ипотекирани преди години, а днес вече са запорирани. Хотулът на икономическия експерт в Банско например.

Всичко това като статистика реално означава, че българинът е все по-песимистично настроен за бъдещето си. Така е по времето на ББ!
46
0
 
11
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
ФЕД вдига лихвите вече ...до 1 макс балона ше се спука ! ЕЦБ следва ... БГ е с 1-2 години назад ....
45
0
 
24
 
! Отговори
бг смешки преди 1 година
надувайте балона надувайте момчета ! прасссссссс
44
0
 
26
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 1 година
Летят ви реклами за имоти нагоре. Нещо няма продажби ли, що ли? Обикновено се рекламират неща, които не могат да се продадат сами :D
43
0
 
12
 
! Отговори
"-" преди 1 година
Имотният пазар лети нагоре!
---------
Колкото по-нагоре лети толкова по-силно ще се сгромоляса!

Веднъж вече се случи, чакайте втора част до 2год. максимум.

Тръмп подписа бюджета за 1,3 Трилиона долара!!!!!!
Шъ става "Ох, баня, Ох, кеф..."
-)))))
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
купувайте, купувайте ... утре като дойдат зелените човечета с автоматите ще продавате ама няма кой да купува.
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 5 хилки във врачанско се купува двуетажна къща с два декара двор.

Това искам да ви кажа.
40
0
 
12
 
! Отговори
Истината е преди 1 година
Бих купил качествен имот (тухла)и то на топ локация до метро( задължително) с парко място- без значение цената.Всичко друго е плява за много пари.