Над една трета от фермерите ни – над 65 години

В страната има около 200 хил. земеделски стопанства
20 юли 2018 11:23, Бойчо Попов
4
Над една трета от фермерите ни – над 65 години
снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Близо 36% или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни на Евростат за земеделската професия "фермер" през 2016 г., в която младите хора в почти целия ЕС са малцинство.

Около половината от хората у нас, които се занимават със земеделие или друга селскостопанска дейност, са на възраст 40-65 години, а броят на младите фермери у нас е едва 14 на сто.

Все пак, по брой на хората, които се занимават със земеделие и са на възраст до 40 години, България е на 8-ма позиция в ЕС - над средния показател за Евросъюза - 11 на сто са младите фермери в страните на ЕС.

В страната има приблизително около 200 хиляди различни по големина земеделски стопанства, които съставляват едва 2% от общия брой на стопанствата в ЕС, информира БТА.

От тях 190 хиляди ферми са с малка площ под 5 хектара, а около 10 хиляди са стопанствата с площ над 50 хектара, отчита Евростат.

У нас в селското стопанство са заети около половин милион души, а броят на наетите непостоянно лица варира около 100 хиляди.

Пак по данни на НСИ селскостопанският сектор у нас през 2016 г. е произвел продукция за над 7,3 млрд. лева, от които близо 1,7 млрд. лева са от продукция в животновъдството.

Около 10,3 милиона ферми и мениджъри на ферми е имало в ЕС през 2016 г., като повечето от стопанствата са били малки, а две трети са били по-малки от 5 хектара, отчита Евростат.

Какво още показва статистиката вижте в продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
елате хиляди младежи преди 5 години
"У нас има около 200 ХИЛЯДИ (!) различни по големина земеделски стопанства ..."При около 5000 населени места (пак различни по големина) - това прави по 40 (!) стопанства на паланка! При това положение трябваше да се къпем в мляко , мед и масло , а пък ние ядем фуражен хляб и добре отлежало вносно месо !Е-е, къде е продукцията ?!Всички знаем къде е , ако има произведена такава!(във всеки случай- не е в България)Само не знаем къде е държавата !
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitТрябва пишеш псевдонима си Hafen der Wahrheit, защото имаш родителен падеж.
2
2
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Ама чух, че всичко фермер знаело английски! Е те това се вика култивиране на добитъка, да им приказваш и на чужд език!
1
3
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Ами 2 000 000 млади ГЕРБ прогони в чужбина !!!

Спонсорирани публикации