Ракетна печка спомага за чисто и икономично отопление

А вредните емисии са сведени до минимум
30 апр 2018 15:23, Екип на Bloomberg
16
Ракетна печка спомага за чисто и икономично отопление
Снимка: gamera.eu

"Гамера" е ракетна печка, с която се осъществява чисто и икономично отопление. Емисиите са десетки пъти по-ниски от тези на обикновената печка и консумира 2–3 пъти по-малко гориво. Това коментира Живко Стефанов, съосновател на "Гамера", в интервю за Бойчо Попов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

За разлика от стандартните печки, при тази почти няма пушек, а вместо това излиза пара, като вредните емисии са сведени до минимум. При нея се осъществява вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне.

Стефанов уточни, че "Гамера" има нужда от малко по-често презареждане от нормална печка и консумира много по-ситно гориво. Тя работи с всякакъв вид отпадна дървесина.

Стефанов сподели, че преди 4 години за първи път са направили прототип от подръчни средства, а днес компанията планира да премине към производство на по 200-300 печки на година. Продуктът се продава в 16 страни по света. Компанията търси стратегически инвеститор и се нуждае от 150 хил. евро при оценка от над 1 млн. евро.  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
демек, желяз е продавал у сирия печки-чудо. и, прочие, аз що си мисля че "гамера" требва да е патент на неква японска фабрика за комикси?
11
1
 
1
 
! Отговори
кръндел преди 5 години
.......Значи да я наглеждам и презреждам тази печка по често.....Не. Благодаря. Огняр няма да ставам. Има по магазините пелетни отоплителни .Тези тук се бъзикат ...
10
0
 
1
 
! Отговори
Бай Мангал преди 5 години
Чак сега ли изобретиха чудото
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобретил "духалото". Еврика. Печка с турбо
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нямам против да пробвам една такава стига да не е над 400 500 лв
7
3
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Най-обичам да ми говорят "на кило" - с по-малко гориво топлела 2-3 пъти повече? 2 или 3 пъти? Повече от кое? Това ще е някакво чудо на физиката и термодинамиката, щом от по-малко дърва изкарва 2-3 пъти повече топлина....
6
2
 
5
 
! Отговори
сдсдб преди 5 години
200-300 на година? Тези нормални ли са и за това им трябва финансиране? Че то един опитен заварчик сам може да прави по толкова(по-малко от 1 на ден). То в тубата е пълно с клипове за такива, май не им се занимава а искат да кешират един пари от някой инвеститор и после той да се оправя с иновативната фирма
5
2
 
1
 
! Отговори
До 3 и 4 преди 5 години
Това, че не го разбирате не означава, че не съществува. Принципа е леко различен от пролетна печка само да вметна ;)
4
0
 
0
 
! Отговори
до първи преди 5 години
На прабаба ми пилчарника беше с огнище отвън и по целия под минаваше димоотводът и зимата на всеки час-два ставаше да ходи да разрива пилетата, защото се скупчват на топлото и са толкова про*сти че се задушават, но не се мърдат.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което така и не си обяснявам е как се намаляват вредните емисии без филтри и катализатори , каква е разликата да изгоря 1 кубик в "пернишката" и в това "Чудо" ' да вземат да патентоват тази технология преди от "Бош" да са ги изпреварили.
2
0
 
4
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 5 години
Видеото така и не тръгна, явно има голяма гледаемост и не остава сигнал за чужбина
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В късното Средновековие,в северна България са строили къщи с двойни стени и топлината+пушека са минавали между стените,така са отоплявали цялата къща отдолу нагоре.

Спонсорирани публикации