Произвеждаме и използваме по-малко ток тази година

Износът на електроенергия обаче се е повишил с над 16%
22
Произвеждаме и използваме по-малко ток тази година
Снимка: архив, БулФото

Производството на електроенергия в България от 1 януари до 20 май 2018 г. е спаднало с 4,61 на сто спрямо същия период на миналата година. Това сочат последните оперативни данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Данните показват, че от 1 януари 2017 г. до 20 май 2017 г. са били произведени 18 146 296 мегаватчаса (MWh) електроенергия, а за аналогичния период на тази година произведеният ток е 17 309 160 MWh.

Потреблението в страната за посочения период е спаднало с 6,49 пункта.

През първите пет месеца и 20 дни на миналата година са били изразходени 16 641 575 MWh ток, докато през същия период на тази година потребеното количество електроенергия е 15 561 310 MWh.

От началото на годината до 20 май България е изнесла с 16,16% повече ток спрямо този период на изминалата 2017 г., предаде БТА.

С 10,71 на сто по-малко е произведената електроенергия от базовите мощности като АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и т.нар. американски централи - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", показват още данните на ЕСО.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19 и ние се чудим при 8 гигавата свободни нощности и спрени централи и прочие от къде ще вземем. Аец Козлудуй по едно време с 1 спрян блок и втория работи на 25% капацитет. Добре че сте русофилите да не ни се налага да търсим вицове:)))
20
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Това, че ВСВ още произвеждаме ток е добра новина! Някой ден ще спрем, няма хора, а и няма да има за кого да се произвежда.
19
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Нормално е потреблението да е по-малко тази година в сравнение с миналата - нямаше такива студове през януари, а и като цяло беше доста по-топло тази година. Така е в температурите и потреблението на ток - една година е по-голямо, друга е по-малко. През лятото климатиците работят повече при по-високи теператури, така че пак винаги има разлика. Добре, че тази година по Коледа и Нова година нямаше студове, че иначе пак щяхме да се чудим откъде да внасяме ток.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо за русофилщината. Сега трябва да прави нови еквилибристики за да доказва колко ни е нужно Русия да ни строи АЕЦ и да ни ограбва. Ще им подскажа поне 2 причини. Преминаване на автомобилите на ток и копаене на криптовалута.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми обяснете на путьофилите че на нас нормалните не ни се плащат 20 милиарда за нещо ненужно плюс после двойно по- скъп ток. Ама нали е за Русия...
16
2
 
4
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 5 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
15
0
 
6
 
! Отговори
zdfg преди 5 години
"Произвеждаме и използваме по-малко ток тази година" - естествено, намаляващо население, слабо индустриално производство-няма как да не намалее производството.Износа се увеличава, защото цената на която го изнасят е поне 2 пъти по-ниска от тази на която ни го продават на нас!! Следите ли логиката??Ясно е, че АЕЦ Белене не е нужен на българите поради това, че след 10-15 години като започне работа-цената за квт/ч ще е още по-скъпа от сега. Т.е. идеята е само да изнасят и някой да си пълни джоба!!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е така най-вероятно, защото хората вече си правят сметката. А и произвещданият тук ток се продава по-скъпо на нас от колкото го изнасяме на вън. Кофти ама ... факт.
13
0
 
6
 
! Отговори
зевзек преди 5 години
нормално да е по-малко произведен и потребен ток , нали е по-топла зимата ... само топлофикация твърди че е било по-студено от миналата година :)))
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продавам ток от фотоволтаечните панели на покрива на къщата ми...може и на русофили с таен протокол !
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко да се договори с Путин за износ на ток от АЕЦ Козлодуй и русофили - като бонус - за Русия !
10
10
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Нов АЕЦ ни трябва, защото старият след 4-5 години ще му изтекат всички срокове за експлоатация и ще се закрие... а нова АЕЦ ве се строи за 1-2 години. Това е жилищен блок да дигнат и приключат за нула време....
9
1
 
7
 
! Отговори
извод преди 5 години
И зяащо тогава ни трябва АЕЦ- кой ще спечели: корупцията, руската зависимост, търговците на ток. Зяащо в САЩ - ел. енергията е 2 пъти по евтина от енергията от АЕЦ- а в БГ никой не може да се свърже и да продава на ЕРП произведеният ток от соларни панели. Защо, бе джанъм в "слънчева" Германия произвеждат всяко населено място ел. енергия от сл. панели , а "студена и мрачна " Бългаиря не могат? Защо, бе джанъм? Защо?
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идват 100 американски рейджъри у нас и създават работа за 1000 душиА руснаците, колко работни места са създали у нас?
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те българите се изнасят в чужбина, кой да го потребява този ток?
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма глупост е да се строи втори АЕЦ
5
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни отпуснаха! Нямаше от къде да внесем. Намалиха напрежението с 5% в мрежата за да спадне консумацията на активна енергия. Иначе срив в системата!
4
1
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НАМАЛЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ естествено води до намалено производство на електроенергия. Електричеството не може да се съхранява в бидони за зеле.А някои говорят да страим Белене.
3
8
 
13
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Сравняваме ябълки с круши, тази зима беше мека, за разлика от предишната. Миналата зима ако не ни бяха отпуснали малко ток внос щеше да има дискотека ;)
2
3
 
12
 
! Отговори
:):) преди 5 години
БАН има два доклада за Белене, първия реалния, за Белене и другия след скръцването със зъби , че май не е рентабилен....първия е засекретен уж бил свързан с данни за нац сигурност.