Лайтмотивът на 2018-та: Имотният пазар лети нагоре!

Хотелите ще започнат да наваксват изоставането, смята анализатор
2 апр 2018 17:15, Екип на Investor.bg
61
Лайтмотивът на 2018-та: Имотният пазар лети нагоре!
Снимка: архив Reuters

Пазарът на недвижими имоти в България постигна напредък миналата година, регистрирайки рекордни нива в редица основни сегменти. Индикаторите показват, че растежът ще продължи, пише Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International в България, в свой анализ за сайта Emerging-Europe.com.

В областта на инвестициите и офис площите бяха постигнати изключителни резултати, като аутсорсинг и автомобилната индустрия допринесоха за процъфтяващия пазар. Инвестиционният пазар отбеляза рекордна година през 2017 г., като общият обем на продажбите по данни на Colliers е достигнал 957 млн. евро за първи път през последните десет години.

Засилена бе и активността на международните купувачи, които взеха превес над местните, което се случва за първи път от 2012 г., пише Йорданова. Южноафриканските фондове поеха лидерството, като допринесоха за 71% от общия обем трансакции, привлечени главно от търговските центрове, следвани от офисите. За годината се вижда и свиване на доходността вследствие на положителното развитие и големия брой мащабни сделки с висококачествени активи, генериращи доходи.

Прогнозите са, че след силната година за инвестициите в търговски площи офисите, индустриалните и логистичните площи и хотелите вероятно ще започнат да наваксват изоставането през 2018 г. Силното търсене от крайни потребители остава сред предимствата на страната ни, което може да засили още повече интереса на инвеститорите.

Пазарът на офисни площи също е имал рекордна 2017 г., като общият обем на усвоените площи надхвърля 200 хил. кв. м, което представлява годишен растеж от 55%. Сегментът не е постигал такъв ръст от десет години. Като специфика на пазара се отбелязва големият брой трансакции с имоти на етап в строеж заради недостига на налични модерни офис площи. През 2017 г. равнището на свободните площи е било 9%.

IT и аутсорсинг компаниите са били основните двигатели на търсенето в последните няколко години. Приносът на аутсорсинг сектора в общия брой трансакции е очевиден с дела му от 53% при сделките през втората половина на миналата година. Освен това секторът явно се превръща в приоритетен за икономиката на страната като цяло и сега оформя дял от 3,6% от БВП.

Друг сектор със сходен дял от БВП (4%) и нарастващо значение за страната и конкретно за имотния пазар е автомобилният. Според последното проучване на Colliers International, Аутомотив клъстер България и PwC, проведено миналата година, автомобилните компании в страната, произвеждащи компоненти за водещи международни автомобилни марки, са 130 и в тях работят над 37 хил. души.

Това са предимно доставчици от първо, второ и трето ниво, включително производители, които обслужват и други индустрии. Произвежданите в България компоненти са предназначени за водещи марки като Tesla, Audi, Mercedes-Benz, BMW, Mini Cooper, Porsche, Bentley, Lamborghini, Ford, Nissan, Seat, Alfa Romeo, Volkswagen, Volvo, Renault, Mitsubishi, Skoda, Fiat. 90% от сензорите за отваряне на въздушната възглавница в европейските автомобили например са произведени в България.

Безспорните предимства на страната, установени от изследването, включват стратегическото географско положение, членството в ЕС, данъчните стимули, ниските данъци и оперативни разходи, валутния борд, разнообразието от образователни институции. Всичко това, наред с едни от най-ниските корпоративни данъци в ЕС от 10%, което е доста под равнището от 16% в Румъния, 19% в Полша и 21% в Словакия, превръщат България в предпочитана локация за автомобилната индустрия.

Другите големи сегменти на имотния пазар в страната – търговските площи и индустриалните и логистични площи, макар че не подобриха рекорди, продължават стабилното си развитие нагоре. Сегментът на търговските площи, който беше най-привлекателен за инвеститорите през 2017 г., вероятно ще преживее по-висока динамика – промени в микса на наемателите, трансформации и реконструкции, резултат от промяната на собствеността на някои от търговските центрове. Привлекателността на търговските площи ще расте пропорционално с продължаващото разнообразяване на микса от наемател.

Потенциалът на пазара на индустриални и логистични площи може да се развие, повлиян до голяма степен от разрастването на автомобилния сектор. Държавните индустриални зони вероятно ще се радват на нарастваща популярност благодарение на стратегическата си локация, бърз достъп до големи пътни артерии и техническа инфраструктура. Изграждането на спекулативни площи също ще продължи, като се очаква 55 хил. кв. м да бъдат завършени през 2018 г.

Заради ускоряването на растежа в повечето големи имотни сегменти през 2017 г. очаква се лайтмотивът на 2018 г. да бъде още по-голям просперитет на пазара, завършва Йорданова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като почнат да падат комунистическите панелки ще стане интересно тогава.
38
0
 
10
 
! Отговори
ivanov преди 1 година
KAKTO SE PEESHE V ONAIQ PESEN ALEN DELON ,AH TOZI SIN BALON SAMO 4E KATO GRAMNE STE PRASKA QKO V 4ERVENO .
37
0
 
30
 
! Отговори
аз преди 1 година
До Реалист

В Гърция и Испания, имоти те са много по-евтини от България и то за чиста площ, а не като тук квадратурата да слагат 20-30% общи части.В момента брокерите, яко пишат коментари, че имат много свободно време...!За 15 години в строителството, по *** човек от брокерите не познавам.От общия работник има какво да научиш, а от тях не!
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
брокерчета , огладняхте ли :)
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
промишлен имот в провинцията можеш да си намериш почти без пари, но интереса е към няколкото големи градове.И до там.Но там наистина има интерес.Понеже идеята да купиш промишлен имот е да печелиш пари от дейноста която извършваш на него, така че е нормално да има инвеститорки интерес.Не от инвестиция в имоти ,а от инвестиция в бизнеса .
34
1
 
24
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 1 година
Граби по 2000 евро квадрата, народе, че утре ще стане 5000... вЕрвайте ми.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балонът весело лети, изпълнен с въздух, мечти и пари.
Докато се спука. А този ден не е далеч!
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25
Да бе да ама Париж е във Франция а София е в бойколандия.
31
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
То верно че такива цени у Европата нема,ама и такива заплати у европата нема,така че моли се да си продадеш панелката на дебела цена,само че не вярвам с коментари У нета да обърнеш тренда.А той е яко надолу
30
1
 
24
 
! Отговори
eli преди 1 година
До Анонимен
Тези прогнози ги правиш на базата на халюциногенни гъби + алкохол. Имаш ли си идея, каква къща може да си построиш за 2000-2500 на м2. Бавноразви*ащ!
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София 3000-3500 на квадрат , провинция 2000-2500 това ми е прогнозата за близките ..и то евра .. горе доли като в Лондом и Мюнхен та и от горе ..купувай народе че има яко размножаване във Факултето и Столипиново..жилищя трябват за тези бъдещи бъ;гари
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имотния балон от последните години е затишие пред буря. Покрай ниските лихви и гърмежа на КТБ много народ със свободни пари се втурна да купува втори или трети апартаменти, а те сега стоят празни. След 2020 като секнат мутрофондовете и като им падне стандарта на живот на гробарите, такива "инвеститори" ще ги продават по два за лев.
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

верно ли, през европа като си минавал, виждал ли си толкова ниски заплати от по 200-300 евро на месец, а пенсии виждал ли си, ако видиш, мини пак да ми кажеш.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е по старите фирми разчитаха на приватизирани имоти,Новите фирми които в момента се създават ,разчитат на собствени построени имоти.
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Париж има и по 14 000 евро на квадрат
24
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минавам да ви кажа ,че в Европа никъде няма толкова ниски цени като у нас
Само казвам
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имаше една убава песен...Лажи лажииии Вереее..лажи кой че лаааажешшш..само мене Вере немой да ме лаааажешшшш
22
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София 2000-2500 на квадрат , провинция 1000-1500 това ми е прогнозата за близките години
21
1
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Какви жилища те гонят, тука се говори за имоти за строеж на сгради за промишлеността.Идеята е че има инвестиции в промишлеността, и съответно в увеличаването на работните заплати в регионите на инвестициите.А няма нищо общо с това за колко ще си продадеш апартамента,което между другото те прави собственик на част от сграда а не собственик на земя за строеж.
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажете ония "комплекси" от нацвъкани по морето хиляди къщички без инфраструктура продадоха ли се вече ?