ДДС върху хазарта? Няма как да бъде въведен!

Рекламата не е в разрез със закона, смята юристът Димитър Терзиев
21 май 2018 14:45, Екип на Bloomberg
12
ДДС върху хазарта? Няма как да бъде въведен!
Снимка: Pixabay

Няма как да бъде въведен ДДС върху хазарта. Това мнение защити юристът Димитър Терзиев, бивш председател на Държавната комисия по хазарт, в eфира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът беше поканен да коментира предложените от Патриотичния фронт промени в Закона за хазарта.

„ДДС върху хазарта няма как да се въведе, защото има европейски регламент, който освобождава изрично хазарта от този налог. Освен това не виждам как биха могли да се облагат залозите, което първо би оскъпило играта, второ не биха се увеличили приходите в хазната и не това е характерът на данъчното облагане на хазарта. В цял свят облагането е ясно и категорично – процент от залозите и твърди суми върху експлоатираните игрални съоръжения“.

Сега е подходящият момент да се изчистят всички спорни въпроси в действащия Закон за хазарта, включително и с рекламата, смята той.

Още по темата

„Поне от това, което излиза по медиите от срещите на г-н Симеонов като представител на политическа партия с представители на други политически партии със заявеното от тях съгласие за промяна, аз си правя извода, че е налице воля за промяна. И след като я има нея, сега е момента да се изчистят всички спорни въпроси в сега действащия закон, включително и с рекламата. Текстовете, които сега са предложени, трябва да се прецизират, защото леко противоречат с действащи норми от сегашния закон и би се получила колизия между тях“.

Димитър Терзиев подаде оставка през 2010 г. като в мотивите си за напускане посочи спекулациите, свързани с промените в Закона за хазарта и невъзможността да ги защити по адекватен начин.

"Все пак темата за хазарта е щекотлива и всяко пипане в нея води до сътресения. Виждате го и в последните седмици. След като нямаше политическа воля тогава, /.../ не виждах смисъл да се продължава напред. Сега очевидно има политическа воля за промяната на закона, очевидно за 6 г., откакто е приет сегашният Закон за хазарта, той е показал определени плюсове и минуси и след като има, както казах, политическа воля да се промени, би следвало промяната да стане по нормален начин. Тоест да се съберат представители на хазартния бранш, на заинтересованите министерства – финанси, здравеопазване и на младежта и спорта, Държавната комисия по хазарта и спортния тотализатор, за да могат да се изработят действащи правни норми, които да изчистят двусмислени текстове в сега действащия Закон за хазарта, включително и тесктовете за рекламата му“.

Експертът коментира и темата за рекламата на хазарта, като според него тя не е в разрез със закона:

„Рекламата в този си вид е агресивна, но не нарушава ясно и категорично Закона за хазарта. С изключение с рекламата за шоколада, доколкото разбрах комисията е санкционирала организатора и телевизиите, които са излъчвали този рекламен клип. Така че мисля, че комисията е действала законосъобразно. Друг е въпросът дали в сътрудничество със СЕМ биха могли да имат инструкция да редактират клиповете, които са прекалено агресивни“.

В закона са необходими конкретни промени, добави Терзиев:

„В сега действащия закон няма механизъм за разпространение на лотарийните билети, т.е. те могат да се продават навсякъде. За да се промени това, би трябвало да се промени раздел втори от гл. 3 на закона, където да се регламентира как и в кои пунктове могат да се продават лотарийни билети. От друга страна сегашният текст на проекта, който се предлага, да се ограничи до игралните зали, казина и букмейкърски пунктове, е в противоречие с действащия текст на чл. 9 от закона, който забранява в един обект да се организират хазартни игри, за които няма издаден лиценз за съответния обект. Всички обекти, в които в момента се продават талончета, би следвало да минат първо на лицензиране през Държавната комисия по хазарта и едва тогава да се продават тези билети. Ще трябва да име един буферен период, в който ще трябва или да се спре тотално продажбата на билети навсякъде, или до лицензирането на тези обекти, те да се продават по досегашния ред, но това трябва да се прецизира в закона“.

Защо няма нови играчи в бизнеса с лотарийните билети и други интересни въпроси вижте на Bloomberg TV Bulgaria


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
ева преди 2 години
Поне да се забрани рекламата и показването на печелившите от хазарт,тото,лотария и др.
Да не говорим,че някой ако спечели и го покажат по телевизията ЖАЛНА МУ МАЙКА.няма да има спокойствие вече за него в българия.Всеки ще му иска пари и ще се чуди как да му навреди от злоба и завист.Мутрите ги оставям на последно място тук!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да не може да бъде въведен, 20% от всяко постъпление веднага в хазната, края на готината една сметка зел-дал и се приспада ДДС от печалбите.
9
0
 
16
 
! Отговори
Victimized преди 2 години
Няма как да си оправим държавата като всички на властови позиции са навързани с общи бизнеси. Това е неморално, да имаме данък върху храна, лекарства, неща от първа необходимост, но да нямаме данък върху хазарта?
Къде е логиката, и кой точно юрист може да защити подобно законодателство?
Всички сте за бесилото, дано хората осъзнаят, че трябва да спрат да ви пълнят гушите.
Няма как да изберем читав, понеже всички на опашката са от едно коляно, модерните бизнесмени дето ги интересува само парата
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще търкам до припадък, защото искам да спечеля и като дойде онова русо котенце да я поря като рибка
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДДС в хазарта не трябва да се въвежда. Ще го използват за фалшиви обороти и точене на ДДС.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За лекарствата, за книгите и хляба имам как! А за голямата далавера няма как???
5
5
 
25
 
! Отговори
Burzum преди 2 години
Хляба и лекарствата да се обложат с 50 %....и готово хазната е пълна .... кеф ти магистрали кеф ти Белене....
4
2
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
Сега нека да обясня нещата! Цялата работа тръгва от войната която започна скоро м/у черепа и пеевски! В последно време черепа държи целия хазартен бизнес в БГ. Но пеевски се намеси в тая далавера с националната лотария! И двамата се сдърпаха! Тъй като пеевски владее изцяло държавните служби, че и министерски кресла, то той се опитва да бута черепа по тия параметри (закони, данъци,наскоро черепа беше глобен от комисията по хазарта за нарушения даже) а черепа се опитва по TV да покаже, че е прав!
3
0
 
27
 
! Отговори
Anon преди 2 години
Как ще въведете ДДС върху хазарта- нали после Черепа ще ви разнесе всичките- продажни душици оплетени като свински черва...
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки в тая комисия е или ДС, или мутра ...
И до последния човек, бивши и настоящи, всички са навързани с хазарта. Всеки има дялове от казина, от билети, от машинки и т.н.т.
Естествено, че ще е против.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Телевизиите са фалирали и нямат пари за турски сериали.