България сред лидерите в индекса за социален напредък

Майкъл Грийн пред Bloomberg TV Bulgaria
22 май 2018 13:23, Екип на Bloomberg
6
България сред лидерите в индекса за социален напредък
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България заема едно от първите места в индекса за социален напредък. За 2017 г. страната ни се изкачва с две позиции нагоре спрямо миналата година до 41-во място в света от гледна точка на социалния напредък, стана ясно от последния доклад Social Progress Index 2017 на американския мозъчен тръст Social Progress Imperative.

Основната идея зад индекса за социален напредък е да се създаде един показател за социално представяне, без икономически фактори. С него се измерва представянето на страни само и единствено чрез социални показатели. Това поясни Майкъл Грийн, CEO Social Progress Imperative, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички съставящи фактори на индекса за социален напредък дават една цялостна картина за качеството на живот на гражданите в отделните страни. Факторите варират от основни човешки потребности до възможности. Едно от най-важните открития е, че БВП не маркира съдбата на хората в дадена страна. При всяко ниво на БВП има възможности за социален напредък, както и някои рискове. Това означава, че индексът може да каже кой е най-добрият, но и да укаже кои страни успяват най-успешно да превърнат БВП в социален напредък. Една от страните, които се представят най-добре спрямо своя БВП, е България, допълни още Майкъл Грийн.

Експертът поясни, че индексът за социален напредък не е опит да се замени БВП, а да бъде един допълнителен измерител, който да спомага за развитието на нашите общества. Той се използва и от Европейската комисия, която е разработила такъв индекс и за региони в ЕС, който се интегрира в кухезионната политика.

"Бих казал, че здравето като цяло е проблем за света. Виждаме много различни предизвикателства в света със здравеопазването, които са свързани с начина на живот, но и не само. Което означава, че няма гаранция харчещите най-много за здравеопазване страни да се представят най-добре“, поясни още специалистът.

Какво още разказа Майкъл Гриин за успеха на България, коя сфера е проблемна в световен мащаб и какви са прогнозите за 2030 вижте на Bloomberg TV Bulgaria


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То сигурно затова българите зад граница са повече от тези дето останахме :)
4
0
 
5
 
! Отговори
Слав преди 7 месеца
Тоя все едно обяснява на концлагерист ползите от гладолечение... Пълен лъжец и психар. От такъв напредък близо 3млн.българи ги няма ха
3
1
 
8
 
! Отговори
Морски преди 7 месеца
Защо не напишете че премиера Борисов е осъден от Елена Йончева за лъжа и клевета.Премиер доказан лъжец.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Непрекъснато развитие и напредък , а краен резултат няма .
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя Майкъл Гриин чия поръчка изпълнява? И НЕГО ЛИ ИЗВАДИХА ДА НИ ОБРАБОТВА КОЛКО НАПРЕДВАМЕ?
Единствения показател, че се случва нещо добро е народът да спре да псува управляващите. ЗА СЕГА ТАКИВА ИЗГЛЕДИ НЯМА.