По-сигурно електрозахранване от ЧЕЗ Разпределение за 12 столични квартала

Компанията стартира пореден мащабен проект по подмяна на кабел 110 kV
4 юли 2018 08:27, Екип на Dnes.bg
5
По-сигурно електрозахранване от ЧЕЗ Разпределение за 12 столични квартала
Томаш Пецка, Член на УС и Главен директор „Управление на активите“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Томаш Пецка, Член на УС и Главен директор „Управление на активите“ в ЧЕЗ Разпределение България: 12 столични квартала ще бъдат с по-сигурно електрозахранване.

Г-н Пецка, ЧЕЗ Разпределение стартира подмяната на кабел 110 кV в столицата. До какво ще доведе реализирането на този проект?

ЧЕЗ Разпределение България стартира подмяната на пореден ключов кабел 110 kV „Драгалевци“, част от стратегическата инфраструктура на столицата. Мога да кажа, че подменяме мрежата 110 kVс бързи темпове. Стана практика всяка година да подменяме по един такъв ключов кабел. Технически е невъзможно това да става по-често, защото при изключването на кабела по време на подмяната му, останалата мрежа трябва да има капацитет да поеме товарите му. Правилното организиране на всичко това е от съществено значение, но ние имаме много добри специалисти, натрупахме много опит и се справяме успешно. Трябва да се знае, че това е един наистина много сложен за изпълнение проект. Тази година трасето преминава през силно урбанизирана градска част, което неизменно води до затруднения за нас и до временни неудобства за гражданите, но в края на краищата всяко подобрение е за сметка на временни трудности. А подмяната на кабел „Драгалевци“ ще донесе многократно по-голяма сигурност на електрозахранването за голяма част от София. Той захранва 12 столични квартала: Драгалевци, Симеоново, Бояна, Витоша, Кръстова вада, Манастирски ливади, Дианабад, Лозенец, Стрелбище, Борово, Иван Вазов, Централна градска част. В резултат ще се подобри надеждността на електрозахранването на 120 000 домакинства и стопански клиенти, сред които  държавни институции, болници, производствени и офис сгради, транспорт и др.

Колко време ще продължи подмяната и в какво ще се състои?

Подмяната на кабела стартира в началото на юли и се очаква да приключи в края на август. Ще се подменя стар маслен кабел с нов сух, произведен по нова технология, с много по-сигурна изолация. Ще се извърши и пълна реконструкция на уредбата на подстанция „Витоша“.  Моментът за извършване на ключовия ремонт е внимателно подбран – ще се работи  в период, когато консумацията на електричество е най-ниска. По този начин ще се избегне претоварване по мрежата, която ще доставя електроенергия на клиентите по време на подмяната на кабела. Ремонтът ще протече на няколко етапа, тъй като трасето е разделено на части, за да се ограничат до минимум смущенията за клиентите. По време на първия етап, който ще се проведе до края на август, подстанция „Витоша“ ще бъде захранена едностранно, а по време на втория етап, когато се извършва реконструкцията на уредбата й,  тя ще бъде изключена от разпределителна мрежата 110 kV на гр. София. Захранването на клиентите ще бъде осигурено на средно напрежение от съседни подстанции. Важно е да се знае, че по време на двата етапа категорията на електрозахранване на клиентите на ЧЕЗ Разпределение няма да бъде нарушена.Трасето, по което ще се извършват ремонтните работи преминава през районите Лозенец и Триадица, като част от кабела ще се подменя в проходим колектор, а друга – в непроходим, което налага съответните изкопни дейности в неговия сервитут.  Клиентите на компанията в засегнатите райони ще бъдат своевременно информирани  за евентуални неудобства по време на ремонта и изкопните дейности. Взели сме необходимите мерки нашите подизпълнители да сведат неудобствата за гражданите до минимум.

Има ли риск за електрозахранването в посочените райони по време на ремонтните дейности?

Създадена е необходимата организация, за да не се допускат никакви неудобства за тях по време на ремонтните дейности по отношение на електрозахранването и за предприемане на незабавни действия при евентуални форсмажорни обстоятелства и прекъсвания. В случай на непредвидена аварийна ситуация ще мобилизираме и допълнителни аварийни екипи. Създали сме план за реакция при нужда и ще поддържаме непрестанен контакт със Столична община и органите на МВР по време на ремонтните дейности. Не очакваме проблеми, но никога не сме застраховани от намеса на трета страна или непредвидена авария, затова сме подготвени за всеки един сценарий. Искам да подчертая, че неслучайно дефинираме проекта като изключително мащабен. Организацията по неговото изпълнение е сложна, включени са всички звена в дружеството, подхождаме много отговорно и се надяваме, че ще се справим при минимални неудобства за всички. Очакваме скоро да се радваме на едно по-сигурно и качествено електрозахранване за голяма част от столицата на България, да се справим професионално е наша основна цел.

Какви средства инвестирате в този проект?

В проекта ще инвестираме 3.6 млн. лв., това е една от най-големите ни инвестиции за 2018 г. Подменяме близо 3 км кабел. Пропуснах да отбележа и, че с реализацията на проекта очакваме и минимизиране на риска от възникване на аварии заради набези върху съоръжението, защото технологията, по която е създаден новият кабел, го прави незначителен за крадците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Я обясни кой точно е този л ЧЕЗ дето си прибира парите за кабела - техника ли, генералния директор ли, кой ли?И как точно си представяш прибирането на парите - техника издава бакъреца на Вторични, взима 200 кината, отива и дава 100 на директора.
2
0
 
11
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Гинка ще оправи София... няма да се притеснявате
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гинка че ви оправи.