Евростат пресметна: Без работа у нас са 180 хил. души

Безработицата и в България, и в Европа се понижава
4 апр 2018 20:38, Екип на Investor.bg
11
Евростат пресметна: Без работа у нас са 180 хил. души
Снимка: архив, БулФото

Безработицата в България продължава да спада и през февруари на месечна база, достигайки ниво от 5,3%. Това е най-ниското равнище на безработица от ноември 2008 г., сочат актуалните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани в сряда.

На годишна база се отбелязва още по-сериозно понижение, като през февруари 2017 г. тя е била на равнище от 6,5%, или с 1,2 пр.п. по-висока. Безработните у нас през втория месец на годината са били общо 183 хил. души, или с 5 хил. души по-малко спрямо януари тази година.

Нивото на младежка безработица в страната също все повече се понижава, макар че остава високо. През януари тя е достигнала 10,5%, което с 0,1 пр.п. по-малко спрямо първия месец на годината.

На годишна база се отчита доста по-сериозен спад, като през февруари 2017 г. тя е била с 2,7 пр.п. по-висока – 13,2%. Общо 18 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през осмия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло също леко спада през февруари на месечна база до ниво от 7,1%. На годишна база се отчита по-сериозно понижение спрямо 8,0% през февруари 2017 г., което е разлика от 0,9 пр.п. Това е най-ниското ниво на безработица от септември 2008 г. Безработните в региона през първия месец на годината са били общо 17,632 млн. души.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А винета си не плаща булсатком.То по умаревжи кои плаща винето ко ми даде карта грешка булсатком ще го дам твоя на една институция де оттърване нема
8
0
 
4
 
! Отговори
искам ама не става преди 6 години
До НОМЕР2 Така е . Уговорката ми с работодателя беше 1400 на месец чисто и седмично заплащанел В крайна сметка вместо по 350 седмично, получавах по 245 и ме осигурявяха на минимална заплата и си вземаха парите за осигуровките... и не получавахме парите редовно. издържах около три месеца очаквайки да си спази обещанието...... Вече съм в чужбина.
7
0
 
12
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 години
Да бе, да! Толкова сигурно са регистрирани в бюрата по труда! А останалите безработни, които не искат да работят без пари, не се броят! Под без пари, разбирам под 1000 лева на месец! Аман от алчни работодатели! Голяма част от работодателите са назначените от БКП бизнесмени! И като всеки комунист те искат да крадат, колкото се може повече!
6
0
 
14
 
! Отговори
Доцент Петров преди 6 години
Работа за минимална заплата която ще почнеш да взимаш от края на втория месец има.Но не е сигурно дали ще си ги вземеш парите от някой псевдо бизнес мен.По добре да си спиш до 11 часа пък два лева за хлеб ще намериш.Хора не работете без пари.
5
0
 
16
 
! Отговори
дядо поп преди 6 години
;ходенето на работа е скъпо удоволствие''...................поради което мин. заплата трябва да е 1200лв /нето/...............
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До макеИма ли македонски войводи ?Ама като от старото ВМРО, преди 9-ти септември.
3
1
 
15
 
! Отговори
маке преди 6 години
глупости на тръкалета безработни нема бачкатори нема пенсий нема лекари сестри инженери па ич та в тоя дух питам се що имапп и затворници нема и они избегая
2
21
 
7
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
В България няма работа този,който не желае да работи. Навсякъде има глад за работници.
1
4
 
28
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 6 години
Защо Евростат пуска Фалшиви Новини ?Преди тази новина има новина че в България близо 800 000 човечета не плащат и дължат Здравна Осигуровка ?Баце Евростат - ако има 180 000 безработни . щеше да има 180 000 неплатени здравни и пенсионни осигуровки .Този Евростат е като пиян врачанин в Кръчма .

Спонсорирани публикации