Брюксел и Токио създадоха шампион на свободната търговия

Споразумението може да се разглежда и като хвърлена към Вашингтон ръкавица
17 юли 2018 20:07, Бойчо Попов
20
Брюксел и Токио създадоха шампион на свободната търговия
снимка: Ройтерс

Сирене и кашкавал срещу коли. По-просто и накратко така може да се опише сделката, която постигнаха дипломатите на ЕС и Япония. След четиридневни преговори двете страни по договора подписаха през тази седмица нов пакт за свободна търговия. Договорът засяга пазар, който обхваща 600 млн. потребители и генерира 30 на сто от глобалния брутен вътрешен продукт, както и 40 на сто от глобалната търговия със стоки.

Но това не е единствената причина, поради която икономисти и политици говорят за „особен момент“. И дори наричат договора „исторически“. Не става дума само за цифрите, а по-скоро за сигнал. Защото европейско-японският документ от 560 страници изпраща ясно послание – че икономическият баланс на властта се променя. И то не в полза на Америка.

По същество така нареченото Споразумение за свободна търговия между Япония и ЕС, неофициално Jefta, предвижда следното: японците намаляват митата си върху млечните продукти, месото и виното, а европейците намаляват митата си върху вносните автомобили.

Някои от тях незабавно ще паднат до нула, други ще се намаляват постепенно. По-голям икономически растеж, повече работни места - това е целта на споразумението. Япония, третата по големина икономика в света, се счита за важен пазар за европейските компании. Jefta пък представлява и за двете страни най-голямата търговска сделка, която някога са се осмелявали да сключват.

Договорът е предизвикателство пред Вашингтон. Европейският съюз е твърдо решен да се изправи срещу протекционизма на Тръмп и да се позиционира като стабилен защитник на свободната световна търговия. Сделката с Токио е най-големият търговски договор в историята на ЕС. Числата говорят сами по себе си. ЕС и Япония обединяват една трета от световната икономическа продукция. Търговският обем възлиза на почти 130 млрд. евро. Европейската комисия очаква износът на съюза да нарасне с 20 млрд. евро годишно в резултат на споразумението.

Сделката се сключва във време, в което светът преживява обрат по отношение на икономическия обмен. Америка се опитва да спъне глобализацията. Разговорите между ЕС и Япония започнаха през 2011 г., няколко месеца след ядрената катастрофа във Фукушима, когато американският президент все още се казваше Барак Обама, а свободната търговия не беше застрашена. Те се проточиха, страните спориха, изпадаха в подробности, докато Доналд Тръмп не се премести в Белия дом и не издаде лозунга "Америка на първо място", кодовата му дума за протекционизъм. В новата ситуация европейците и японците се съгласиха изненадващо бързо на новото споразумение. Техните посланици формулираха последните думи на договора през декември 2017 г., едва година след встъпването в длъжност на Тръмп.

„Политиката на правителството на Тръмп ускори нещата", казва Ирина Ангелеску, експерт по Япония в базирания в Ню Йорк Council on Foreign Relations. Според политолога споразумението ефективно е променило характера си. Jefta не е просто икономически договор, а отговор на американските възбрани, смята тя, цитирана от германския Die Welt. „Европа и Япония все по-ясно заемат позицията на шампиони на свободната търговия“.

Засега Америка отпада от тази сметка. През март Тръмп въведе мита върху алуминия и стоманата, през юли – върху китайски стоки от технологичния сектор. Освен това заплашва с мита върху колите от Европа, което може да е пагубно за германския автомобилен сектор.

„А какво ще правим с милионите коли, които идват на нашия пазар и за които на практика почти няма мита“, поясни той по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел. В действителност ЕС налага мито от 10 на сто върху внесени от САЩ коли, докато американците облагат европейските автомобили с едва 2,5 на сто.

С Jefta сега Япония изпреварва и американците. Toyota, Nissan, Mazda, Mitsubishi – всички те скоро ще се внасят на практика с нулеви мита в ЕС. Огромната сделка елиминира 99% от всички търговски бариери между ЕС и Япония. Тя предвижда не само премахването на определени мита, но и сближаването на законите, например в областта на интелектуалната собственост, труда и опазването на околната среда. Също така е включен и ангажимент към Парижкото споразумение за климата - договор, който Тръмп единствен в света отхвърля. Всичко това може да означава, че Европа и Япония стават все по-привлекателни за компаниите, а САЩ губят популярност като място за правене на бизнес.

Предисторията на сделката вижте в анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
20
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Браво! Тръмп да го духа.
18
3
 
22
 
! Отговори
Име преди 5 години
в коментарите незнайно защо все се намира по един сороски ***, който знае всичко за всеки.
17
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В коментарите винаги има професори разбиращи много добре световната икономика но незнайно защо работят на минимална заплата в някое село...
16
6
 
23
 
! Отговори
Име преди 5 години
за да направят на пук на тръмп, световните глобаллизатоpи погребаха европейската автомобилна индустрия, за сметка на което японците ще признаят "моцарела"-та като марка сирене...:-))) успехът на това начинание ще е поредната катастрофа за неолиберал-болшевиките, които ще започнат да режат малките си пръсти в знак на вярност...:-))
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азиатците по принцип не могат да храносмилат млечни продукти, защото лиспва специален ензим в организма им...
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименработни места, спокоен живот за българите, богати социални придобивки и т.н.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПРЕДИСТОРИЯИ файдата от тоя бартер със СССР беше...?
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Япония няма избор ще купува мляко кашкавал и храни човек не може без храна, но може без кола. Неависимо, че цените ще паднат отлива на пари от Япония към ЕС ще е по-голям със 1 към 28 защо Япония да не прибира мито и акцизи от 28 държави това е глупост.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо си харесах една хибридна Тойотка CHR. Лошо няма. Сега няма да плащам митото на Брюксел.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо си харесах една хибридна Тойотка CHR. Лошо няма.
9
2
 
19
 
! Отговори
ПРЕДИСТОРИЯ преди 5 години
Така беше по времето на СОЦА - България изнасяше Сирене и Кашкавал в СССР и получаваше Автомобили , Камиони и Машини .
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С протекционистичната си политика Тръмп в крайна сметка се самоизолира.Тръмпова Америка е като богаташче, което не ще да играе с връстниците си, защото не му били на нивото, а резултатът е, че другите деца си играят и се веселят заедно, а богаташчето гледа отстрани и подсмърча само.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Япония е най-големият производител на автомобили в света. То 28 могат да произвеждат и да продават в Япония, но въпросът е дали японците ще купят стоките на 28-те.
6
2
 
19
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
, а може ли Япония да произвежда колкото 28 държави за да си покрие загубитеЯпония е на трето място по БВП в света!За какви загуби говориш?? Отпадане на митата значи, не дали произвежда повече дадена страна, а по-ниска цена за внасяната стока за внасяната стока!Забравих, че сте специалисти по всичко!
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Япония ще приема безмитно стоки от 28 държави ами добре, а може ли Япония да произвежда колкото 28 държави за да си покрие загубите.
4
7
 
21
 
! Отговори
Орбан е Велик преди 5 години
Тръмп уволни пуделите си Меркел, Юнкер, Туск и Макрон и те сега търсят с кой да спазарят европейците за да продължат паразитният си начин на живот!
3
10
 
21
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
ЕС с тези търговски "споразумения" ви продава за бели р0бе на Япония, Китай, Иран, Россия и на който им падне! Китайцета карат БМВ-та, а вие ще карата японски запорожки 2-ра ръка, особено у България.
2
8
 
22
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
Юнкер, викни Макрон да те крепи да не паднеш!! Най-сетне сакето ти ще е безмитно, голям успех!!!
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще караме по-евтини японски коли.

Спонсорирани публикации