САЩ дават още месец на Дерипаска да напусне "Русал"

Акциите на компанията поскъпнаха на фона на падащите цени на алуминия
2 май 2018 13:15, Бойчо Попов
71
САЩ дават още месец на Дерипаска да напусне "Русал"
снимка: Ройтерс

 Американското Министерство на финансите даде още месец, до 6 юни 2018 година, на Олег Дерипаска да продаде дяловете си в "Русал", En+ и ГАЗ, съобщи Bloomberg. Руският милиардер попадна в последния списък със санкции на САЩ срещу Русия във връзка с подозренията за намесата на Москва в изборите за президент в САЩ.

 Заради санкциите цените на акциите на неговите компании се сринаха и "Русал" дори съобщи, че е на ръба на несъстоятелността. Компанията е една от най-големите на пазара за алуминий и това доведе и до глобални сътресения с цената на метала.

Сега финансовото министерство дава възможност на инвеститори с над 50% в трите компании да извършат трансакции и да прекратят участието си в тях. На това описание отговаря Дерипаска, посочва Bloomberg.

Според източници на агенцията с този ход се дава свобода на действие на други бизнесмени да прекъснат отношенията си с олигарха, който е в близки отношения до Кремъл. Така ще се нормализира и ситуацията на пазара на алуминий.

След като беше разпространено съобщението на министерството, акциите на "Русал" поскъпнаха на фона на падащите цени на алуминия, допълва още Bloomberg.

Преди седмица Дерипаска съобщи, че ще намали дела си в En+ и е готов да излезе от управлението. Източници на Bloomberg преди време обаче бяха категорични, че бизнесменът няма намерение да се откаже от "Русал".

Междувременно Лондонската фондова борса (LSE) съобщи, че от тази вечер (2 май) ще бъдат преустановени трансакциите с глобалните депозитарни разписки (GDR) на EN+, допълва Ройтерс. Причината са санкциите на САЩ срещу Олег Дерипаска. От борсата коментират, че са в постоянен контакт с британските власти и следят ситуацията около руския олигарх.

Проверка на Ройтерс показва, че инвеститорите вече избягват книжата на компанията - последните трансакции са били извършени на 9 април, тоест няколко дни след публикуването на списъка с нови санкции.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации