Новоотпуснатите кредити се погасяват по-бързо от отпуснатите

Засиленият интерес към тях се дължи на изгодните лихви
28 юни 2018 09:07, Екип на Bloomberg
3
Новоотпуснатите кредити се погасяват по-бързо от отпуснатите
Снимка: Pixabay

Новоотпуснатите кредити изпреварват темпа на погасяване на вече отпуснати кредити. Това каза финансовият анализатор в портала „Моите пари“ Иван Стойков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Новоотпуснатите ипотечни кредити през април са били 256 млн. лева. Сравнено със същия период на миналата година, тогава са били 238 млн. лв., което в случая представлява един ръст от близо 8%. Прави впечатление, че общата експозиция на жилищните ипотечни кредити за домакинствата в рамките на една година нараства с 12,6%, което е достатъчно показателно за това, че новоотпуснатите кредити изпреварват темпа на погасяване, и то с доста, на вече отпуснати кредити. Поради това само за този период април 2017-април 2018 г. има 13% нетен ръст на жилищните ипотечни кредити“.

Анализаторът добави, че засиленият интерес към кредити отдава на това, че в момента лихвените нива на жилищните кредити са изключително изгодни. Освен това:

„Както показват априлските данни на БНБ, при жилищните кредити в най-популярните валути – лева и евро, в рамките на една година кредитите са поевтинели с повече от половин пункт“.

При потребителските кредити ръстът е скромен – с около 4,5%, като общата експозицията по потребителски кредити е почти 9,2 млрд. лв. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От фалита на КТБ разбрахме че във ФГВБ (фонда за гарантиране на влоговете в банките) има достатъчно пари да се покрият спестяванията до 100 хил. евро за една банка. А в сайта на ФГВБ можем да прочетем следното: "Към настоящия момент Фондът гарантира спестяванията на вложителите в 22 банки."
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От фалита на КТБ разбрахме че във ФГВБ (фонда за гарантиране на влоговете в банките) има достатъчно пари да се покрият спестяванията до 100 евро за една банка. Обаче в сайта на ФГВБ можем да прочетем следното: "Към настоящия момент Фондът гарантира спестяванията на вложителите в 22 банки."
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банките пак ще вият на умряло.

Спонсорирани публикации