България е на челни позиции в износа на 10 продукта

Наблюдава се нарастващ ръст на износа от страната
5 юни 2018 14:37, Екип на Bloomberg
27
България е на челни позиции в износа на 10 продукта
Снимка: Pixabay

Експортът в е България не е стегнирал, особено на фона на растящият експорт на България всяка година. В момента България е в топ 3 на над 10 стоки, които изнася по целия свят. Това коментира Георги Найденов, икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Найденов коментира, че намира добри констатации в публикувания доклад на БАН. На първо място за него е, че България изостава от Централна и Източна Европа, заради това, че се бавят структурните реформи. На второ място, че НЗОК трябва да се демонополизира, за да имаме качествено здравеопазване. Непрозрачното и неефетивно харчене на публичните средства той постави на трето място.

Като пример за развитие на икономиката с бързи темпове, Найденов посочи стратегията на Румъния.

Румъния има стратегия до 2020 г. да намали данъци, осигуровки и ДДС. Предвиждат и намаление на данък печалба от 16% на 10% за компании с над 1млн. евро печалба. Част от тези инструменти ще повишат дълга, докато покажат резултат. Но имат интересно заключение, че ще се опитат да компенсират липсата на тези средства първо чрез пускане на до 50% от държавните дружества на борсата и търсене на публично частни партньорства във всички големи инфраструктурни проекти, както и повишаване на процента на усвояемост на европейски средства.  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шампиони
22
1
 
3
 
! Отговори
Правило преди 5 години
Щом БАН официално твърди нещо, свързано с държавата, обществото, икономиката, религията, политиката или културата, да знаете, че най-напред са попитали най-висшето държавно ръководство какви трябва да бъдат изводите и констатациите. След това, с оглед на тези инструкции, са подбрали факти и са ги интерпретирали така, както Рогатият чете Евангелието.После определени БАН-аджии са си получили сребърниците плюс възможност да се издигнат едно стъпало по-нагоре в служебната йерархия.
21
1
 
9
 
! Отговори
Бай Колю преди 5 години
Малей... Все едно чета в.Работническо дело преди 30 години. То първи, то износ, то възход нечуван! Да живее БКП!.. Е това де,... ГЕРБ де...
20
1
 
6
 
! Отговори
... преди 5 години
До #9 ...Асад се опитва да спаси държавата си а тиквеника да я продаде ...
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автора ни е оставил да гадаем , кои са 10 неща , но не е трудно да се сетим , че в държавата на цар Тиква , сме номер 1 по екпорт на тикви .
18
3
 
1
 
! Отговори
пепе преди 5 години
Да, ама не изнасяме пишещи машини, компютри Правец и електрокари!За нищо не става тая икономика, БАН знаят :)
17
1
 
4
 
! Отговори
Do 18 преди 5 години
Злобен и сърдит на живота, ама в бг. Плюеш по грешните хора грешнико!
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека позная-*урвиРомиРобиВишистиДървени философи
15
6
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Най-вече изнасяме миячи и чистачи !!!
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова хората си изхвърлят черешите и розите на улицата. Оставка!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоу редакцията - накарайте неграмотника, дето е написал статията да я изтрие и да я напише отново. Може и да му се получи втория път, знам ли.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на истината Износа е 38 милиарда за 2017. И това е нормално. Спечелихме, че продаваме на най- големия пазар в света.
11
4
 
9
 
! Отговори
жълтурков сан преди 5 години
вярното е че много акъл изнесох ме, децата на моите приятели вече не са тук, ще дойдат само да ги погребат и продадат имотите им,загива българщината, само политиците се хвалят,не виждам смисъл да мисля за тази държава и да ходя на каквито и да е избори,калпава съдебна система, унизени учители,ще купуват оръжие, за кого е, то българи нямада има след 20 години, на политиците-пълен ***, КАТ-подкупни
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са тези топ 10 !?1. Изнасяме български емигранти2. Правиме реекспорт на бежанци3. Изнасяме рецидивисти от всякакъв сорт - от брата Маргини, до Пелов & Со.4. Изнасяме руски шпиони, инфилтрирани в България по линия на вечната дружба5. Реекспорт на терористи и наркотрафик.6. Подготвя се за износ на русофили за руския Гулаг, но Путин наложи санкции на ЕС !7......помагате, че не мога да ги докарам до 10 !
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последните десетина години избягалите / изнесли се / от Сирия и България са по еднакъв брой , около 60 - 70 000 души !? Въпрос : 1) В коя от страните има война ? 2) В коя от страните управлява диктатор ? 3) Има ли разлика между СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ и Асат ?
8
2
 
22
 
! Отговори
Блумбулшит преди 5 години
Драскачи. Поредната наполовина написана статия, ето заради такива няма да се оправим никога.Както винаги свършено но колкото да има там нещо.Къде са 10-те неща бе Блумберг екип?И защо като автор е написан Блимберг екип? За 15 реда цял екип ли ви трябва? Хахххххахахахааа палячовци
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз така и не разбрах от статията ,кои са тези над 10 продукта в които сме на челни позиции!!Досещам се само за износ на крадци на дебитни карти, износа на простиtуtkи,износа на просяци ,крадци на дребно и тям подобни!Аха износа на пшеница,но там сме чак на 19-20място в света!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днеса още от самото си начало е един от най-смешните сайтове. Толкова неграмотност и глупости има, че се забавлявам да чета публикациите им.
5
1
 
27
 
! Отговори
Велизар преди 5 години
Щеше да е добре да изброите тези над 10 стоки за да разберем кои са.
4
2
 
7
 
! Отговори
ПРОСТИТУТКИ преди 5 години
изнасяме много. И много акъл...