Онлайн игрите трябва да са толкова яки, че сам да искаш да плащаш

Христо Тенчев пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 17 апр 2018 10:44 | 17 апр 2018 09:15, Екип на Bloomberg
3
Онлайн игрите трябва да са толкова яки, че сам да искаш да плащаш
Снимка: Bloomberg

Трябва ти самият да си фен на това, което правиш. Да го разбираш и да изпитваш удоволствие докато работиш, за да ставаш по-добър с всеки изминал ден, без да го усещаш като работа. Има, обаче, и изключения. Това каза Христо Тенчев, основател на XS Software, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Бизнесът с компютърните игри има свои собствени вертикали - създаване, продаване, маркетиране. Ще бъде много хубаво всички да са запалени по игрите, но понякога тези тесни умения са по-важни от това да си фен".

Регистрирах компанията XS Software преди 13 години, когато навърших 18 години, но започнахме да развиваме дейност и преди това, сподели гостът. "Просто нямах навършените години, които да ми разрешат да регистрирам ЕООД. Компанията прави игри. Аз играех игри и продължавам да играя много игри. Така започнах да се питам как мога да направя аз моя игра - по-добра отколкото тази, на която играя в момента".

Оказа се, че трябва да мога да програмирам и започнах да програмирам, разказа Тенчев. "Първото нещо, с което започна компанията бе игра, но не приличаше много на такава. След това стъпка по стъпка нещата се развиха в правилната посока, обясни събеседникът".

"Растежът на компанията стана много натурално. Научих се да програмирам и по това време играех една немска игра, като поне половин година пишех на издателя как да подобри някои неща, но никой не ме чу. Затова реших сам да си направя игра - тя беше много подобна на играта, която играех тогава, но я направих по начина, по който искам. Това е стратегическа игра, в която управляваш цяла планета и се играе от много хора - заедно или един срещу друг".

Тази игра имаше късмета да бъде първата подобна на българския пазар и по натурален начин, както играех само аз и моите приятели, след това - целия клас, после - цялото училище, докато в един момент я играеха вече 10 000 човека, каза още събеседникът.

В началото играта беше безплатна, но стигнах момент, в който трябваше да си купя съвръри, а те бяха много скъпи. Така започнах да мисля за вариант, в който играта да продължи да бъде безплатна, но да можеш да си купуваш някои допълнителни ресурси, които да влияят на силата ти, добави предприемачът. "Тогава вече дейността ми се превърна в бизнес. Успях да изкарам пари, с които да си купя машина, да платя заплати на хората, които се присъединиха постепенно към екипа. От 2-3 човека - сега сме 70".

"Игрите са удоволствие. Трябва да ги направиш толкова готини, че на човек толкова много да му хареса, че да поиска да ти плати".

Къде се продават игрите на компанията? Как се стигна до игри, локализирани вече на 30 езика, които се продават в цял свят? Кои са най-големите пазари на компанията? Как и кога се пробужда интересът на госта към криптовалутите и какво е общото между онлайн игрите и виртуалните валути?

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 8 месеца
щеше да е добре да не беше крал огейм а да напише своя собствена, коментират запознати с т.нар творчество. според същите, истинската българска игра се казвала империя онлайн, но поради липса на връзки по партиите слушаме за ицко от нпмгто.
1
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 8 месеца
Як съвременен наркотик. Колко е яко, да си пристрастен и да плащаш за което? За кого е яко, освен за пласьора? Бих казал, пълен шит. А малките направо ги зомбира. Въздейства на психическо и ментално ниво. Това, според мен.