Брюксел е по-оптимистичен за BG-икономиката

Очаква се по-силно ускоряване за тази и следващата година
3 май 2018 14:23,
9
Брюксел е по-оптимистичен за BG-икономиката
снимка: Pixabay

 Европейската комисия (ЕК) е по-оптимистично настроена за икономиката на страната ни. През 2018 година ръстът на реалния брутния вътрешен продукт (БВП) на България ще достигне 3,8%, преди да се забави до 3,7% през 2019 година. Това гласи пролетната прогноза на комисията за развитието на общността.

За сравнение - в предишния си доклад от Брюксел посочиха, че ръстът на българската икономика през тази година ще достигне 3,7%, а през 2019 година ще бъде 3,5 на сто.

Основният двигател ще остане вътрешното потребление, сочат още анализите на ЕК. Това се дължи на подобряването на ситуацията на трудовия пазар и повишаването на реалния разполагаем доход. Ниските лихви ще продължават да подкрепят растежа на частните инвестиции.

Като цяло се очаква през тази година тласък на инвестициите да даде правителството чрез своите капиталови разходи, подкрепени от европейските средства за периода 2014-2020 година, посочват от Брюксел.

Според оценката на ЕК рисковете за икономиката са балансирани като основната заплаха за ръста е външна, заради отворения характер на икономиката. Брюксел все пак предупреждава, че увеличените заплати и заетост може да доведе до свръхпотребление, както и да се постигне "свръхмобилизация" на европейските фондове.

Очакванията на Брюксел са, че силното вътрешно потребление ще подхрани инфлацията. През 2017 година потребителските цени се повишиха с 1,2%, но през следващите две години ще расте на фона на по-добрата покупателна способност на домакинствата и поскъпването на електроенергията. Така през 2018 година инфлацията в страната ще достигне 1,8% и вероятно ще запази това ниво и през 2019 година.

Заетостта в България се завърна до нивата отпреди кризата - през 2017 година заетостта се повиши с 1,8 пункта и нивото на заетост е 64,3%. Прогнозата е, че ръстът ще бъде ограничен през следващите години, заради спецификите на трудовия пазар у нас. Нивото на безработица през тази година ще бъде около 5,5%, а през 2019 година ще падне до 5,3 на сто.

Какви са очакванията за другата част на ЕС вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко извратен трябва да бъде човек и след тази новина да пише тука- '' Не , не , не е вярно , няма да е по добре , все по лошо ще става ... '' Само защото не може да понесе успеха на другите и че неговата партия не е на власт
8
9
 
1
 
! Отговори
X преди 5 години
Еиииии,тук без Бойко,Корнелия и руснаци не може да мине! Някои тука като развалени плочи повтарят до самозабрава ,каквото са им написали чорбаджиите !!! А бе ти.кви ,за каква икономика говорите бре? То такава вече 28 години няма! Разграбена и разрушена по заповед от запад! А сега се питате защо инженери и специалисти са в западна Европа....продължавайте да се питате,скоро и няма да има и това,на което викате ИКОНОМИКА!
7
0
 
16
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
"Колкото по късно влезнем в ЕВРОЗОНАТА, толкова по-дълго ще сме по-малко бедни. Еврозоната е олицетворение на високи цени и регулирана икономика" Доста са се постарали от БКП/БСП да ви промият мозъците. Ви нямате ли глави на раменете си, за да мислите сами и нормално???
6
1
 
17
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Какво ще каже Корделка за тази новина ? Лошо!
5
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смях и лъжи
4
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радио Ереван в у нас отдавна!
3
19
 
8
 
! Отговори
Тоя преди 5 години
Колкото по късно влезнем в ЕВРОЗОНАТА, толкова по-дълго ще сме по-малко бедни. Еврозоната е олицетворение на високи цени и регулирана икономика.
2
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вятър и облаци.Манипулация, подходяща за куха лейка. Аз живея тук - да събираш данъци и да ги даваш на депутати, гинки и калинки, това не е икономика.
1
11
 
23
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Браво, Бойко. И по-скоро в еврозоната. Да оставим веднъж завинаги мизерните руснаци да мизерстват сами.

Спонсорирани публикации