Нов залп в търговската война между САЩ и Китай

Още мита за вносни стоки от Китай за 200 млрд. долара
19 юни 2018 11:45, Бойчо Попов
35
Нов залп в търговската война между САЩ и Китай
Снимка: Ройтерс

В рамките на търговската война между САЩ и Китай сме заплашени от нова ескалация на напрежението. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че може да наложи нови мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, ако правителството в Пекин наложи мита върху американски стоки за 50 млрд. долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предава DPA.

„Допълнителни мерки трябва да бъдат взети, за да се насърчи Китай да промени несправедливите си практики и да отвори своя пазар за американски стоки", гласи комюнике на президента, цитирано от Белия дом. Тръмп е наредил на търговския представител на САЩ да подготви налагането на допълнителните мита, които ще влязат в сила, ако Китай въведе обявените от него мита. „Ако Китай увеличи митата си, ние ще отвърнем с налагане на допълнителни мита на още стоки за 200 милиарда долара", се казва в комюникето, цитирано от германската агенция.

Отговорът от Пекин не закъсня. Китай обвини Тръмп в „изнудване“. Американският подход на „изключителен натиск и изнудване“ зависил от консенсуса, който двете страни са постигнали в редицата кръгове на преговорите, става ясно от декларация в интернет страницата на китайското Министерство на търговията. Ако САЩ изпълнят плановете си, то на Китай не оставало нищо друго, освен да предприеме съответните контрамерки.

Първоначално САЩ наложиха защитни мита върху вноса на стомана и алуминий. След това Тръмп наложи мита от 25% върху повече от 800 китайски стоки - включително автомобили, промишлени и високотехнологични стоки. Стойността им възлиза на 50 млрд. долара. Според президентския офис мярката е насочена към стоки от стратегическата програма "Made in China 2025", с която Народната република иска да засили икономиката си, „но вреди на икономическия растеж на САЩ и много други страни".

Китай реагира, като обяви собствени мита от 25% върху 659 американски продукта, като месо, зеленчуци, соя, уиски, тютюн и автомобили. Стойността е също 50 млрд. долара.

Повече подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
до Hafen die Wah... преди 5 години
Всеки подобрява мениджмънта и човешкия ресурс. Алгоритмичния мениджмънт направо разпаря личността и трудоспособността се износва за нула време. Още малко оптимизиране и автоматизиране на задачите и работниците ще вдигнат революция. От най - главния мениджър до последния чистач вече са преуморени от алгоритмични оптимизирания на труда им.
29
0
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
В тази война губи както САЩ така и Китай. Но Тръмпела за това е неуспешен бизнесмен (и президент), защото иска да подобри благосъстоянието на американеца чрез неадекватни мерки. Вместо да наблегне на подобряване на мениджмънта и човешкият ресурс, той тръгнал да се "бие" с целият свят. Ми той е освен голям женкар и много недълновиден. Един напълно неефективен президент. Точно такъв му трябваше на Путин, да съсипе САЩ и света!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до Meи като как, аджеба, ще се координира с европейците, като и на европа беше наложено мито?!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До do 25точно, ама друг път! евтино производство означава по голяма печалба, а не по евтина стока! ще намали печалбата и ще ревнат! а относно кражбите на патенти сащ са шампиони! да припомним как откраднаха всички изобретения от германия след ВСВ, дадоха нов живот на нацистките инженери и дръпнаха напред! има си споразумения за търговия и тръмп не може да ги нарушава безнаказано! затова скоро ще духа таратора!
26
1
 
7
 
! Отговори
до Me преди 5 години
Съгласен съм, Тръмп има основание да ги подпука китайците, но това трябва да стане с участието и координирано с японците и европейците. Сега, за да се хареса на избирателите си, той се опълчва сам срещу целия свят и от тази търговска война той не може да спечели, а ще загубят всички.
25
11
 
4
 
! Отговори
do 25 преди 5 години
Много точно.Запада си изнесе проивоството в Китай,щото 1,5 милиарда китайци бяха само на ориз.Ние също трябва да си купуваме китайски стоки и по този начи издържаме тези гладници дето не спират да се множат.От делно трябва да издържаме и пияните руснаци като им изкупуваме газа,щото иначе ит ще умрат от глад.И на края за благодарност Китай и Русия взеха да се правят на велики и да събаряли световния ред.
24
12
 
3
 
! Отговори
Me преди 5 години
Тук, съм съгласен с Тръмп. Китай, има изключително неприятни практики за крадене на всевъзможни технологии... трябва компаниите да си изнесат производствата от там. Като, нсложи мита ще стане точно това. По-високи даже трябва, но можеби това ще е на по-късен етап.А, американците са и патриоти. Биха преглътнали 100$ повече за айфон ако е необходимо.
23
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на тръмп. Някой трябваше да шамароса тея копатори . Първо не спазват никакви норми в производството, което им дава ниска цена. Второ копират готови неща, за които някой е вложил милиони или милиарди. Трето работната им ръка всипки знаем каква е. Това е нелоялна конкуренция подбиваща дори и нас. Пример работите в цех за нещо и искате по-голяма заплата. Собственика обаче трябва да се конкурира с тази идваща, без пари стока за да оцелее. Всипко е вързано.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Само им трябва на А-те света да смени основната валута и да ги видим тогава и както го е подкарал Тръмп може и да го видим скоро.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до тоя с нема колко милиоана еди какви си. Това което каза е. ФАЩ нямат нация която да ги държи единна. Честито че го осъзна те първа ще бъде интересно зад океана.
20
2
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
МОЗЪКЪТ МИ СЕ "НАСМЕТЕ" !!! УЧИХ ,ЧЕ ВС ВОЙНА Е ПРОДУКТ НА ИКОНОМИЧЕСКИ НУЖДИ И ФИНАНСОВИ КОНТРИ ЗА ИКОНОМИКАТА НА ГЕРМАНИЯ И ТЯ Е РЕШИЛА ДА СЕ РАЗШИРЯВА ЧРЕЗ "СЛАВЯНСКА ТОР" И "ФРЕНСКО-БРИТАНСКИ ПОДОПЕЧНИ ПОДЛИЗУЛКИ" !!! ГРЕШКАТА ИМ С РУСИЯ НЕ ОПРАВДАВА ТОВА : ЧЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ !-ЧЕ ЕВРЕИТЕ ВЕЧЕ ВЛАДЕЯТ САЩ И "ПОДЛО" ЩЕ СЕ НАМЕСЯТ ,КОГАТО ИМ Е ИЗГОДНО !!! КАКВО Е ДНЕШНАТА ИКОНОМИЧЕСКО-ФИНАНСОВА ВОЙНА МЕЖДУ ?..ЕЙ ПУТИН !?!?!?
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя *** няма ли вече да сгъне куфарите?
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме им на китайците за Тръмп. Това да не са му държавите, на които отпуска помощи, та да се съобразяват с него, че ще им ги спре. Китайците си правят сами всичко. И са си доволни от това.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако продължават така, Ким може много бързо да се разсърди отново на Тръмп, и вторият няма да може да бележи точки по севернокорейският въпрос.
16
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ са най велики та там са германци-50 000 000,еврей-5 500 000,англичани-32 000 000,ирланци 27 000 000,шотландци 15 000 000 и 12 000 000 викинги(шведи,норвежци и датчани,Сащ са с население 330 000 000 с икономика 20 трилиона долара,едва 14 процента от икономиката на Сащ е зависими от външен износ за разлика от Китай,Германия,Япония и руската псевдоикономика,която е 15 пъти по-малка от американската,Сащ има петрол,промишленост,земеделие и животновъдство и са сила номер 1 -600 млрд.военен бюджет!
15
6
 
24
 
! Отговори
. преди 5 години
Сега цял свят като сложи мита на САЩ и спре да търгува с тях, съвсем ще се изолират и ще стане по-добре за нас и по-зле за тях
14
2
 
10
 
! Отговори
Доналд Трънски преди 5 години
Когато американците започнат вместо евтини китайски стоки да пазаруват собствени скъп стоки на същото качество, покупателната способност на населението рязко ще спадне. А другаря Тръмп ще се кандидатира ли на следващите избори или девиза му е не му дреме за втори мандат. Обмитяването ако цели да подпомогне родната икономика трябва да се прави много внимателно а не за кръгли цифри, 50 милиарда, 200 милиарда... Явно не са правени някакви изчисления, а работата е на трънски инат, защото Тръмп е тръ
13
1
 
29
 
! Отговори
Американския пазар ? преди 5 години
Китайците притежават доста облигации на краварите - ей за такива случаи.Спомняма си че един краварски политик ревеше че ползването им от Китай ще се счита за ядрено нападение .Да видим.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търговската война, както я наричате, не е само между САЩ и Китай, а и между сащисаните и гейр0пейцитe.
11
0
 
22
 
! Отговори
Интересно... преди 5 години
Преди мноого години (90-те) бях чел прогноза на руснаците за развитие на света.Основнате заплахи които отчитаха бяха: - да си оправят армията до 2020 преди американците да са превзели всики граничещи с Русия страни.-и кой ще се изправи срещу Китай - те или американците. Както се вижда напоследък, добре са си изиграли картите.

Спонсорирани публикации