На фокус: Иновативните предприемачи

БАКБ и Столичната община стартират съвместната инициатива
29 юни 2018 17:23, Екип на Dnes.bg
2
На фокус: Иновативните предприемачи
Снимка: Столична община

Проектът е част от "Програмата за финансиране на иновативни стартиращи предприятия" на ОГФМСП и става факт с подписването на споразумението за съвместно партньорство между БАКБ и Столичната Община.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов заедно с главния изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка Илиан Георгиев и изпълнителният директор на БАКБ Лорета Григорова дадоха старт на партньорството по Програмата днес в залата на Управителния Съвет на БАКБ на ул. "Славянска № 2".

На официалната церемония присъстваха Васил Симов – председател на УС и изпълнителен директор на БАКБ, Ирина Йорданова – председател на Съвета за управление на ОГФ, Николай Ценков – управител на ОГФ, както и общински съветници.

Програмата за финансиране на иновативни стартиращи предприятия в Столична община представлява специална гаранционна схема на ОГФМСП. Тя е разработена с цел да стимулира развитието на start-up предприятия и да улесни техния достъп до финансови ресурси, необходими за реализация на бизнес проектите им.

Приоритетни направления в програмата са иновации в областта на информационните и комуникационни технологии, както и нови технологии в креативните и реактивните индустрии. Чрез стимулирането на развитието на тези две сфери програмата представя идеята за София като иновативен център по европейски модел. Освен технологичен център и поле за иновации, Столицата ще може да се реализира и като креативен хъб, благодарение на сътрудничеството между ОФГМСП, БАКБ и бъдешите предприемачи.

"Стратегически фокус на БАКБ е подкрепата на зелената икономика и финансирането на иновативни проекти, свързани с устойчивото развитие. Ние вярваме, че младите хора носят силен заряд и техните  иновативни идеи имат огромен потенциал за създаване на бизнес и заетост. Затова нашата стратегия  е да ги подкрепяме. Част от тази стратегия е създаването на проекта ни "БАКБ Предизвикателство" за стартиращи зелени идеи и иновативни проекти, свързани с опазване на околната среда и развитие на технологиите. Партньорството ни по „Програмата за финансиране на иновативни стартиращи предприятия" на ОГФМСП осигурява нужната синергия между бизнеса, финансиращите институции и общинските фондове", коментира Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ.

"Убеден съм, че тази нова гаранционна схема ще даде още една перспектива в дългогодишното партньорско сътрудничество между Фонда и банката", посочи заместник-кметът Дончо Барбалов.

"Амбициозната цел, която си поставяме, е София да се превърне в своеобразна Балканска столица на предприемачеството и иновациите. Само през този месец София беше домакин и партньор на изключителни инициативи, които доказват, че вървим в правилната посока. Събития като Европейския фестивал Webit, Балканския хакатон и Европейската дигитална асамблея създават благоприятна среда в столицата за ускорено развитие на иновациите и стартиращите компании", посочи той.

Стартиращите компании, желаещи да участват в програмата, трябва да отговарят на основните критерии за стартиращо иновативно предприятие т.е. да са фирма, създадена преди не повече от 3 години и седалището им да е на територията на Столичната община.

Програмата дава предимство на жени предприемачи със завършена образователно-квалификационна степен "Бакалавър" в сферата на проекта, бизнеси със социален и екологичен ефект, както и такива, които разкриват нови работни места за безработни.

Програмата предоставя гаранции до 50%, като максималният гаранционнен размер на ОГФМСП е 30 000 лв. Гаранционният ангажимент е със срок до 60 месеца.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 месеца
И сега като се занижат едни еноеации едни кьор софри където брокселски аутсайдери ще джвакат очилати софиянки под масата.
1
0
 
5
 
! Отговори
Й преди 8 месеца
Останаха ли още баламурница да верват, на пехливани, стюардеси, сервитьорки, пожарникари, и всите такива , а и тия....ха ха ха...Селендурщината уби Майка България!!!/