Какви авторски права трябва да спазват хотелиерите?

Договорът с кабелен оператор не урежда правата за музика в хотела
20
Какви авторски права трябва да спазват хотелиерите?
Снимка: Булфото, архив

Независимо дали озвучаването на помещенията в търговския обект идва от диск или YouTube, бизнесът дължи на ПРОФОН и Музикаутор заплащане за използването на защитен репертоар. 

"Платеният абонамент към кабелен оператор не урежда правата за музика, която звучи в хотела. Ако се вгледате в детайлите от договора си, ще видите, че операторът ви предоставя само технологична услуга. Независимо дали в помещенията звучат песни от телевизор или YouTube, обектът трябва да регламентира отношенията си с двете организации за колективно управление на права – съответно Музикаутор, която се грижи за правата на текстописци, композитори, аранжори и т.н, и ПРОФОН, която защитава правата на артист-изпълнителите и продуцентите на съответния звукозапис", заяви изпълнителният директор на ПРОФОН София Щерева на среща с представители на бизнеса в рамките на петата годишна конферeнция на Travel Academy, която се проведе в Правец.

"Когато музиката e част от бизнес модел и той ви носи добавена стойност, логично е да споделите част от вашите приходи с нейните автори, изпълнители, продуценти. Музиката е много специален инструмент за психологическо въздействие, тя създава емоционален контекст за клиента и го кара да удължи престоя си, да инвестира повече в продукта, да се върне отново на същото място", обясни Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор.

Той уточни още, че тарифите за така нареченото "публично изпълнение" реферират към добрите практики на дружествата за колективно  управление на права в централна и източна Европа, но крайната цифра е адаптирана към българския пазар и е съгласувана със съответната браншова организация – в случая с Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Тарифите за заплащане са утвърдени от Министерство на културата, а интересът на бизнеса е защитен и стимулиран с различни отстъпки.

На въпрос "Колко ще дължи за права един обект със 100 легла и сезонно работно време от 6 месеца?", от дружествата отговориха: "С БХРА вече 9 години имаме споразумение за така наречената "браншова отстъпка за обем", която е в размер на 50 %. С калкулирана отстъпка един хотел със 100 легла ще трябва да плаща за използването на лицензиран репертоар около 500 лв. годишно. Ако направите разбивка на тази сума излиза, че обекта ще инвестира в неограничен достъп до музика по 7 лв. на ден, което е изключително разумна цифра".

В добавка по темата за музиката в хотела София Щерева направи ясно разграничение между частното ползване на звукозаписи и експлоатацията им в един магазин или ресторант: "Акаунтът в Spotify, например, е свързан с личното право на всеки от нас да слуша музика у дома и сред приятели, но когато музиката звучи в търговски обект, който продава услуга, то тогава правата не могат да бъдат уредени с платен абонамент към доставчик, или чрез закупуването на определен носител, какъвто е дискът на любимия ви изпълнител".

Във връзка с промените в Закона за авторското право и сродните му права, обнародвани в Държавен вестник от 29 март, представителите на дружествата обясниха, че пазара за лицензиране на музика ще толерира и малки фирми с ограничен репертоар от 1000 песни. Те предоставят услугата "аудио маркетинг", която може да бъдат използвана за озвучаване на външни части като хотелските фоайета.

"Ако клиентите ви са млади, динамични хора, обръщат достатъчно внимание на звуковата среда и прекарват поне 40 минути във вашия обект, то еднообразния репертоар тип "асансьорна музика" със сигурност ще ги отблъсне", категорични бяха от дружествата.

Друга ключова промяна в ЗАПСП е децентрализацията на контрола на публично изпълнение. Освен длъжностните лица от Министерство на културата проверките за уредени права за музика в барове, молове, хотели, ресторанти и т.н. ще се извършва и от общините - лицата, които проверяват търговските обекти за техническа изправност, ХЕИ и т.н., ще следят и за уредени права.

До сега 5 човека бяха отговорни за 100 000 обекта на територията на цялата страна, но това ще се промени от началото на 2019 г. В случай на нарушения глобите ще са от 2 000 до 10 000 лв, като 50 % от сумата ще бъде зачислена към бюджета на общината за културни проекти.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Думата сви-не, явно я цензурират в сайтовете на инвестор, защото е обидна към исляма. Мюсюлманките журналистки, не ядат с-вин-ско.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРОФОН и Музикаутор ми дължат пари, както и всички топидиоти-журналисти, които се смятат за мутри и рекетьори. Точка по въпроса!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
500 лв от един хотел? Това е рекет!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Винето тоя на телефон лие роден бре само кога го видя на тела стои кога работи или на тела работи
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Господа смешници оня ден една се изписа у феисбук работила с мюзик аутор интересно ми е къде има мюзик аутор в плевен ловеч троян търново севлиево ли я ме светнете да минем на видеокасетки поднаем ли мито във всички градове няма такова щом сте направили тая услуга си носете последствията виновни са си самите музикални компании а не тия които им ползваме като искате спрете интернет да ма надали прихода от по 20;30;50 лева месечно спира ли се това е демокрация а не комунизъм ние си плащаме
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво у хотела опера ли да слушам бре
13
0
 
5
 
! Отговори
Том Джоунс преди 9 месеца
тези пък не се наядоха
12
0
 
7
 
! Отговори
opa преди 9 месеца
още едни който искат да живеят от таксички
11
0
 
9
 
! Отговори
Мадона до 9 преди 9 месеца
Бе, баш българските не ги обират. Обират световните светила. Защото не съм видял документ за изплатени авторски и продуцентски за една стотинка дори към Мадона /примерно/. Но какви пари сгъва недуразумението Ампов, Гюров, Дани Милев, Богдан Томов /?!?!/ и подобни, бедна ти е фантазията.
10
1
 
10
 
! Отговори
Дърт Хотелиер преди 9 месеца
Сега, уважаема София Щерева. Дължа да ви информирам, че можете единствено да ми цункате върха на пръстчето. Точно определено пръстче. Имам декларации за излъчване на тяхната музика от над 30 български изпълнители. Като признателност за великолепното обслужване когато са ми гостували, както и за екстрите, които съм им предоставил безплатно в знак на респект. Не е въпроса в 500-те лева. Толкова ми струват пурите за деня, но побеснявам когато търтеи се мъчат да ме работят. Компренде?!
9
1
 
7
 
! Отговори
дада преди 9 месеца
тези дружества обират българските автори !!!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ненаяли се. Ако видя любим изпълнител лично бих го почерпил и то с удоволствие, но пари на паразити не трябва да се дават.
7
0
 
8
 
! Отговори
. преди 9 месеца
Аз пък си мисля, че медиите трябва да плащат на всички оператори, тъй като чрез тях съдържанието и рекламата (от която се издържат основно) достигат до аудиторията. Откъде-накъде ще трябва аз да плащам за да гледам реклами? Значи, в една телевизия, веднъж рекламодателя им плаща за да излъчат рекламата и после и зрителите си плащат за да я гледат, чрез тези отчисления, които така или иначе им се начисляват към услугата?
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво получават творците от тези измислени дружества?
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За клипове от Ютуб и Спотифай и подобните, авторите, продуценти, изпълнители и там всички по веригата си получават директни отчисления от фирмите, които предпагат услугата. Има ценоразписи, сигурно има и за търговски обекти. Може сами да се уверите.

Тея лафове, дето ги спуска госпожата могат да се отнасят до музика излъчвана по ФМ-радиото.

По същата логика могат да наскачат и производителите на маси, столове, матраци, полилеи, боя и прочие, че повишават комфорта на гостите и заслужават пари
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
оп почна кампанийката пак на тия
3
0
 
33
 
! Отговори
House M.D преди 9 месеца
От Мюзикаутор и ПРОФОН нагло лъжат. За клиповете в Youtube не се дължат отчисления. Освен това тези две незаконно действащи дружества не дават нищо на творците.
2
0
 
33
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Значи ето това ме "кефи" и на ПРОФОН и на Музикаутор! Единствените които вземат пари от там са собствениците! Та пускам си песен от YouTube на Селин Дион в кафето! Идат тези и ми вземат парите за авторски права! Познайте обаче колко от тия пари ще идат до Селин Дион! Отговора е много лесен НИКОЛКО! Тия пари както го доказа историята отиват в КТБ при това суми от по 10млн. лв. И после оная къдрава болонка да ми каже абе то понеже никой тия 10млн лв не си ги е потърсил затова! Ай СИКТИР!
1
0
 
34
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 месеца
Тези, ако дойдат да искат от мутрите пари -
ще им се случи СЛУЧКА !!!