САЩ дават още месец на Дерипаска да напусне "Русал"

Акциите на компанията поскъпнаха на фона на падащите цени на алуминия
2 май 2018 13:15, Бойчо Попов
71
САЩ дават още месец на Дерипаска да напусне "Русал"
снимка: Ройтерс

 Американското Министерство на финансите даде още месец, до 6 юни 2018 година, на Олег Дерипаска да продаде дяловете си в "Русал", En+ и ГАЗ, съобщи Bloomberg. Руският милиардер попадна в последния списък със санкции на САЩ срещу Русия във връзка с подозренията за намесата на Москва в изборите за президент в САЩ.

 Заради санкциите цените на акциите на неговите компании се сринаха и "Русал" дори съобщи, че е на ръба на несъстоятелността. Компанията е една от най-големите на пазара за алуминий и това доведе и до глобални сътресения с цената на метала.

Сега финансовото министерство дава възможност на инвеститори с над 50% в трите компании да извършат трансакции и да прекратят участието си в тях. На това описание отговаря Дерипаска, посочва Bloomberg.

Според източници на агенцията с този ход се дава свобода на действие на други бизнесмени да прекъснат отношенията си с олигарха, който е в близки отношения до Кремъл. Така ще се нормализира и ситуацията на пазара на алуминий.

След като беше разпространено съобщението на министерството, акциите на "Русал" поскъпнаха на фона на падащите цени на алуминия, допълва още Bloomberg.

Преди седмица Дерипаска съобщи, че ще намали дела си в En+ и е готов да излезе от управлението. Източници на Bloomberg преди време обаче бяха категорични, че бизнесменът няма намерение да се откаже от "Русал".

Междувременно Лондонската фондова борса (LSE) съобщи, че от тази вечер (2 май) ще бъдат преустановени трансакциите с глобалните депозитарни разписки (GDR) на EN+, допълва Ройтерс. Причината са санкциите на САЩ срещу Олег Дерипаска. От борсата коментират, че са в постоянен контакт с британските власти и следят ситуацията около руския олигарх.

Проверка на Ройтерс показва, че инвеститорите вече избягват книжата на компанията - последните трансакции са били извършени на 9 април, тоест няколко дни след публикуването на списъка с нови санкции.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четейки русофилските глупости, че санкциите ще паднат ако САЩ купели акциите на Дерипаска виждам че русофилията у нас си кореспондира с крайна неосведоменост дори на места с глупост. Русофилството явно не е в час как Дерипаска дере по няколко кожи от Русия за да произвежда алуминий на ниска цена. Путин му е дал и най-голямата ВЕЦ в Русия Саяно-Шушенската за частно ползване, чиято електроенергия се отива за завода на олигарха в Красноярск. Така че няма как да се печели без тази ВЕЦ.
59
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ангелАнгеле, руските олигарси не са толкова наивни да слушат какво им казва Путин. Върнат ли си капиталите в Русия това означава да останат без тях, суперолигарха Путин ще им ги прибере за себе си. За да си олигарх в Русия трябва да отчиташ 50% от печалбата си на Путин, ако се правиш на разсеян като Ходорковски отиваш в затвора или на оня свят. Русия е мафиозна държава управлявана от мафиотския клан на Путин.
58
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това му се вика "свободни пазари". Като си харесаш някоя компания, тряскаш санкции да й паднат акциите, след това "позволяваш" на собственика да ти продаде акциите си. И тогава санкции вече няма. Да живее свободата и демокрацията. Е вярно, ако го направиш това в рамките на твоята държава ще му се вика национализация, или чиста проба кражба, ноооо, когато е за руснаците, това е в графа либерализация. Честно, гнус ме е от света, в който живеем. Интересно,коя ще е следващата компания за крадене
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надавям да подпукат и нашите олигарси като гриша ганчев,доган,бойко,и много др.Точно олигарсите са тези който пречат на развитието на една държава.Мисля че краварите са прави в този случай
56
0
 
17
 
! Отговори
ангел преди 5 години
Путин не случайно предупреди преди години още олигарсите да се прибират в Русия / капиталите им / защото ще започне голямото крадене , и се оказа прав !!!
55
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56Колкото и да набивате в главите на простолюдието, чийто идеал е пържола, бира и *** секс, в Русия хората живеят много по-добре, отколкото напр. ти. Затова провинциализмът ти еснафски избива на клевета. Ако имаш телевизор включи дори на западен канал, не на руски, да видиш от репортажите им за Русия, какъв охолен живот има там, каква храна, какви трапези, модно облекло, красиви одухотворени хора, каква култура, артисти, концертите са масови, а у нас един билет е 100 лева, ***!
54
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкциите против Дерипаска ще паднат незабавно ако той продаде акциите си на американците. Борбата не е против Путин, а за завладяването на световен гигант в производството на алуминий.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59Не си у ред, човече. Фашизмът изобщо не беше унищожен, само беше похлупен, и под похлупака се разбяга из цял свят, като мръсни, гнусни ***, по лаборатории, по зони, по университети... с променени имена и физиономии. И като Феникс започна да се възражда. Да се провъзгласява за единствен - с ново име в основния му лозунг "Германия над всичко", да гори масово живи хора, да прави показни убийства, особено на лидери, да счита другите за ***... Чети повече
52
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 58Цветни революции и изобщо в съвременното време революции СЕ ОРГАНИЗИРАТ не се появяват спонтанно и то след еди кои си събития и преди еди кои си събитияЩо не почнаха протестите преди 3 месеца а? или септември след отпуските и туристическия сезон А? Защо сега запитахте ли се? Защо се разбунва точно сега поредния кървав конфликт на територията на Бившия СССР?
51
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путинчо от беля на беля ходи, гледам и в Армения почнаха да му наритват задните части :)
50
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 4760 години на миналия век един долар е струвал най-добрия Бифтек в ресторантите на САЩ сега колко струва? Ако изчакаш достатъчно време всяка валута ще се обезцени и милион пъти.
49
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като чета коментарите на путинофилите, разбирам защо страната с най-много природни ресурси в света е със стнадарт на живот по-нискък от този в африка
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Финансовото и икономическо доверие са нищо пред моралното и духовно доверие. За съжаление, МОРАЛВОТО И ДУХОВНО ДОВЕРИЕ към САЩ катастрофално падна през посредните няколко години. Вече нямаме упование в вищо. Тези, които имахме за еталон се оказаха обикновени бандити, безскрупулни зверове. Мястото, където са се родили Марк Твен, Хеминуей, Рузвелт се оказа алчен змиярник.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50Ти си блен човек !
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Боби Не му смелвай информацията нека умре ***!
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
e как става това? все и едно някой от москва да ми нареди да си продам фирмата защото примерно съм направил близна4ета лятото на рускиня на плажа и съм се месил в тяхната избир. система като съм правил избиратели!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 47Поясни за злините защото аз нещо не намирам такива!Аз не съм Боби !
43
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 44Титанът за да става за нещо се топи във ВАКУМНИ ПЕЩИ - ДА ВЪВ ВАКУМ С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПЕЩИ РАЗВИВАЩИ СВРЪХ ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИНе става дума има ли залежи или не а можеш ли от Рудата която може да се достави и от другата страна на земята да направиш качествени чаркове за да се ползват след това в супер скъпите производства.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Фашизмът е страшно нещо!Затова всеки зародиш на съвременни фашисти трябва да бъде унищожаван по техния собствен начин. А в Източна Европа "някой" стимулира развитие на фашизма в една псевдодържава. Но светът се обединява в усилията си да ликвидира последния си убиец.И едни комплексирани от телесните си недоработки, ypoдливи индивидчета, които чрез фашизма и убийствата, извършвани от него се чувстват велики.
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиНай-големите залежи на титан са в Китай, освен там занчително количество има в ЮАР, Австралия, Бразилия и САЩ, тъй че недей се притеснява за Боинг :)

Спонсорирани публикации