Ръстът на рекламните инвестиции в България скача почти двойно

Разходите за реклама в страната ще нараснат през 2018 г. с 5,4%, както предвиждаше досега Dentsu Aegis Network
Обновена: 15 юни 2018 17:37 | 15 юни 2018 17:23, Бойчо Попов
0
Ръстът на рекламните инвестиции в България скача почти двойно
Снимка: pixabay.com

Зимните олимпийски игри, започналото Световно първенство по футбол и предстоящите избори за Конгреса на САЩ са водещите причини, заради които прогнозата за растеж на глобалните рекламни инвестиции през 2018 г. се подобрява спрямо януари - от 3,6% на 3,9 %. Това става ясно от актуализираната прогноза за развитието на рекламния пазар в световен мащаб на глобалната комуникационна група Dentsu Aegis Network.

За България предвиденият ръст скача от досега предвижданите 3% (и 4,7% за 2017 г.) до 5,4% за 2018-а, благодарение преди всичко на дигиталните медии, в частност на мобилната и програматик рекламата* и онлайн видеото. Разходите, които компаниите се очаква да направят за програматик, ще са близо двойно по-високи, отколкото през 2017 г., мобилната реклама окончателно ще детронира инвестициите за реклама през десктоп и за първи път през 2018 г. дигиталните инвестиции ще достигнат 25% от общите медийни разходи на пазара у нас.

„Дигиталният сектор остава доминиращата зона за растеж, като 25% от световните рекламни инвестиции се очаква да бъдат реализирани за първи път от мобилна реклама. Дигиталните медии вече са водещата форма на реклама в 21 от 59-те пазара, които следим“, коментира Джери Булман, главен изпълнителен директор на Dentsu Aegis Network, цитиран в прессъобщение.

Инвестициите в дигитална реклама в глобален мащаб задминават тези в телевизия, а прогнозата е да достигнат 38,4% дял от общите медийни инвестиции в сравнение с 35,5% дял за телевизия.

В 21 от общо 59 изследвани пазара дигиталните медии стават водещия канал – Русия вече е една от тях.

Регионите, които носят най-висок дял в общите рекламните инвестиции в световен мащаб, са Азия (41%) и Северна Америка (32%). Западна Европа допринася с 13% към глобалните разходи.

Останалата част от статията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации