1500 овцевъди и козевъди излизат на протест в петък

Фермери: Протестите ще са безсрочни, секторът се унищожава
11 юли 2018 19:41, Анисия Иванова
11
1500 овцевъди и козевъди излизат на протест в петък
Архив: Булфото

Овцевъди и козевъди от цялата страна готвят национален протест, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/. Причината - цялостната липса на национална политика в сектор "Животновъдство".

Фермерите настояват за минимум 20 лева на глава животно минимална помощ /de minimis/ за животновъдите в цялата страна, която трябва да бъде удвоена на 40 лева за стопанствата, които са в карантина.

"Под двайсет лева няма да отстъпим, защото те представляват 50 процента от това, което сме загубили в рамките на действието на Наредба 3 само за тази година", отбеляза Караколев.

Те настояват и за компенсиране на всички фермери, засегнати от действията на "порочната наредба". Става дума за над 1000 животновъди. След решението на ВАС, с което е отменена наредбата, компенсациите могат да се изплатят като извънсъдебно споразумение между министерството и ощетените фермери, смятат от бранша.

Животновъдите искат и оставката на зам.- министъра на земеделието, храните и горите Цветан Тодоров, както и на двама директори на дирекции в съответното министерство, защото, посочи Караколев, това са хората, допринесли през последните десет години за задълбочаване на кризата в сектора.

Според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОКА, през последните години е налице катастрофално намаляване на броя на животните. Той уточни, че през последните години изкупната цена на млякото от 1,40 е спаднала на един лев, което е довело да загуби и фалити.

"С този протест ние искаме да предизвикаме дискусия и да се предприемат реални ходове", отбеляза проф. Станков, и уточни, че от организацията имат конкретни решения за възраждане на отрасъла и в технологичен план.

Първият от серията протести се предвижда за 13 юли по главен път София - Варна, на разклона от село Шереметя за Арбанаси, съобщи съпредсеталеят на НОКА Янка Попова, цитирана от БТА.

Очакват се над 1500 фермери от цялата страна, които символично ще унищожат своята продукция, за да бъдат чути, посочи тя. Според фермерите протестите ще са безсрочни, до удовлетворяване на исканията им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гробокопачнай-яко шоу правят гъските. Мисля че няма да могат да ги изтърпят нито полицаите дето вардят, нито дори протестиращите. Единствения недостатък е че са най-активни в 5 сутринта, така че пред парламента не става защото депутатите още спят. Трябва да се носят на адрес
7
0
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До WS17За да *** дарадонки, 1 месц, яко, трябват бали със сено, ярма и дървени поилки за вода. А също и сенки за пладнене. Ще бъде голямо зрелище, защото освен дарадонките, шумът от блеенето на овците и мекането на козите ще е уникален. Освен това, тов ашоу ще видгне всички Зелени у Еуропата на протест срещу Бойко д асе смили над животните;))) И в подкрепа и те ще се преоблекът кат овце и кзое и ша заблеят пред НС-то!
6
0
 
6
 
! Отговори
WS17 преди 5 години
Докарайте ги тези кози пръчове кочове и овце на жълтите павета.Протестирайте един месец май малко.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7правителството няма политика в сектора. Всичко е на самотек. Но за да сме напълно обективни - това не е патент на ГЕРБ. И бсп и дпс и сдс министрите и те нищо не правиха
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Козето мляко е най-близко до човешкото. Освен това *** кози не заболяват от рак. Тяхното мляко е много ценно за лекуващите се от тумор. Биволът също не боледува от рак. Нужна е действително широка реклама и широка пропагандна дейност за нарастване на поголовието. Животновъдите трябва много, ама много яко да протестират против политиката на правителството в сектора.
3
0
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Тва като в "Аватар" - под давлението на Великата Майка, животните на планетата въстават срещу Бохохо, понеже местните аборигени са безсилни;)))
2
14
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Само овцевъди и козевъди не са протестирали.Те па какво искат? Сигурно не им харесва Борисов.За постирите ще има ли автобуси?Атдела на БСП за агитациа , пропаганда и манипулация действа.
1
1
 
9
 
! Отговори
да не остане преди 5 години
ненаторено пространство пред къщичката на всеки депутат. Също могат да се включат и къщичките на държавните чиновници

Спонсорирани публикации